ΕΠΕΝΔΥΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΧΡΥΣΟ: ΣΤΟ TOP-10 ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΕΞΟΡΥΞΗΣ Η ELDORADO GOLD

Οι δέκα μετοχές που προτείνονται για όσους πιστεύουν στην ανοδική δυναμική του χρυσού και θέλουν να εξασφαλίσουν αυξημένη απόδοση, αναλαμβάνοντας και μεγαλύτερο κίνδυνο.

Δεν έχει χάσει την επενδυτική λάμψη του ο χρυσός, παρότι θεωρείται ασφαλές καταφύγιο σε δύσκολες περιόδους των αγορών, ενώ τα τελευταία χρόνια στα χρηματιστήρια επικρατεί ευφορία. Αναλυτές υποδεικνύουν, σε όσους πείθονται από το επενδυτικό story του πολύτιμου μετάλλου, να δοκιμάσουν μια μορφή έμμεσης επένδυσης στο χρυσό, τοποθετώντας κεφάλαια σε εταιρείες εξόρυξης.

Την τελευταία πενταετία, η τιμή του χρυσού (προθεσμιακά συμβόλαια) έχει ενισχυθεί κατά 22%, αφήνοντας στους επενδυτές μια όχι ευκαταφρόνητη απόδοση, που δεν μπορεί να συναγωνισθεί, πάντως, τις αποδόσεις των μετοχών, την ίδια περίοδο (ο αμερικανικός δείκτης S&P 500 έχει απόδοση 58%, την ίδια περίοδο).

Όπως γράφει ο αναλυτής Ντον Μπάρετ, σε άρθρο στην επενδυτική ιστοσελίδα seekingalpha.com, δεν είναι σίγουρο αν βρισκόμαστε σε μια ισχυρή ανοδική αγορά στο χρυσό, αλλά η τεχνική του εικόνα φαίνεται πολύ καλή. Αν η τιμή ξεπεράσει το 1,6 δολ. ανά ουγκιά (αυτό έγινε, πρόσκαιρα, στην τελευταία αναστάτωση που δημιούργησε η κρίση στο Ιράν), ο Μπάρετ εκτιμά ότι μπορεί αρκετά εύκολα να φθάσει σε ένα νέο ρεκόρ, στο επίπεδο των 1,935 δολ.

Ο ίδιος αναλυτής τονίζει ότι, αν επιβεβαιωθεί η ανοδική δυναμική της τιμής του πολύτιμου μετάλλου οι βιομηχανίες εξόρυξης θα πάνε εξαιρετικά καλά. Η επένδυση σε αυτές τις εταιρείες είναι ένας καλός τρόπος για να μοχλεύσει κανείς την απόδοση που θα έχει από την άνοδο της τιμής του χρυσού: για κάθε δολάριο που ο χρυσός ανεβαίνει πάνω από τα 1.500 δολ., που είναι το μέσο κόστος εξόρυξης, η αύξηση της τιμής μετατρέπεται σε μια άμεση, δωρεάν ταμειακή ροή για τους παραγωγούς, αφού το κόστος παραμένει σταθερό.

Τι χρειάζεται μια εταιρεία για… τζάκποτ

Στην εξόρυξη χρυσού, βασιλιάς είναι το χρήμα, επειδή οι εταιρείες είναι υποχρεωμένες να επενδύουν συνεχώς για να διατηρούν τα αποθέματά τους. Έτσι, όσο καλύτερος είναι ο ισολογισμός μιας εταιρείας (περισσότερα μετρητά και λιγότερα χρέη), τόσο ισχυρότερη είναι η τιμή της μετοχής τους. Όταν αυξάνονται οι τιμές του χρυσού, βελτιώνεται ο ισολογισμός μιας εταιρείας και έτσι αυξάνεται η αξία της.

