TO “KINHMA” ΔΙΨΑ ΓΙΑ… ΝΙΚΕΣ!

 

Ακούγοντας κανείς τις δηλώσεις του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Αρβανίτη περί της αρμόδιας για τις αναφορές πολιτών Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (PETI), η οποία αποφάσισε να διατηρήσει ανοιχτό το ζήτημα των καταγγελιών στις Σκουριές και να συνεχίσει την διερεύνησή του, θα νόμιζε κανείς πως στην ΒΑ Χαλκιδική ήρθαν τα πάνω – κάτω!

Όλες οι ανακοινώσεις των κομματικών εφημερίδων και συμπλεόντων διαδικτυακών τόπων αναπαρήγαγαν στερεότυπα την είδηση για την… «μεγάλη νίκη» (!) του antigold «κινήματος», που όπως χαρακτηριστικά γράφτηκε, «είναι νίκη πρώτα και κύρια του κινήματος των κατοίκων, οι οποίοι για μια ακόμη φορά παρουσιάστηκαν στην Επιτροπή με ολοκληρωμένες και πλήρως επιστημονικά τεκμηριωμένες θέσεις»!

Θα πρέπει εδώ να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους. Η Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (PETI) είναι αρμόδια για τις αναφορές πολιτών και είναι υποχρεωμένη να διερευνά κάθε καταγγελία η οποία φτάνει στα χέρια της. Από εκεί και πέρα, αν η καταγγελία είναι εμφανώς άκυρη, η υπόθεση κλείνει εδώ, αφού αυτή απορρίπτεται επιτόπου, ενώ αν η Επιτροπή επιθυμεί περισσότερες λεπτομέρειες επί του θέματος, η υπόθεση παραμένει «ανοικτή», και αναζητούνται περαιτέρω πληροφορίες.

Έτσι έγινε και στην περίπτωση των Σκουριών. Μίλησαν οι καταγγέλοντες και οι ενδιαφερόμενοι ευρωβουλευτές.  Πολλές γενικότητες ακούστηκαν, μέχρι στις φωτιές στην Αυστραλία αναφέρθηκε ο κος Αδαμόπουλος, εκ των καταγγελλόντων… Ο δε κος Παναγιωτόπουλος εμφάνισε και φωτογραφίες, όπως εκείνη με τη λάσπη που είχε κατεβάσει η νεροποντή στην παραλία Στρατωνίου το 2010 και είχε παρουσιαστεί ως ρύπανση από τα μεταλλεία!…

Η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δια του εκπροσώπου κου Γιάννη Κουνινιώτη, είπε πως υπάρχουν δυνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις, αλλά θύμισε σε όλους τις αποφάσεις του ΣτΕ, και δήλωσε πως οι δικαστικές αποφάσεις πρέπει να γίνονται σεβαστές. Στον αντίποδα, ο Ευρωβουλευτής του ΚΚΕ κος Νικολάου -Αλαβάνος μας είπε πως η δικαιοσύνη στην Ελλάδα είναι ταξική(!!!) και το ΣτΕ μεροληπτεί υπέρ του Κεφαλαίου!

Η προεδρεύουσα ζήτησε από την Επιτροπή να επανεξετάσει τους όρους συμμόρφωσης του έργου και τη συμβατότητα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Οπότε, κρατιέται ανοικτή η υπόθεση προς περαιτέρω διερεύνηση. (Περιμένουμε και την επίσημη απόφαση). Ζητήθηκε από τους καταγγέλλοντες να αποσταλούν στην περιοχή παρατηρητές. Ευτυχώς, διότι σε αυτήν την περίπτωση, θα δουν την πραγματική κατάσταση, και όχι την κατάσταση που περιέγραφε η καταγγελία των «κατοίκων» και τα έωλα επιχειρήματα των ευρωβουλευτών της αντιπολίτευσης. Μιλάμε για επιχειρήματα ουσιαστικά ανυπόστατα και κατ’ εξακολούθηση ατεκμηρίωτα. Οι γνωστές, μονοδιάστατες απόψεις των αντιδρώντων, οι οποίες στερούνται αμεροληψίας

Τέλος, καλό είναι να έχουμε υπόψη και την προϊστορία… Σε παλαιότερες αποφάσεις της Επιτροπής, ότι οι τότε κατηγορίες μέσω παρόμοιων διαβημάτων «κατοίκων», εξέπεσαν και το θέμα έκλεισε ελλείψει επαρκών στοιχείων:

https://www.europarl.europa.eu/meetdocs/2014_2019/plmrep/COMMITTEES/PETI/CM/2020/01-20/1177934EL.pdf

https://www.europarl.europa.eu/meetdocs/2014_2019/plmrep/COMMITTEES/PETI/CM/2020/01-20/1103255EN.pdf

https://www.europarl.europa.eu/meetdocs/2014_2019/plmrep/COMMITTEES/PETI/CM/2020/01-20/1028737EN.pdf

Επομένως, αυτή την χρονική στιγμή, οι θριαμβολογίες περί «νίκης του κινήματος» περιττεύουν. Βέβαια, αν το σκεφτεί κανείς καλύτερα, για ορισμένους δεν περιττεύουν, αφού πρέπει να δικαιολογήσουν και τη θέση τους, εμφανίζοντας «έργο»…

 

Η φωτογραφία που δημοσιεύουμε είναι  από τα… «τεκμήρια» για την καταστροφή του περιβάλλοντος (!) στις Σκουριές, που εμφάνισαν οι καταγγέλλοντες.