ΣΕ ΤΡΟΧΙΑ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ

Στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο δρομολογούνται αποφάσεις για την δωρεά του οικοπέδου που θα το στεγάσει

Σε τροχιά μπαίνει το θέμα λειτουργίας του Αστυνομικού Τμήματος Αριστοτέλη στην Ιερισσό Χαλκιδικής. Ο δήμος Αριστοτέλη την ερχόμενη εβδομάδα στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου θα δρομολογήσει απόφαση που θα ξεμπλοκάρει το ζήτημα.

Όπως δήλωσε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο Δήμαρχος Αριστοτέλη, κ. Στέλιος Βαλιάνος «παλεύουμε με την γραφειοκρατία όμως είμαστε σε καλό δρόμο μετά τις προσωπικές παρεμβάσεις που έχω κάνει το τελευταίο διάστημα. Πρόσφατα λάβαμε έγγραφο από το υπουργείο Οικονομικών στο οποίο αναφέρεται στα γραφειοκρατικά ζητήματα που είχε προκαλέσει η προηγούμενη διοίκηση». Σημείωσε πως είχε δημιουργηθεί ένα σοβαρό γραφειοκρατικό μπέρδεμα σχετικά με την ταυτότητα του ακινήτου 466 στρεμμάτων στην Ιερισσό που θα παραχωρούνταν δωρεάν για να στεγάσει το Αστυνομικό Τμήμα Αριστοτέλη.

«Εμείς από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε καθήκοντα προσπαθήσαμε να λύσουμε αυτό το ζήτημα. Τώρα με το έγγραφο που παραλάβαμε από το ΥΠ.ΟΙΚ. έχουμε μια καλύτερη εικόνα ως προς το μπέρδεμα που είχε δημιουργηθεί. Φτιάξαμε ένα υπόμνημα προς το Υπουργείο και στις 28 Μάη στο επόμενο δημοτικό μας συμβούλιο περνάμε την επικαιροποίηση της απόφασης πως δεχόμαστε να γίνει δωρεά οικοπέδου προς το υπουργείο Οικονομικών. Έπειτα θα πρέπει να γίνει αποδοχή της δωρεάς από το ΥΠ.ΟΙΚ. και στη συνέχεια θα ανοίξει ο δρόμος για το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας προκειμένου να κατασκευαστεί το Αστυνομικό Τμήμα Αριστοτέλη στην Ιερισσό», ανέφερε ο κ. Βαλιάνος.

Όπως μας είπε από πλευράς του δήμου όλα θα κινηθούν γρήγορα. Μέχρι σήμερα οι ανάγκες του δήμου για αστυνόμευση καλύπτονται από τον αστυνομικό σταθμό Ουρανούπολης και Αρναίας με περιπολικά και αστυνομικούς, ενώ υπάρχει και μόνιμο περιπολικό στην Ολυμπιάδα.

Κινήσεις για εύρεση στέγης σε αστυνομικούς

Ο δήμαρχος Αριστοτέλη τόνισε παράλληλα πως θα φροντίσει στην εξεύρεση χώρων φιλοξενίας αστυνομικών ώστε να μπορέσει να ενισχυθεί περισσότερο το ανθρώπινο δυναμικό στην περιοχή ειδικά τώρα για το καλοκαίρι που οι ανάγκες είναι αυξημένες.

Διαμαρτυρία 23 Συλλόγων και Φορέων για την καθυστέρηση λειτουργίας του Αστυνομικού Τμήματος

Εν τω μεταξύ επιστολή διαμαρτυρίας για την καθυστέρηση λειτουργίας  του Αστυνομικού Τμήματος Αριστοτέλη στην Ιερισσό, έδωσαν στη δημοσιότητα την Παρασκευή 22/5, 23 Σύλλογοι και Φορείς της ευρύτερης περιοχής.   

Όπως τονίζουν: «Το  Αστυνομικό Τμήμα, παρά την πάροδο σχεδόν τριών ετών από τη θέσπιση της λειτουργίας του, δεν έχει λειτουργήσει ακόμα,  δημιουργώντας πολλά προβλήματα στην εξυπηρέτηση και γενικότερα στην καθημερινή ζωή χιλιάδων κατοίκων αλλά και εκατοντάδων χιλιάδων επισκεπτών της ευρύτερης περιοχής (με έμφαση κατά την θερινή περίοδο, όπως αποδεικνύεται και από τα επίσημα στοιχεία που θα παρατεθούν αναλυτικά στη συνέχεια)».