Για να χτυπήσει το… τζάκποτ μια βιομηχανία εξόρυξης χρυσού χρειάζεται να συντρέχουν ορισμένες προϋποθέσεις:

Πρώτον, να έχει επενδύσει σε ένα καλό ορυχείο, δεύτερον τα αποθέματα να είναι τουλάχιστον 2 εκατ. ουγκιές, ώστε το ορυχείο να έχει μακρά περίοδο ζωής. Τρίτον, χρειάζεται η τοποθεσία του ορυχείου να έχει χαμηλή έως μέτριο κίνδυνο. θέλετε η τοποθεσία να είναι χαμηλή έως μέτρια κίνδυνο. Τέταρτον, χρειάζονται υψηλά λειτουργικά περιθώρια και, πέμπτο, να έχει η εταιρεία ισχυρό ισολογισμό, που θα επιτρέπει να αυξήσει τα ορυχεία της. Έκτο, χρειάζεται καλό μάνατζμεντ, για να εκτελεσθεί σωστά το πρόγραμμα παραγωγής. Τέλος, χρειάζεται να υπάρχουν έτοιμα σχέδια για νέα παραγωγή, που θα φέρει μεγαλύτερη ανάπτυξη.

Υψηλό ρίσκο

Ο Μπάρετ δεν παραλείπει να σημειώσει ότι, όσο και να φαίνεται θετική η τεχνική εικόνα του χρυσού, υπάρχει πάντα η πιθανότητα να μην επιβεβαιωθεί ότι θα εκτιναχθεί ανοδικά. Σε περίπτωση πτώση των τιμών, οι μετοχές των εταιρειών εξόρυξης χρυσού θα «σφυροκοπηθούν» από την αγορά. Όταν υπάρχει η προοπτική μεγάλου κέρδους, είναι πάντα υψηλός και ο κίνδυνος για απώλειες, προειδοποιεί ο αναλυτής, πριν παρουσιάσει τις 10 αγαπημένες του μετοχές από τον τομέα της εξόρυξης χρυσού, οι οποίες συγκεντρώνουν όλα τα στοιχεία που μπορεί να οδηγήσουν σε μεγάλη άνοδο των τιμών τους.

Το Top-10 στην εξόρυξη χρυσού

Alio Gold (σύμβολο: ALO): Δεν είχε καλές επιδόσεις στο παρελθόν, αλλά εκτιμάται ότι η κεφαλαιοποίησή της μπορεί να αυξηθεί γρήγορα, αν συνεχίσει να ανεβαίνει η τιμή του χρυσού. Η εταιρεία έχει μεγάλα αποθέματα για το μέγεθός της (5,5 εκατ. ουγκιές) και εύκολα θα μπορούσε να φθάσει το όριο παραγωγής των 200.000 ουγκιών. Δεν είναι μια μετοχή σίγουρης απόδοσης, αλλά η εταιρεία έχει χαμηλό χρέος και θα βελτιώσει πολύ τον ισολογισμό της, αν συνεχίσει να ανεβαίνει ο χρυσός, άρα προσφέρεται για μια κερδοσκοπική τοποθέτηση.

Amarillo Gold (σύμβολο: AGCBF): Φαίνεται ότι θα έχει με αρκετή βεβαιότητα υψηλές αποδόσεις και η χαμηλή χρηματιστηριακή αξία της δεν εξηγείται. Έχουν ένα σημαντικό project στην Βραζιλία (Mara Rosa), που είναι έτοιμο να αρχίσει παραγωγή μέσα στο 2021. Ένας κίνδυνος είναι ότι, λόγω χαμηλής κεφαλαιοποίησης, θα μπορούσε να γίνει στόχος εξαγοράς και να πουληθεί φθηνά.

Argonaut Gold (σύμβολο ARNGF): Πρόκειται για μια επιτυχημένη, μεσαία εταιρεία εξόρυξης, με καλό ιστορικό για περισσότερα από δέκα χρόνια. Η διοίκηση είναι συντηρητική και έκανε καλή δουλειά στη δημιουργία και λειτουργία χρυσωρυχείων. Πάντως, η αγορά δεν τους έχει ανταμείψει ακόμη με μια υψηλή κεφαλαιοποίηση, παρότι έχουν φθάσει στο όριο παραγωγής των 200.000 ουγκιών. Τα αποθέματα της εταιρείας είναι αρκετά μεγάλα, στα 9 εκατ. ουγκιές. Η εταιρεία θα μπορούσε να γίνει στόχος εξαγοράς σε υψηλότερη αποτίμηση από την παρούσα.

