Η ΑΓΝΩΣΤΗ (?) ΑΛΛΑ ΠΟΛΥΤΙΜΗ ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΟΡΥΚΤΩΝ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ

Ασφάλεια εφοδιασμού της Ευρώπης σε ορυκτές πρώτες ύλες εν μέσω πανδημίας – Ο ρόλος της Ελλάδας

Η εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού που άλλαξε τον κόσμο κάνει πιο επίκαιρη από ποτέ την συζήτηση για σωστή «θωράκιση» του οργανισμού μας. Μέταλλα όπως ο χρυσός, ο άργυρος, ο μόλυβδος, ο χαλκός και ο ψευδάργυρος βρίσκονται στην καθημερινότητά μας και λειτουργούν ως ασπίδες προστασίας από ιούς, ενώ διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη φαρμακευτική και την ιατρική. Πόσα όμως είναι ευρέως γνωστά για τις ιδιότητές τους;

Ο ψευδάργυρος θεωρείται «σύμμαχος» του ανθρώπινου οργανισμού. Είναι εξαιρετικά ανθεκτικός με αντιδιαβρωτικές ιδιότητες, έχει αντιϊκές ιδιότητες που συμβάλλουν στη μείωση της διάρκειας των μολύνσεων, είτε στην πλήρη αποτροπή τους. Σύμφωνα με έρευνες, αποτελεί φάρμακο για το κοινό κρυολόγημα, καθώς δύναται να μειώσει την ένταση και τη διάρκεια των συμπτωμάτων του, ιδίως αν η λήψη του γίνει το πρώτο 24ωρο. Ταυτόχρονα χρησιμοποιείται σε αντισηπτικά σκευάσματα, σε φάρμακα κατά της δερματίτιδας και του εκζέματος, κ.ά.

Ο χαλκός θεωρείται απαραίτητος για την υγεία, καθώς διαθέτει σπουδαίες αντιμικροβιακές ιδιότητες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μέσο για την παρεμπόδιση της εξάπλωσης των ιών και των λοιμώξεων. Ως συστατικό συμπληρώματος διατροφής, βοηθά στη διατήρηση υγιών οστών, αιμοφόρων αγγείων, νεύρων, και την ανοσοποιητική λειτουργία, και συμβάλλει στην απορρόφηση του σιδήρου και τον σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων. Επάρκεια χαλκού στην διατροφή μας συνδέεται με την προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος και την πρόληψη της οστεοπόρωσης.

Οι επιφάνειες από χαλκό έχουν ιδιαίτερα υψηλή δυσανεξία στα βακτήρια και τους ιούς, η οποία δεν επηρεάζεται από τις μεταλλάξεις τους. Για τον λόγο αυτό συνιστώνται από τους ειδικούς για ευρεία χρήση στα νοσοκομεία και άλλους κοινόχρηστους χώρους που μπορούν να κρύβουν υγειονομικούς κινδύνους. Επιπλέον, εταιρείες στην Ευρώπη κατασκευάζουν προστατευτικές μάσκες από νανοϊνες και οξείδιο του χαλκού.

Συναντάται επίσης σε κρίσιμο διαγνωστικό εξοπλισμό, όπως ο αξονικός τομογράφος, και διαγνωστικές μεθόδους όπως η πυρηνική απεικόνιση και η ραδιοθεραπεία.

Σε ό,τι αφορά το χρυσό, τα οφέλη είναι πολλά για την ιατρική. Η χρησιμοποίηση νανομορίων χρυσού είναι αρκετά διαδεδομένη στην έρευνα, στον διαγνωστικό έλεγχο έως και για θεραπεία ορισμένων μορφών καρκίνου, όπου νανομόρια χρυσού σε συνδυασμό με ειδικά αντικαρκινικά φάρμακα, προσβάλλουν αποτελεσματικά τα καρκινικά κύτταρα.

Ο χημικά ρευστοποιήσιμος χρυσός, χορηγείται σε χιλιάδες ασθενείς της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, μέσω εισχώρησης στους μύες, επιτυγχάνοντας θεραπεία σε 7 από τις 10 περιπτώσεις ασθενών.

