ΣΗΜΑ ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΕΛΝΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΝΤΑΒΟΣ Ο Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Εστιασμένο, κατά κύριο λόγο, στην οικονομία και στην προσέλκυση νέων επενδύσεων στη χώρα, που θα ενισχύσουν το momentum της ανάπτυξης, θα είναι το επόμενο διήμερο για τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. 

Έχοντας ολοκληρώσει κινήσεις-αιχμή στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό (όπως αυτή της εκλογής της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας και η επερχόμενη ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου) ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στο Νταβός, προκειμένου να δώσει το “παρών”  στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Ένα οικονομικό φόρουμ, το οποίο θα έχει στο επίκεντρό του την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, με το πρωθυπουργικό βλέμμα, πάντως, να εστιάζει και στις επαφές που θα έχει κατά την παραμονή του στην πόλη του καντονιού Γκραουμπύντεν της νοτιοανατολικής Ελβετίας, με επενδυτές και εκπροσώπους μεγάλων ξένων επιχειρήσεων.

Το μήνυμα που θα περάσει σε αυτές τις συναντήσεις του ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αυτό που έχει μετατραπεί σε ακρογωνιαίο λίθο της οικονομικής οπτικής της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Το Μέγαρο Μαξίμου ακολουθεί στρατηγική υλοποίησης μεταρρυθμίσεων, οι οποίες μετατρέπουν τη χώρα σε επενδυτικό προορισμό. Άλλωστε, η συνεχής ενίσχυση των οικονομικών δεικτών και η υλοποίηση μεγάλων αλλαγών είναι τα “όπλα” που επιστρατεύει η Αθήνα και η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, με στόχο να επιτύχει το μέγιστο στοίχημα της τρέχουσας χρονιάς. Και αυτό δεν είναι άλλο από τη μείωση των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021.  “Πιστεύω ότι η ανάπτυξη θα μας εκπλήξει ευχάριστα το 2020… Πιστεύω ότι θα είναι στο 3%, το οποίο ήδη είναι  ένας πάρα πολύ υψηλός ρυθμός ανάπτυξης… Οι ενδείξεις αυτή τη στιγμή είναι ότι τα πράγματα στη οικονομία πηγαίνουν πολύ καλύτερα σε όλα τα επίπεδα. Η προσέλκυση επενδύσεων, που αποτελεί κεντρικό μας στόχο, δεν είναι  κάτι το οποίο αποδίδει από τη μία στιγμή στην άλλη. Θα χρειαστεί δώδεκα με 18 μήνες, για να αποδώσει σε επίπεδο ανάπτυξης, σε επίπεδο δημιουργίας θέσεων εργασίας και σε επίπεδο δημιουργίας πλούτου. Αλλά θέλω να επιμείνω, ότι αυτά τα οποία είναι  στο δικό μας έλεγχο, οι πολιτικές δηλαδή για τις οποίες εκλεγήκαμε, εφαρμόζονται”, τόνισε, σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο πρωθυπουργός.

Τα τετ α τετ που θα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Νταβός δείχνουν και πόσο ψηλά τοποθετεί τον πήχη των προσδοκιών της για την προσέλκυση νέων επενδύσεων η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με:

-Με τον πρόεδρο της Microsoft, Brad Smith.

-Τον διευθύνοντα σύμβουλο της ENEL, Francesco Starace. 

-Την διευθύνουσα σύμβουλο της Visa Europe, Charlotte Hogg.

-Τον πρόεδρο του Bloomberg, Peter T. Grauer.

-Τον διευθύνοντα σύμβουλο της Japan Bank for International Cooperation (JBIC), Tadashi Maeda.

-Την οικονομική διευθύντρια της Heineken, Laurence Debroux.

-Τον επικεφαλής της Google για τις χώρες της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, Matt Brittin. 

Στήριξη από τις ΗΠΑ.

