ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ΜΠΛΟΚΑΡΙΣΜΕΝΕΣ ΛΟΓΩ ΜΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ

Τουριστικές επενδύσεις εκατομμυρίων αλλά και ιδιωτικά έργα στη Χαλκιδική είναι μπλοκαρισμένα εδώ και τρεις μήνες εξαιτίας ακόμη μίας ιστορίας τρέλας της δημόσιας διοίκησης. Αυτή τη φορά η ιστορία αφορά την καθυστέρηση στη συγκρότηση του νέου πενταμελούς πλέον Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής, που είναι αρμόδιο για την γνωμοδότηση επί των αρχιτεκτονικών μελετών με συνέπεια να  εκκρεμούν δεκάδες πολεοδομικές αιτήσεις πολιτών στη Χαλκιδική. Μάλιστα, όπως καταγγέλλει επιχειρηματίας από τον κλάδο του τουρισμού, ξενοδοχειακή επένδυση ύψους αρκετών εκατομμυρίων ευρώ σε παραθαλάσσιο θέρετρο στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής περιμένει από τον Δεκέμβριο του 2019 τη συγκρότηση του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής της περιφερειακής ενότητας Χαλκιδικής.

Το πρόβλημα είναι ότι από την πλευρά της δημόσιας διοίκησης δεν υπάρχει… αρχιτέκτονας μηχανικός για να οριστεί στο Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής ή αν υπάρχει δεν εκδηλώνεται ενδιαφέρον διότι η θέση είναι άμισθη. Επιπλέον, οι διπλωματούχοι μηχανικοί του δημοσίου απέχουν από το σύνολο των Τεχνικών Επιτροπών στις οποίες προβλέπεται η συμμετοχή τους από 17 Φεβρουαρίου 2020 έως 20 Μαρτίου 2020 καταρχάς και ανάλογα με τις εξελίξεις θα υπάρξει χρονική επέκταση.

Συγκεκριμένα, μετά τις τροποποιήσεις που επήλθαν με τροπολογία στο ενεργειακό νομοσχέδιο και όπως αναφέρεται στο ΦΕΚ της 3ης Δεκεμβρίου 2019 τα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής αποτελούνται από: α) Έναν αρχιτέκτονα μηχανικό, υπάλληλο του τμήματος Παρατηρητηρίου Δομημένου Περιβάλλοντος, ως Πρόεδρο, με τον αναπληρωτή του. Αν δεν υπάρχει υπάλληλος με τέτοια ιδιότητα, ως Πρόεδρος μπορεί να οριστεί υπάλληλος της περιφερειακής ενότητας ή άλλου φορέα του ευρύτερου δημόσιου τομέα, που έχε ειδικότητα αρχιτέκτονα β) Έναν αρχιτέκτονα – μηχανικό της οικείας Υπηρεσίας Δόμησης (ΥΔΟΜ), με τον αναπληρωτή του γ) Έναν αρχιτέκτονα μηχανικό, που υποδεικνύεται, με τον αναπληρωτή του, από τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών – Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων (Σ.Α.Δ.Α.Σ.-Π.Ε.Α.) και δ) Δύο αρχιτέκτονες μηχανικούς, που υποδεικνύονται από το ΤΕΕ με τους αναπληρωτές τους.

Όπως αναφέρει ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων Πάρις Μπίλλιας, ο αρχιτέκτονας μηχανικός έπρεπε να οριστεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης. Ωστόσο, ελλείψει αρχιτέκτονα μηχανικού ξεκίνησε ένα γαϊτανάκι εύρεσης στελεχών με την Αποκεντρωμένη να απευθύνεται στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για να οριστεί στέλεχος από την περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής. Όμως, η περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής διαθέτει μόνο τέσσερις μηχανικούς εκ των οποίων κανένας δεν είναι αρχιτέκτονας μηχανικός. «Στείλαμε έγγραφο στην Αποκεντρωμένη ζητώντας να ορίσει αρχιτέκτονα μηχανικό από κάποιον άλλο δημόσιο φορέα, κάτι το οποίο δεν κατέστη δυνατό και έτσι το μπαλάκι γύρισε πάλι πίσω στην περιφέρεια», τόνισε ο κ.Μπίλλιας. Τελικά, όπως λέει ο ίδιος, η περιφέρεια αποφάσισε να αντιμετωπίσει τα όποια προβλήματα παρουσιάζονται όχι μόνο στη Χαλκιδική αλλά και σε άλλες περιφερειακές ενότητες ορίζοντας αρχιτέκτονες μηχανικούς από τη Θεσσαλονίκη. Εκτιμάται, δε, ότι το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής στη Χαλκιδική θα συγκροτηθεί σε περίπου 15 ημέρες.

Το πρόβλημα με τις δυσκολίες στη συγκρότηση των συμβουλίων έχουν διαπιστώσει και οι συντονιστές των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων. Μόλις χθες ανακοινώθηκε ότι θα δοθεί λύση από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με σχετική τροπολογία στο σχέδιο νόμου «Στρατηγική αναπτυξιακή προοπτική των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ρύθμιση ζητημάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Εσωτερικών και άλλες διατάξεις». Συγκεκριμένα, η τροπολογία θα προβλέπει ότι για τη συγκρότηση Συμβουλίων Αρχιτεκτονικής σε περιπτώσεις που δεν υφίσταται αρχιτέκτονας – μηχανικός στην οικεία Υπηρεσία Δόμησης (ΥΔΟΜ), δύναται να οριστεί υπάλληλος Δήμου της οικείας περιφερειακής ενότητας ή άλλου φορέα του ευρύτερου δημόσιου τομέα, που έχει ειδικότητα αρχιτέκτονα.

[ΠΗΓΗ: http://ergoliptesxalkidikis.blogspot.com/, 6/3/2020]