ΣΕ 7 ΚΥΜΑΤΑ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Αρχής γενομένης από την 4η Μαΐου ξεκινά η σταδιακή επαναλειτουργία οικονομικών δραστηριοτήτων που είχαν αναστείλει τη λειτουργία τους σε συνέχεια των μέτρων που ελήφθησαν για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα.

Με το καλημέρα, δηλαδή την 4η Μαΐου, θα ξεκινήσουν εκ νέου τη λειτουργία τους το 10% των οικονομικών δραστηριοτήτων που είχαν “κλείσει” λόγω των μέτρων που είχαν ληφθεί και θα επιστρέψουν στις εργασίες τους περίπου το 10% των εργαζομένων που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε αναστολή.

Όπως ανέφερε το απόγευμα της Τρίτης ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Νίκος Παπαθανάσης, παρουσιάζοντας τον σχεδιασμό της Κυβέρνησης για την επανεκκίνηση της οικονομίας, αυτή θα γίνει σε επτά στάδια.

1ο στάδιο 

Στις 4 Μαΐου επανεκκινούν εταιρείες που λειτουργούν στο λιανικό εμπόριο, δηλαδή βιβλιοπωλεία, οπτικά, αθλητικός εξοπλισμός, εταιρείες που πωλούν φυτά, οι αγορές καταναλωτών και απελευθερώνεται η μετακίνηση για τους κλάδους των παραγωγών στις λαϊκές αγορές από περιφέρεια σε περιφέρεια.

Για τον τομέα των υπηρεσιών επανεκκινούν κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής και τα ΚΤΕΟ.

Οι συγκεκριμένοι κωδικοί δραστηριοτήτων είναι οι εξής: 4741, 4742, 4761, 4762, 4764, 4776 όπου αφορούν το λιανικό εμπόριο, 7129 που αφορά τη λειτουργία των ΚΤΕΟ και 9602 που αφορά δραστηριότητες κομμωτηρίων, κουρείων και κέντρων αισθητικής. Επίσης επαναλειτουργούν υπηρεσίες παροχής υποδημάτων και τα καταστήματα οπτικών ειδών και πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας.

Όπως σημείωσε ο κ. Παπαθανάσης επανέρχονται στην εργασία συνολικά 68.528 εργαζόμενοι και επαγγελματίες από το σύνολο των 690.000 που είχε ανασταλεί τη λειτουργία των επιχειρήσεών του, δηλαδή το 10%. Επίσης επαναλειτουργούν 26.167 επιχειρήσεις από το σύνολο των 260.000, περίπου το 10%.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα προστασίας, όπως σημείωσε ο κ. Παπαθανάσης σε κάθε επιχείρηση που θα ξεκινήσει εκ νέου τη λειτουργία της θα ισχύσουν τα εξής:

  • το καταστήματα της επιχείρησης που είναι έως 20 τ.μ. επιτρέπεται η παρουσία συνολικά έως 4 άτομα.
  • για καταστήματα που έχουν επιφάνεια 20-100 τ.μ. επιτρέπεται η παρουσία 4+1 ατόμων ανά 10 τ.μ.
  • για επιχειρήσεις άνω των 100 τ.μ. επιτρέπεται η παρουσία εργαζομένων και πελατών 12+1 ατόμων ανά 15 τ.μ.

Τα καταστήματα θα ξεκινούν τη λειτουργία τους στις 10 το πρωί με διευρυμένο ωράριο όπου απαιτείται.

Απαιτείται η τήρηση της απόστασης δύο μέτρων μεταξύ των ατόμων ενώ είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας προστασίας. Συνίσταται η μη χρήση των ανελκυστήρων, ενώ αν είναι αναγκαία θα λειτουργούν με 40% λιγότερα άτομα.

