ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ (ΡΕ ΓΑΜΩΤΟ…)

Μεγάλη κινητικότητα το τελευταίο διήμερο από το antigold μέτωπο του ΣΥΡΙΖΑ. Ερωτήσεις, αναφορές, κοινές δηλώσεις… Η κα Μάλαμα και οι κ.κ. Σκουρλέτης και Φάμελος επανέρχονται δριμύτεροι και μπαίνουν και πάλι μπροστάρηδες σε έναν «αγώνα» από το παρελθόν, την εμμονή τους να κλείσουν τα μεταλλεία Κασσάνδρας.

Οι τελευταίες κινήσεις κινούνται σε δύο επίπεδα: Πρώτα στο δήθεν ενδιαφέρον του ΣΥΡΙΖΑ μην κολλήσουν κορωνοϊό οι υπογείτες των μεταλλείων και έχουμε θέμα στην ΒΑ Χαλκιδική, λές και σε όλα τα άλλα ορυχεία-μεταλλεία της Ελλάδας δεν υπάρχει πρόβλημα… Αρκεί να κλείσουν τα μεταλλεία στην Χαλκιδική! Αυτό μας ενδιαφέρει! Η κυβέρνηση και οι υγειονομικές υπηρεσίες γνωρίζουν καλύτερα νομίζω από τον ΣΥΡΙΖΑ… Αν κρίνουν πως πρέπει να κλείσουν τα ορυχεία, θα κλείσει και η Κασσάνδρα. Όχι επιλεκτικά… Εφ’ όσον δεν έχει τεθεί θέμα ορυχείων δουλεύουν με όλα αυτά τα προληπτικά μέτρα που έχει πάρει η εταιρεία.

Το άλλο που θεώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ ως καλή εποχή να βγει να πει είναι πως διενεργούνται «κρυφές διαπραγματεύσεις (!) του ΥΠΕΝ με την Ελληνικός Χρυσός». Και μάλιστα, –όπως αναφέρεται κατά λέξη στην κοινή ανακοίνωση Φάμελου-Μάλαμα–, αυτό γίνεται «εις βάρος των συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου, του περιβάλλοντος και της πατρίδας μας» !!!. Αν δεν το άκουγα από χείλη «αριστερών» θα σχολίαζα για λόγο με εθνικιστικές αποχρώσεις…

Εδώ ακριβώς λοιπόν ταιριάζει το «κοίτα ποιος μιλάει»… Μια αντιπολίτευση εντελώς απούσα από τα κρίσιμα εθνικά θέματα, που το μόνο που ξέρει να κάνει (και το κάνει καλά), είναι να κριτικάρει χωρίς να προσφέρει άμεσες και ρεαλιστικές προτάσεις-λύσεις. Και αίφνης, θυμάται και φέρνει στην επιφάνεια εμμονές του παρελθόντος –που ούτως ή άλλως δεν έχουν ουδεμία υπόσταση–, υποπτεύομαι μόνο και μόνο για να δηλώσει παρούσα, εδώ είμαστε, υπάρχουμε, με κάτι ασχολούμαστε κι εμείς…

Μια αντιπολίτευση που επικαλείται «τις αρχές της διαφάνειας και της ισοτιμίας, αρχές που όλες οι επενδύσεις οφείλουν να τηρούν», και ωστόσο εμφανώς αδυνατεί να κατανοήσει τη βασική αρχή της εμπιστευτικότητας που πρέπει να τηρείται απαρέγκλιτα σε μία διαπραγμάτευση διεθνούς επένδυσης. Κι ας το έχει εξηγήσει επανειλημμένως και ο ίδιος ο Χατζηδάκης.

Συνεχίζει δε να παραποιεί τις αποφάσεις του ΣτΕ για τη μονάδα μεταλλουργίας καθώς και το πόρισμα της Διαιτησίας του 2018, η έκβαση των οποίων ήταν θετική για την εταιρεία – όπως όλες οι 24 συνολικά αποφάσεις που δικαιώνουν τις θέσεις της.

