Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ 2020 ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ: ΜΕΤΑΛΛΕΥΜΑΤΑ & ΕΞΟΡΥΚΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

Οι μεταλλευτικές επιχειρήσεις θα μετανιώσουν πικρά για την τρυφηλότητα των καλών εποχών καθώς η υπερπροσφορά που οι ίδιες προκάλεσαν συμπιέζει τις τιμές. Ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία για το 2020 προκαλεί το γεγονός ότι ο εμπορικός πόλεμος Αμερικής – Κίνας εξαναγκάζει κατασκευαστικές και οικοδομικές επιχειρήσεις σε μείωση της ζήτησης. Η χρήση κάποιων μετάλλων όπως του χάλυβα θα μειωθεί λόγω της συνολικά επιβραδυνόμενης παγκόσμιας οικονομίας. Οι αμερικανικές χαλυβουργίες θα συνεχίσουν να αναρωτιούνται πότε θα ξεκινήσει το πολυδιαφημισμένο πρόγραμμα επενδύσεων σε υποδομές.

Παρόλα αυτά οι τιμές για βασικά μέταλλα θα ανέβουν κατά 4% το 2020, καθώς οι παραγωγοί εξαντλούν τα αποθέματά τους. Οι τιμές στο αλουμίνιο θα κάνουν άλμα 9%. Σε επίπεδο προσφοράς η υπερβάλλουσα παραγωγική ικανότητα της Κίνας –το 2020 από τους 68 εκατ. τόνους της παγκόσμιας παραγωγής τα 39 εκατ. θα παραχθούν από κινεζικές εταιρείες–, θα αμβλύνει τον ενθουσιασμό για ανέγερση εργοστασίων και αλλού. Σε ό,τι αφορά τον χαλκό η Κίνα καταβροχθίζει το μισό της ετήσιας χρήσης. Η αστικοποίηση της χώρας καθώς και οι στόχοι για τη χρήση ανανεώσιμης ενέργειας κρατούν ψηλά τη χρήση χαλκού. Παγκοσμίως το μέταλλο αυτό θα είναι περιζήτητο για χρήση σε μπαταρίες ηλεκτρικών αυτοκινήτων και οι τιμές θα ανέβουν κατά 7%. Οι απεργίες στα ορυχεία της Νότιας Αμερικής και της Ινδονησίας ενδέχεται να προκαλέσουν μείωση της παραγωγής κατά διαστήματα παρά την έλευση νέων εγκαταστάσεων, όπως το ορυχείο Toromocho στο Περού.

Όπως ο χαλκός, έτσι και ο κασσίτερος έχει χρήσεις υψηλής τεχνολογίας στα ηλεκτρονικά τη ρομποτική και την ανανεώσιμη ενέργεια. Η χρήση του θα αγγίξει το υψηλότερο σημείο της δεκαετίας με 365.000 τόνους ωθώντας τους παραγωγούς να ανοίξουν νέα μεταλλεία.

 

[ΠΗΓΗ: REAL-NEWS, Ειδική Έκδοση, 26/1/2020]