«Η καθυστέρηση λειτουργίας του Αστυνομικού Τμήματος Ιερισσού καθιστά δυσχερή έως αναποτελεσματική -κατά περίπτωση-  την άσκηση των νομοθετικά προσδιορισμένων καθηκόντων της Ελληνικής Αστυνομίας», σημειώνουν και αναφέρουν ενδεικτικά την πρόσφατη διάρρηξη και κλοπή κοσμηματοπωλείου στο κέντρο της Ιερισσού, «που πολύ πιθανόν θα αποτρέπονταν ή, σε κάθε περίπτωση, δεν θα γινόταν τόσο “εύκολα” σε περίπτωση λειτουργίας του Αστυνομικού Τμήματος».

Παράλληλα σημειώνουν «τον ιδιαίτερο, εθνικά ευαίσθητο αλλά και ιστορικό ρόλο που διαδραμάτιζε διαχρονικά το Αστυνομικό Τμήμα Ιερισσού (στις κατά καιρούς μορφές του) για την γενικότερη ασφάλεια του Αγίου Όρους με τον “εκ του σύνεγγυς” έλεγχο και  αστυνόμευση της “προ του Άθω” περιοχής, ως φυσικών εξωτερικών συνόρων της Αθωνικής πολιτείας».

Σημειώνουν πως τόσο οι μόνιμοι κάτοικοι όλο το χρόνο και οι τουρίστες κατά την θερινή περίοδο ταλαιπωρούνται όταν καλούνται να διανύσουν δεκάδες χιλιόμετρα στο κακό (ιδιαίτερα τον χειμώνα) επαρχιακό δίκτυο προς Αρναία, για να διεκπεραιώσουν ακόμα και απλές υποθέσεις.

Και υπογραμμίζουν: “Γνωρίζοντας την υπάρχουσα εδώ και καιρό παραχώρηση οικοπέδου, από τους πολίτες της Ιερισσού, μέσω σχετικών ενεργειών του δήμου Αριστοτέλη, για τη στέγαση του Α.Τ. Αριστοτέλη στο κέντρο της κωμόπολης και την διευθέτηση των υποχρεώσεων του δήμου για την λειτουργία του και προκειμένου να ενημερωθούν επίσημα και αναλυτικά οι πολίτες και οι θεσμικοί φορείς της περιοχής που τους εκπροσωπούν, θέλουμε να μας ενημερώσετε για:

  1. Τους λόγους της μεγάλης καθυστέρησης στην διαδικασία επαναλειτουργίας του Α.Τ.
  2. Τις ενέργειες που απαιτούνται για να ξεπεραστούν τα όποια γραφειοκρατικά κωλύματα που βρίσκονται πίσω από την πολύμηνη «αφωνία» των συναρμοδίων  υπηρεσιών επιφορτισμένων με την υλοποίηση του θέματος».

Την επιστολή υπέγραψαν οι παρακάτω Σύλλογοι και Φορείς:

Αναπτυξιακος Σύλλογος Αμμουλιανής, Σωματείο Ιδιοκτητών Εκμεταλλεύσεως Ενοικιαζόμενων Δωματίων και Διαμερισμάτων Χαλ/κής «ΞΕΡΞΗΣ», Σωματείο Επαγγελματιών – Βιοτεχνών Ιερισσού “ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ”, Σωματείο Επαγγελματιών – Βιοτεχνών Ουρανούπολης, Επαγγελματικός Σύλλογος Νέων Ρόδων “ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ”, Αλιευτικός Σύλλογος Δήμου Αριστοτέλη, Αγροτικος – Δασικός Συνεταιρισμός Ιερισσού, Πολιτιστικός Σύλλογος Γοματίου “H ΓΡΑΔΙΣΤΑ”, Πολιτιστικός Σύλλογος Ιερισσού “Ο ΚΛΕΙΓΕΝΗΣ”. Λαογραφικός – Χορευτικός Μουσικός Σύλλογος Ιερισσού  “Ο ΚΑΓΚΕΛΕΥΤΟΣ”, Πολιτιστικός Σύλλογος Ουρανούπολης. Σύλλογος Γυναικών Ιερισσού, Μουσικογυμναστικός  & Καλλιτεχνοεκπολιτιστικός σύλλογος Ιερισσού “Η ΑΚΑΝΘΟΣ”, Αθλητικός Σύλλογος Ν. Ρόδων “Ο ΞΕΡΞΗΣ”, Αθλητικός Σύλλογος Ουρανουπόλεως, Αθλητικό σωματείο Ιερισσού “ΚΑΡΔΟΣ”, Σύλλογος”ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΙΕΡΙΣΣΟΥ”, Σύλλογος Εθελοντών Δάσους, Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων Λυκείου Ιερισσού,  Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων των μαθητών του Γυμνασίου Ιερισσού, Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου Ν.Ρόδων, Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων  1ου Δημοτικού Σχολείου Ιερισσού, Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 2ου  Δημοτικού Σχολείου Ιερισσού.

