ΔΙΠΛΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΣΕ ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΑ

Η επόμενη κίνηση στο πεδίο της διεύρυνσης του δημοσιονομικού χώρου και της μείωσης των πλεονασμάτων αναμένεται να λάβει χώρα σήμερα σε δύο “τερέν”: στην Αθήνα με την επίσκεψη του αρμόδιου Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων Πάολο Τζεντιλόνι για διήμερες επαφές, αλλά και στις Βρυξέλλες με τη Σύνοδο του Eurogroupworking Group, δηλαδή του οργάνου στο οποίο εκπροσωπούνται οι θεσμοί και τα στελέχη των υπουργείων Οικονομικών.

Η θέση του Επιτρόπου προαναγγέλθηκε μέσα από συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα “Καθημερινή”. Αναφέρει ότι είναι θετικός σε παρεμβάσεις οι οποίες θα βοηθήσουν την Ελλάδα να αναπτύσσεται με βιώσιμο τρόπο, αλλά με σεβασμό στους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Παράλληλα χθες ανακοίνωσε (μαζί με τον Αντιπρόεδρο Β. Ντομπρόβσκις) το δημόσιο διάλογο που θα λάβει χώρα όλο το 2020 για παρεμβάσεις και στους κανόνες του Συμφώνου.

Ο Επίτροπος παράλληλα επανέλαβε την πάγια θέση των Θεσμών (σ.σ. που εκφράστηκε προηγουμένως και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, για τη σημασία που δίδεται στην αλλαγή του πτωχευτικού δικαίου και τη μείωση των κόκκινων δανείων, ως προϋπόθεση διασφάλισης της ανάπτυξης της οικονομίας.

Ο Επίτροπος προανήγγειλε ότι θα συζητήσει για τα πρωτογενή πλεονάσματα της Ελλάδας και στο πλαίσιο δηλώσεων που έκανε χθες στις Βρυξέλλες με αφορμή τις ανακοινώσεις για την αλλαγή στους εν λόγω κανόνες της ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συντάσσει αυτή την περίοδο την έκθεση για την πέμπτη αξιολόγηση, με την κυβέρνηση να έχει δεσμευθεί έως τις 15 Φεβρουαρίου να ολοκληρώσει τις “ουρές” που υπήρχαν σε κάποια από τα προαπαιτούμενα και με στόχο η έκθεση που θα ανακοινωθεί στις 26 Φεβρουαρίου (μαζί με τα υπόλοιπα έγγραφα του European Semester) να έχει  όσο το δυνατό πιο θετική χροιά.

Είναι σαφές ότι στις συναντήσεις που θα λάβουν χώρα σήμερα στην Αθήνα μεταξύ της κυβέρνησης και του Ευρωπαίου Επιτρόπου, δεν αναμένεται η λήψη κάποιας απόφασης. Άλλωστε και ο ίδιος στη συνέντευξή του διευκρίνισε πως οι αποφάσεις λαμβάνονται από το Eurogroup.

Αυτό που επιδιώκεται είναι συμμαχίες, ώστε σταδιακά να ανοίξει ο δρόμος υλοποίησης των ελληνικών επιδιώξεών. Με τελικό ορόσημο τον προσεχή Μάιο – Ιούνιο για το σύνολο των “αιτημάτων”.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, της Δήμητρας Καδδά, 6/2/2020]