Παραβλέπει ότι έχει καταστεί σαφές δημοσίως τόσο από το ΥΠΕΝ όσο από την εταιρεία ότι το νέο επενδυτικό σχέδιο είναι σημαντικά αναβαθμισμένο σε σχέση με το προηγούμενο, διασφαλίζοντας περισσότερες θέσεις εργασίας, αυστηρότερους περιβαλλοντικούς όρους, και μεγαλύτερα έσοδα για το κράτος.

Το εξοργιστικό με τους συντρόφους Φάμελο, Σκουρλέτη, Μάλαμα και παρέα, είναι πως θεωρούν πως όλοι οι Έλληνες έχουμε μνήμη χρυσόψαρου. Πως έχουμε ήδη ξεχάσει το γεγονός ότι η σύμβαση δεν υλοποιήθηκε ποτέ με υπαιτιότητα της προηγούμενης κυβέρνησης, η οποία έκανε ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν για να μην ολοκληρωθεί (και όχι της σημερινής όπως αναφέρει στο τέλος η κοινή ανακοίνωση). Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο η επενδύτρια εταιρεία ζήτησε αποζημίωση για τις ζημίες που υπέστη.

Και για δούμε και την μεγαλύτερη εικόνα, γιατί ακριβώς «παλεύει» ο ΣΥΡΙΖΑ; Για την ολοκληρωτική καταβύθιση της ελληνικής οικονομίας; Όλοι αναμασάμε πως καλώς ή κακώς η «βαριά βιομηχανία» της χώρας είναι ο τουρισμός. Με την κρίση της πανδημίας αποδεικνύεται περίτρανα πως η χώρα δεν μπορεί να εξαρτάται μόνο από τον τουρισμό. Οι αναλύσεις δείχνουν ότι η Ελλάδα θα επηρεαστεί πολύ περισσότερο από άλλες χώρες, λόγω υψηλής εξάρτησης από τον τουρισμό και τις συναφείς οικονομικές δραστηριότητες όπως ταξίδια, εστίαση, κλπ. Τι άλλο αλήθεια μένει να φέρει εισόδημα στη χώρα; Αυτό που θα αποκαλούσαμε βιομηχανία. Αλλά και η ελληνική βιομηχανία αναμένεται να πληγεί ως συνέπεια της διεθνούς κρίσης, μόνο που η βιομηχανία θα ανακάμψει ταχύτερα από τις υπηρεσίες καθώς οι ανάγκες σε αγαθά θα ικανοποιηθούν πριν τις ανάγκες για τουρισμό και ψυχαγωγία. Και να μην ξεχνάμε πως στην Ελλάδα η μεταποιητική βιομηχανία προσφέρει 370.000 άμεσες θέσεις εργασίας, όσες δηλαδή και ο τουρισμός. Άρα προβάλλει ως ένα καλό στοίχημα για την συμβολή σε μια γρήγορη ανάκαμψη. Τι λέτε σύντροφοι; Να αρχίσουμε –ελέω κορωνοϊού–, να κλείνουμε και ότι μπορεί ακόμα και λειτουργεί;

Και μια που τα λέμε όλα, ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση και οι κ.κ. Σκουρλέτης και Φάμελος ως Υπουργοί, δεν την άγγιξαν την επένδυση, την απέφυγαν όπως ο… οξαποδώ το λιβάνι, την άφησαν στον πάγο, αδιαφόρησαν για τους ανθρώπους που αγωνιούσαν και βρίσκονταν στην ανεργία εν αναμονή, και δεν στάθηκαν ποτέ δίπλα στους κατοίκους, μόνο χάιδευαν τη μικρή –αλλά θορυβώδη– μειοψηφία των antigold ψηφοφόρων. Προτίμησαν να αφήσουν την «καυτή πατάτα» να πέσει στην επόμενη κυβέρνηση, μη τυχόν και διαβούν ακόμη μια… «κόκκινη γραμμή», από εκείνες που είχαν γεμίσει την Ελλάδα προεκλογικά.

Οπότε, είναι τουλάχιστον υποκριτικό το ότι ξαφνικά οι σύντροφοι τα θυμήθηκαν όλα τώρα. Αλλιώς πρέπει να πιστέψω πως νοιάζονται για την υγεία των υπογειτών – και «το συμφέρον της πατρίδος» (!)