Ο ΣΤΟΧΟΣ ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ 80-100 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ – ΠΟΥ ΠΟΝΤΑΡΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Αποκατάσταση της εμπιστοσύνης σε διεθνές επίπεδο. Προσέλκυση επενδύσεων. Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Βιώσιμη ανάπτυξη. Και τελικά διεκδίκηση μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Το πρώτο επτάμηνο της Νέας Δημοκρατίας στη διακυβέρνηση της χώρας μετατρέπεται σε… πολιτικό και οικονομικό μπούσουλα για όσα το Μέγαρο Μαξίμου προτάσσει στην ατζέντα του για την τρέχουσα χρονιά. Στον απόηχο της ολοκλήρωσης του πρώτου κύκλου των διεθνών επαφών του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, που είχε ως στόχο να προτάξει την επανεκκίνηση μίας χώρας, η οποία αφήνει πίσω της μία δεκαετή περίοδο κρίσης και εισέρχεται σε σκηνικό κανονικότητας, το Μέγαρο Μαξίμου καταστρώνει επενδυτικό πλάνο, σε διάφορα πεδία της ελληνικής οικονομίας. Η συνολική αξία των συμφωνιών που έχουν ήδη υπογραφεί ή αναμένεται να υπογραφούν το επόμενο διάστημα υπερβαίνει, όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη, τα 50 δισεκατομμύρια ευρώ. Την άνοιξη, μάλιστα, σηκώνει αυλαία η υλοποίηση μίας στρατηγικής επένδυσης. Αυτής στο Ελληνικό. “Έπειτα από τέσσερα και πλέον χρόνια διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, η εκλογική νίκη μας τον περασμένο Ιούλιο αποτελεί σημείο καμπής. Η προηγούμενη κυβέρνηση έβαζε φρένο σε μια σειρά από επενδύσεις, όπως οι εξορύξεις χρυσού στη Χαλκιδική, η επέκταση της επένδυσης της Cosco στον Πειραιά και η ανάπλαση του Ελληνικού. Εμείς, από την πλευρά μας, πράττουμε με βάση όσα είχαμε εξαγγείλει προεκλογικά. Πρώτη μας πολιτική προτεραιότητα είναι η προσέλκυση επενδύσεων ύψους 80-100 δισεκατομμυρίων ευρώ τα επόμενα χρόνια, προκειμένου να δημιουργηθούν περισσότερες και καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας και να καλυφθεί το μεγάλο επενδυτικό κενό σε μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα”, σχολιάζουν πηγές.

Σταθερά πρόσφορο έδαφος

Στην κυβέρνηση δηλώνουν άκρως ικανοποιημένοι από την πορεία των οικονομικών δεικτών, στη διάρκεια των τελευταίων μηνών. Όπως σημειώνουν:

-Το Χρηματιστήριο Αθηνών βρέθηκε στην κορυφή του παγκόσμιου χρηματιστηριακού χάρτη αποδόσεων. Η συνολική κεφαλαιοποίηση των εισηγμένων εταιριών αυξήθηκε κατά 16,4 δισεκατομμύρια ευρώ περίπου.

-Στις αγορές χρήματος και κεφαλαίου, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων και τα επιτόκια των εντόκων γραμματίων του Δημοσίου, σημείωσαν ιστορική πτώση. “Για πρώτη φορά, το ελληνικό Δημόσιο δανείζεται με έντοκα γραμμάτια που έχουν μηδενικό ακόμη και αρνητικό επιτόκιο. Ραγδαία είναι η αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού στο 10ετές ελληνικό ομόλογο, ιδίως από τον Μάιο και μετά, όταν φάνηκε ότι έρχεται στην Ελλάδα μια νέα μεταρρυθμιστική και αξιόπιστη κυβέρνηση. Μάλιστα την Τετάρτη σημειώθηκε ιστορικό ρεκόρ, καθώς η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε κάτω από το 1%, με το αντίστοιχο κόστος δανεισμού να είναι υποτετραπλάσιο από το επίπεδο που κυμαινόταν στις αρχές του 2019. Και αυτό, είναι ένδειξη αποκατάστασης εμπιστοσύνης”, τονίζουν κυβερνητικά στελέχη.

-Στα τέλη Ιανουαρίου, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch αναβάθμισε το αξιόχρεο της Ελλάδας στη βαθμίδα “ΒΒ” από “BB-“, με θετική προοπτική, επισημαίνοντας, ταυτόχρονα, ότι η βιωσιμότητα του χρέους της Γενικής Κυβέρνησης συνεχίζει να βελτιώνεται, υποστηριζόμενη από το σταθερό πολιτικό πλαίσιο που υπάρχει στη χώρα, από τη διαρκή αύξηση του ΑΕΠ και από την καλύτερη δημοσιονομική επίδοση σε σχέση με τους στόχους.

“Ένα ακόμα ενδεικτικό στοιχείο που αποτυπώνει την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης είναι η πρόσφατη έκδοση 15ετούς Ομολόγου του Ελληνικού Δημοσίου. Μια έκδοση που καλύπτει το χρονικό διάστημα μέχρι το 2035. Πέραν, δηλαδή, της περιόδου κατά την οποία η βιωσιμότητα του Ελληνικού Δημοσίου Χρέους καλύπτεται από τις αποφάσεις του Eurogroup τον Ιούνιο 2018”, σημειώνουν πηγές.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, στη χώρα πραγματοποιείται ήδη ένας μεγάλος αριθμός επενδύσεων, σε κρίσιμους τομείς, όπως η ενέργεια, οι νέες μονάδες ΑΠΕ, οι νέες ηλεκτρικές διασυνδέσεις, οι αγωγοί και τα δίκτυα εγκαταστάσεων φυσικού αερίου, που ξεπερνούν τα 14 δισεκατομμύρια. “Το ΤΑΙΠΕΔ  αναμένεται να φέρει έσοδα 2,4 δισεκατομμυρίων ευρώ από τέσσερις μεγάλες ιδιωτικοποιήσεις. Των Ελληνικών Πετρελαίων, των ΔΕΠΑ Υποδομών, της ΔΕΠΑ Εμπορίου και του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών. Ταυτόχρονα, προχωρούν τα σχέδια για την αξιοποίηση ακινήτων, για λιμάνια και μαρίνες. Σε όλα αυτά θα πρέπει να προσθέσουμε και τις επενδύσεις στον ευρύτερο κλάδο των κατασκευών, την βιομηχανία, τις μεταφορές, το λιανεμπόριο και φυσικά την μεγάλη επένδυση στο Ελληνικό. Δεν πρέπει να ξεχνάμε, μάλιστα, ότι στην προσέλκυση επενδύσεων συμβάλλουν καθοριστικά τα θετικά μηνύματα, για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, που έρχονται το τελευταίο εξάμηνο από παντού”, επισημαίνουν. 

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Δημήτρη Γκάτσιου, 16/2/2020]