ΣΤΟΝ «ΑΕΡΑ» ΚΑΙ ΤΟ ΆΓΙΟ ΦΩΣ

Με ματαίωση απειλεί η πανδημία του κορωνοϊού και την καθιερωμένη μεταφορά του Αγίου Φωτός από τα Ιεροσόλυμα στην Ελλάδα για την Ανάσταση.

Εν αναμονή της εξέλιξης της μετάδοσης του ιού βρίσκεται το υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να οριστικοποιήσει τις αποφάσεις του σχετικά με τη μεταφορά, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο ανήμερα του Μεγάλου Σαββάτου, με την υποδοχή μάλιστα να γίνεται με τιμές αρχηγού κράτους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του GRTimes.gr, το υπουργείο είχε ήδη κάνει τον προγραμματισμό για φέρει το Άγιο Φως στην Ελλάδα, ωστόσο τον σχεδιασμό έχει ανατρέψει προς το παρόν η πανδημία και είναι άγνωστο εάν τελικά θα πραγματοποιηθεί τελικά η καθιερωμένη αποστολή στους Αγίους Τόπους.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το υπουργείο Εξωτερικών κρατά όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, καθώς τα δεδομένα αλλάζουν από ώρα σε ώρα. Η δε απόφαση για ακύρωση ή όχι της αποστολής δεν εξαρτάται μόνο από το πώς θα εξελιχθεί η πανδημία στην Ελλάδα, αλλά και από την εξέλιξη του κορωνοϊού και στους Αγίους Τόπους.

Άλλωστε, είναι γνωστό ότι συνολικά 21 κρούσματα του ιού εντοπίστηκαν σε γκρουπ προσκυνητών που είχαν επιστρέψει από τους Αγίους Τόπους στην Ηλεία. Για προληπτικούς λόγους, εξάλλου, από σήμερα και για μία εβδομάδα ο Πανάγιος Τάφος, στον οποίο συρρέουν κάθε χρόνο εκατομμύρια πιστοί ιδιαίτερα τις μέρες πριν από το Πάσχα, είναι κλειστός και είναι άγνωστο πότε θα ανοίξει και πάλι για το κοινό.

Τα πιθανά σενάρια

Αυτή τη στιγμή, 23 μέρες πριν από την Ανάσταση, όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά με το χειρότερο σενάριο να είναι ακόμα και η ματαίωση της αναστάσιμης λειτουργίας στον Πανάγιο Τάφο, στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι χριστιανικών δογμάτων, όπως οι Αρμένιοι και οι Κόπτες.

Πιο πιθανή, πάντως, φαίνεται μία κλειστή τελετή μόνο με έναν εκπρόσωπο του κάθε δόγματος και χωρίς την παρουσία πιστών.

Σε ό,τι αφορά την ελληνική αποστολή, εφόσον τελικά πραγματοποιηθεί, εκτιμάται ότι θα είναι ολιγομελής με βέβαιη τη συμμετοχή αξιωματούχου του υπουργείου Εξωτερικών και του εκπροσώπου του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων στην Ελλάδα.

Το τελετουργικό της μεταφοράς

Σύμφωνα με το τελετουργικό, κάθε χρόνο ο έξαρχος του Παναγίου Τάφου της Αθήνας παραλαμβάνει το ιερό ή «ανέσπερον» φως και με ειδική πτήση το μεταφέρει στην Αθήνα, όπου από το 2001 γίνεται η υποδοχή του με τιμές αρχηγού κράτους. Από το αεροδρόμιο μεταφέρεται στη Μητρόπολη Αθηνών, καθώς και σε ένα μεγάλο αριθμό άλλων μητροπόλεων.

Έως το 1988 το Άγιο Φως έφτανε στην Ελλάδα με πλοίο μια βδομάδα μετά το Μεγάλο Σάββατο. Το 1988, με πρωτοβουλία του ιδιοκτήτη ταξιδιωτικού πρακτορείου Ιάκωβου Οικονομίδη και σε συνεργασία με τον τότε έξαρχο του Πανάγιου Τάφου στην Αθήνα και μετέπειτα πατριάρχη Ιεροσολύμων Ειρηναίο ξεκίνησε η μεταφορά του Αγίου Φωτός στην Ελλάδα με αεροπλάνο, αμέσως μετά την αφή του στον Πανάγιο Τάφο.

Η μεταφορά γινόταν με ειδική πτήση της Ολυμπιακής Αεροπορίας, τα έξοδα της οποίας κάλυπτε το ελληνικό κράτος, ενώ από το 2002 την ευθύνη της μεταφοράς του ανέλαβε το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών.

[ΠΗΓΗ: https://ergoxalkidikis.gr/, από grtimes.gr, 26/3/2020]