Χιλιάδες τουρίστες, επιχειρήσεις και καταλύματα στην περιοχή

Να σημειωθεί πως η Ιερισσός είναι η έδρα, αλλά και το οικονομικό, πληθυσμιακό, συγκοινωνιακό και χωροταξικό κέντρο του Δήμου Αριστοτέλη και η μεγαλύτερη σε μόνιμους κατοίκους κωμόπολη της Βορειοανατολικής Χαλκιδικής.

Αξίζει να σημειωθεί πως στον Δήμο Αριστοτέλη λειτουργούν 1550 επιχειρήσεις (εκτός των ξενοδοχειακών μονάδων) και 68 μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες.

Εξάλλου όπως τονίζουν οι Σύλλογοι και Φορείς της ευρύτερης περιοχής στην ανακοίνωσή τους: «Ο Δήμος Αριστοτέλη και το Άγιο Όρος εξυπηρετούνται από τρεις (+1 θερινό) κύριους οδικούς άξονες στους οποίους η Ιερισσός αποτελεί κεντρικό κόμβο:

  1. Ουρανούπολη-Ιερισσός-Πολύγυρος-Θεσσαλονίκη-αεροδρόμιο
  2. Ουρανούπολη-Ιερισσός-Ολυμπιάδα-Εγνατία   
  3. Ουρανούπολη-Ιερισσός-Αρναία-Θεσσαλονίκη
  4. Ουρανούπολη- Ιερισσός- Μεταγγίτσι- Μεταμόρφωση- Ν. Μουδανιά.

Από αυτούς, τον κύριο όγκο οχημάτων τον δέχονται ο (1ος) πρώτος και ο (2ος) δεύτερος οδικός άξονας και σε πολύ μικρότερο βαθμό ο (3ος)τρίτος (εσωτερική μετακίνηση), αν και είναι χαρακτηρισμένος ως Εθνική οδός. Ο (4ος) τέταρτος άξονας εξυπηρετεί κυρίως τον τουρισμό τους καλοκαιρινούς μήνες».

Επίσης υπάρχει μεγάλη κίνηση ειδικά το καλοκαίρι από το λιμάνι της Ουρανούπολης, αλλά και κίνηση από τα λιμάνια Ιερισσού και Τρυπητής (προς νήσο Αμμουλιανής).

Και όλο τον χρόνο «διέρχεται από την Ιερισσό μεγάλος αριθμός βαρέων οχημάτων παντός είδους και φορτίου (καύσιμα, ξυλεία, εφοδιαστικά, εκτέλεσης οδικών/κατασκευαστικών έργων κ.ά.) με τελικό προορισμό/αφετηρία την χερσόνησο του Άθω που προστίθενται στον τοπικό συγκοινωνιακό φόρτο».

Οι φορείς σημειώνουν πως στους κυριότερους οικισμούς μένουν περίπου 8.500 κάτοικοι, ενώ κατά τους θερινούς μήνες οι επισκέπτες ειδικά στη Δημοτική Ενότητα Σταγείρων Ακάνθου είναι πάνω από 100.000 και η νήσος Αμμουλιανή δέχεται καθημερινά με τους μόνιμους επισκέπτες 6- 8.000 άτομα.

[ΠΗΓΗ: https://www.typosthes.gr/, της Λεμονιάς Βασβάνη, 24/5/2020]