Ο χρυσός χρησιμοποιείται επίσης στη σύγχρονη ιατρική και σε διάφορες εφαρμογές όπως στις επικαλύψεις των stents (αγωγοί που τοποθετούνται σε φλέβες και αρτηρίες, ώστε να τις κρατούν ανοιχτές κατά τη διάρκεια θεραπειών των αγγείων).

Ο άργυρος έχει αντιμικροβιακή και αντισηπτική δράση. Τον συναντάμε σε ιατρικές στολές και εξοπλισμό, αλλά και σε φαρμακευτικά σκευάσματα, καθετήρες, εμφυτεύματα, καθώς και στο οδοντιατρικό αμάλγαμα.

Τέλος, ο μόλυβδος διαθέτει σημαντικές μονωτικές ιδιότητες. Χρησιμοποιείται στην ιατρική για προστασία από τη ραδιενέργεια και την επικίνδυνη ακτινοβολία στις ποδιές των ασθενών, αλλά και των γιατρών, όταν εκτίθενται υποχρεωτικά σε ακτίνες Χ, είτε για διαγνωστικούς είτε για θεραπευτικούς λόγους.

Ένα από τα σημαντικότερα, παγκοσμίου κλάσης βεβαιωμένα κοιτάσματα όλων των παραπάνω ορυκτών βρίσκεται στο πλούσιο μεταλλευτικά υπέδαφος της χώρας μας, και συγκεκριμένα στα Μεταλλεία Κασσάνδρας, στην περιοχή της ΒΑ Χαλκιδικής. Το μεταλλευτικό δυναμικό της περιοχής μεταξύ Ολυμπιάδας, Βαρβάρας, Σκουριών, και Στρατωνίου θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα στη Ευρώπη, ειδικά σε ό,τι αφορά στην ποιότητα του χρυσού και του χαλκού. Τα μεταλλεία της Ολυμπιάδας και των Μαύρων Πετρών λειτουργούν και είναι παραγωγικά, με σημαντική δυναμική εξαγωγών, ενώ εκείνο στις Σκουριές βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης.

Πρωταγωνιστής τα μεταλλεία Χαλκιδικής

Ιατρικά μηχανήματα και συσκευές, διαγνωστικά τεστ, χειρουργικά εργαλεία, υλικά ατομικής προστασίας, όλα έχουν βάση τις ορυκτές πρώτες ύλες. Γι’ αυτό και τα μέτρα κατά της διασποράς του COVID-19 έφεραν στο προσκήνιο, μεταξύ άλλων, τη σημασία της ασφάλειας του εφοδιασμού της Ευρώπης με αναγκαία αγαθά και πρώτες ύλες που να μπορούν να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση λόγω των συνθηκών, αλλά και στην ανάγκη για ικανά αποθέματα ασφαλείας. Σήμερα, περισσότερο από πότε, έχει μεγάλη σημασία, η παραγωγική ικανότητα της ευρωπαϊκής εξορυκτικής βιομηχανίας. Και αυτό για να δημιουργήσει μια αλυσίδα ζωής που θα τροφοδοτήσει τις βιομηχανίες με την πρώτη ύλη, ώστε ταχύτατα η παραγωγή να καλύψει τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες της Γηραιάς Ηπείρου, που μαζί με τις ΗΠΑ αποτελούν τα επίκεντρα της πανδημίας. Η Ελλάδα μπορεί να πρωταγωνιστήσει στον εφοδιασμό αυτής της κρίσιμης αλυσίδας, καθώς διαθέτει πλούσιο μεταλλευτικό υπέδαφος με είδη ορυκτών υψηλής ποιότητας, αλλά και τις βιομηχανίες εκείνες που υπεύθυνα και βιώσιμα πραγματοποιούν καθημερινά το δύσκολο έργο της εξόρυξης και διάθεσης των ορυκτών στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά. Ένα τέτοιο χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω είναι τα Μεταλλεία Κασσάνδρας στη Χαλκιδική.

[ΠΗΓΗ: https://www.makthes.gr/, 30/4/2020]