Κομμωτήρια: Σχετικά με τα κομμωτήρια η απόσταση μεταξύ των θέσεων εργασίας πρέπει να είναι 2 μέτρα, οι πελάτες θα προσέρχονται μόνο κατόπιν ραντεβού. Είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας και τα γάντια μιας χρήσης. Σε ό,τι αφορά το ωράριο λειτουργίας απελευθερώνεται και θα ξεκινά από τις 7 το πρωί έως τις 10 το βράδυ και το Σάββατο από τις 7 το πρωί έως τις 9 το βράδυ. Ισχύουν οι περιορισμοί των τ.μ. της παρουσίας των πελατών όπως και στα εμπορικά καταστήματα ενώ αν υπάρχουν πολλά επίπεδα τότε δεν επιτρέπεται να βρίσκεται άνω του ενός ατόμου ανά 10 τ.μ. ανά επίπεδο.

ΚΤΕΟ: Όλοι οι πελάτες θα προσέρχονται κατόπιν ραντεβού, οι επιχειρήσεις οφείλουν να διατηρούν κατάλογο για τα ραντεβού, ενώ είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας, γαντιών και αντισηπτικού.

Οι υπαίθριες και λαϊκές αγορές θα συνεχίσουν να λειτουργούν με ποσοστό 50%, συνεχίζεται η μη πώληση βιομηχανικών ειδών, παραμένει η ελάχιστη απόσταση των 5 μέτρων μεταξύ των πάγκων και θα συνεχίσουν οι παράλληλες αγορές. Επίσης παραμένει σε ισχύ ο περιορισμός στη διάθεση των αντισηπτικών.

2ο στάδιο

Από τις 11 Μαΐου επανεκκινούν όλες οι υπόλοιπες επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου. Επανέρχονται στις λαϊκές αγορές τα βιομηχανικά είδη. Ξεκινούν εκ νέου τη λειτουργία τους οι σχολές οδηγών, όπου εκεί είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας προστασίας, τα γάντια μιας χρήσης και η χρήση αντισηπτικού.

3ο στάδιο

Από τις 18 Μαΐου ξεκινούν την επαναλειτουργία τους τα ζωολογικά πάρκα και οι βοτανικοί κήποι. Οι κανόνες είναι απόσταση 2 μέτρων, χρήση μάσκας ενώ δεν επιτρέπονται οι παραστάσεις. Επαναλειτουργούν οι αρχαιολογικοί χώροι και ξεκινούν τη λειτουργία τους και οι υπηρεσίες τυχερών παιγνιδιών, δηλαδή ΟΠΑΠ, όπου δεν επιτρέπεται να παρέχονται οι υπηρεσίες σε καθήμενους.

4ο στάδιο

Από την 1η Ιουνίου επαναλειτουργούν τα εμπορικά κέντρα με υποχρεωτική χρήση μάσκας προστασίας στο προσωπικό και στους καταναλωτές, γάντια μιας χρήσης για το προσωπικό και εξυπηρέτηση χωρίς καθήμενους. Θα υπάρχει μέγιστη επιτρεπόμενη παρουσία πελατών εντός του εμπορικού κέντρου, ένας πελάτης-επισκέπτης ανά 20 τ.μ., ενώ ισχύουν οι κανόνες εντός των καταστημάτων. Επίσης επαναλειτουργούν τα εστιατόρια και οι καφετέριες μόνο σε εξωτερικούς χώρους με απόσταση μεταξύ των τραπεζιών τα 2 μέτρα, 1 πελάτης ανά 3 τ.μ.

5ο στάδιο

Αυτό το στάδιο αφορά τους θερινούς κινηματογράφους. Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Παπαθανάσης πρέπει να υπάρχει απόσταση του 1 καθίσματος από το άλλο και μέγιστη επιτρεπόμενη πληρότητα 60%. Επίσης επαναλειτουργούν τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας.

6ο στάδιο

Ξεκινούν εκ νέου τη λειτουργία τους τα πάρκα αναψυχής, τα θεματικά πάρκα και οι παιδότοποι σε εξωτερικούς χώρους με τους κανόνες της απόστασης των 2 μέτρων.

7ο στάδιο

Επαναλειτουργούν εστιατόρια και καφετέριες και σε εσωτερικούς χώρους, τα καταλύματα διακοπών, οι επιχειρήσεις διασκέδασης και οι αθλητικές εγκαταστάσεις

 

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, της Αλεξάνδρας Γκίτση, 28/4/2020]