Σε χρόνο παράλληλο, στο μεταξύ, η Αθήνα πυκνώνει τις διπλωματικές της κινήσεις, με στόχο να ενισχύσει τις συμμαχίες της και να ισχυροποιήσει περαιτέρω την παρουσία της στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ως δύναμη σταθερότητας. Στις 29 Ιανουαρίου και για δεύτερη φορά μέσα σε ένα εξάμηνο, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συναντηθεί στο Παρίσι με τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν. Ένα τετ α τετ στο οποίο το Μέγαρο Μαξίμου και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης επενδύουν πολλά, ιδιαίτερα από τη στιγμή που ο πρόεδρος Μακρόν έχει υπάρξει ο πλέον ένθερμος υποστηρικτής των ελληνικών θέσεων. Θα ακολουθήσει, στις αρχές Φεβρουαρίου, το ταξίδι Μητσοτάκη στη Σαουδική Αραβία και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Μία επίσκεψη με ιδιαίτερο γεωπολιτικό, αλλά και οικονομικό ενδιαφέρον.

Κυβερνητικά στελέχη, την ίδια στιγμή, αναδεικνύουν τις διαδοχικές ξεκάθαρες τοποθετήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών υπέρ των συμφερόντων της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας. “Οι τοποθετήσεις αυτές δείχνουν μία διαφοροποίηση από την πολιτική των ίσων αποστάσεων, παρέχουν στήριξη στις ελληνικές θέσεις και αποδεικνύουν την επιτυχία της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον, την οποία κάποιοι βιάστηκαν να αμφισβητήσουν”, σχολιάζουν και εστιάζουν σε τρία σημεία:

-Πρώτον, στην επιστολή Μάικ Πομπέο προς τον πρωθυπουργό. Σε αυτήν, οι Ηνωμένες Πολιτείες μιλούν όχι μόνο για την υποχρέωση επίλυσης των διαφορών με ειρηνικά μέσα και για την αποφυγή προκλητικών πράξεων ή διακηρύξεων, αλλά τονίζουν -και μάλιστα δύο φορές- ότι “παραμένουν δεσμευμένες να στηρίξουν την ευημερία, την ασφάλεια και την δημοκρατία της Ελλάδας”. Επιπλέον, επισημαίνουν ότι θα συνεχίσουν να στηρίζουν την Ελλάδα “ως ηγέτη στην Ευρώπη, ως σύμμαχο-κλειδί και ως κρίσιμο παίκτη στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια” και κάνουν σαφέστατη αναφορά στο Διεθνές Δίκαιο.

-Δεύτερον, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, αφού χαρακτήρισε την παρουσία του “Γιαβούζ” στην κυπριακή ΑΟΖ προκλητικό βήμα, τόνισε: “Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να ανησυχούν έντονα για τις πληροφορίες που αφορούν τις γεωτρήσεις της Τουρκίας στα ύδατα της Κύπρου, συμπεριλαμβανομένων των σχεδίων αποστολής του ‘Γιαβούζ’ νότια της Λεμεσού. Αυτό το προκλητικό βήμα δημιουργεί εντάσεις στην περιοχή. Καλούμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν αυτή τη δραστηριότητα”.

-Τρίτον, σε ό,τι αφορά στο άκυρο “μνημόνιο” της Τουρκίας με την κυβέρνηση της Λιβύης, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το χαρακτήρισε “αντιπαραγωγικό και προκλητικό”, προσθέτοντας ότι “περιλαμβάνει θαλάσσιες περιοχές οι οποίες ανήκουν ή διεκδικούνται από την Ελλάδα”. Για το ίδιο θέμα, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, μιλώντας σε δημοσιογράφους τόνισε πως “οι ισχυρισμοί της τουρκικής κυβέρνησης για τις διεκδικήσεις των θαλάσσιων ζωνών διαφέρουν από τη νομική ανάλυση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας” και σημείωσε ότι “τα κατοικημένα νησιά δικαιούνται την ίδια μεταχείριση με τα ηπειρωτικά εδάφη”.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Δημήτρη Γκάτσιου, 23/1/2020]