ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ PROJECT ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

Ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά προγράμματα στη χώρα υλοποιεί η Ελληνικός Χρυσός στα Μεταλλεία Κασσάνδρας, καθώς οι επενδύσεις της ξεπερνούν το ένα δισ. Ευρώ.

Η Ελληνικός Χρυσός είναι μία μεταλλευτική εταιρεία χρυσού, αργύρου, χαλκού, μόλυβδου και ψευδαργύρου με έδρα την Αθήνα.

Οι δραστηριότητές της περιλαμβάνουν εργασίες έρευνας, ανάπτυξης, παραγωγής και αποκατάστασης στην μεταλλευτική περιοχή της ΒΑ Χαλκιδικής, τα Μεταλλεία Κασσάνδρας.

Από το Φεβρουάριο του 2012, η Ελληνικός Χρυσός λειτουργεί ως θυγατρική της Eldorado Gold Corpοration, μιας εξέχουσας εταιρείας χρυσού στον Καναδά, με μετοχές υπό διαπραγμάτευση στα χρηματιστήρια του Τορόντο και της Νέας Υόρκης.

H Eldorado Gold έχει περισσότερα από 20 χρόνια εμπειρία στην κατασκευή και λειτουργία μεταλλείων χρυσού στην Ευρώπη, την Ασία και τη Νότια Αμερική.

Συνολικά, στα ενεργά και παραγωγικά μεταλλεία των Μαύρων Πετρών Στρατωνίου, και της Ολυμπιάδας, καθώς και στο έργο των Σκουριών η επένδυση της θυγατρικής εταιρείας του ομίλου Eldorado Gold, ξεπερνά μέχρι σήμερα, σε αξία, το 1 δισ. δολάρια.

Το αποτύπωμα που δημιουργεί στην οικονομία η δραστηριότητα της μεταλλευτικής εταιρείας είναι ιδιαίτερα ισχυρό και μεταφράζεται σε έναν πολύ μεγάλο αριθμό θέσεων εργασίας.

Στα Μεταλλεία Κασσάνδρας απασχολούνται σήμερα 1.600 άτομα, ενώ η υποστήριξη σε τοπικούς εργολάβους και προμηθευτές, καθώς και η αξία των έργων για την τοπική κοινωνία υπερβαίνει τα 150 εκατ. ευρώ.

Μέχρι σήμερα η επένδυση της Ελληνικός Χρυσός έχει αποφέρει 360 εκατ. ευρώ έσοδα για το ελληνικό κράτος, 225 εκατ. ευρώ σε μισθούς και επιδόματα, 800 εκατ. ευρώ σε Έλληνες προμηθευτές και 620 εκατ. από εξαγωγές.

Στην πλήρη ανάπτυξή της, η επένδυση θα ενισχυθεί κατά 2 δισ. δολάρια, ενώ πρόκειται να δημιουργήσει 5.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας και να αποφέρει περί τα 2,5 δισ. ευρώ έσοδα για το ελληνικό κράτος. 

Η επένδυση της Ελληνικός Χρυσός αναμένεται ότι θα συμβάλλει καταλυτικά στην αναχαίτιση του brain drain, ενώ η μεταλλευτική δραστηριότητα θα προσελκύσει υψηλού επιπέδου εργατικό δυναμικό στην περιφέρεια.

[ΠΗΓΗ: https://www.thessnews.gr/, 4/3/2020]