Asanko Gold (σύμβολο: AKG): Είναι μια μεσαία εταιρεία με παραγωγή στη Δυτική Αφρική (Γκάνα). Το νέο της project αναμένεται να φθάσει σε παραγωγή 220.000 ουγκιών μέσα στο 2020. Έχει χαμηλή αποτίμηση επειδή είναι υψηλό το κόστος παραγωγής, το οποίο όμως αναμένεται να μειωθεί το 2020, ενώ το χρέος είναι χαμηλό. Οι μελλοντικές ελεύθερες ταμειακές ροές εκτιμάται ότι θα είναι αρκετά αυξημένες, κάτι που σημαίνει ότι η μετοχή έχει περιθώρια σημαντικής ανόδου, εάν ενισχυθεί η τιμή του χρυσού.

Cardinal Resources (σύμβολο: CRDNF): Η εταιρεία έχει ένα πολύ μεγάλο κοίτασμα στην Γκάνα, με αποθέματα 7 εκατ. ουγκιών. Εργάζονται τώρα για την αδειοδότηση και αναμένεται να προχωρήσουν το σχέδιο φέτος, εφόσον βρεθεί χρηματοδότηση. Η κεφαλαιοποίηση είναι χαμηλή, σε σχέση με τις εκτιμώμενες μελλοντικές ταμειακές ροές. Τα επικίνδυνα στοιχεία σε αυτή την εταιρεία είναι ότι δραστηριοποιείται σε περιοχή με αρκετό ρίσκο, χρειάζεται χρηματοδότηση και είναι ενδεχόμενο να εξαγορασθεί από μεγαλύτερη εταιρεία σε χαμηλή τιμή.

Eldorado Gold (σύμβολο: EGO): Η γνωστή στην Ελλάδα εταιρεία, που «τρέχει» το project στην Χαλκιδική, εκτιμάται ότι έχει χαμηλή αποτίμηση, σε σχέση με τα αποθέματα χρυσού που κατέχει (17 εκατ. ουγκιές) και με τις μελλοντικές ταμειακές ροές. Έχει αρκετά χαμηλό κόστος παραγωγής, στα 1.200 δολ./ουγκιά, αλλά και αρκετά υψηλό χρέος (449 εκατ. δολ.). Οι επενδυτές εγκατέλειψαν τη μετοχή λόγω των προβλημάτων αδειοδότησης που είχε το μεγάλο της project στις Σκουριές, αλλά αυτά τα προβλήματα φαίνεται ότι λύνονται. Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και χωρίς τις Σκουριές, η Eldorado έχει αρκετά αποθέματα χρυσού και αποτελεσματική διοίκηση. Έχει σημαντικά περιθώρια ανόδου, αλλά και ρίσκο, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το νέο χρέος που θα αναλάβει για το project στις Σκουριές.

Equinox Gold (σύμβολο: EQX): Η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας φαίνεται υψηλή, αλλά πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι συγχωνεύεται με την Leagold Mining για να δημιουργήσει μία νέα εταιρεία μεγάλου μεγέθους. Επιπλέον, ο Ρος Μπίτι, που θα είναι επικεφαλής του νέου σχήματος, είναι από τους καλύτερους μάνατζερ του κλάδου. Η νέα εταιρεία θα φθάσει σε παραγωγή 1 εκατ. ουγκιών, ενώ η κεφαλαιοποίησή της θα είναι χαμηλή, περίπου στα 2 δισ. δολ. μετά τη συγχώνευση. Επιπλέον, αναμένεται ότι η νέα εταιρεία θα έχει σημαντική ανάπτυξη.

IAMGold Corp (σύμβολο: IAG): Η εταιρεία παράγει 800.000 ουγκιές και ανήκει στις μεγαλύτερες από τις μεσαίες του κλάδου, ενώ εκτιμάται ότι θα περάσει στη μεγάλη κατηγορία, καθώς έχει καλά ποιοτικά στοιχεία και αποτελεσματικό μάνατζμεντ. Η μετοχή είναι λίγο ακριβή, αλλά πρέπει να συνεκτιμηθεί το χαμηλό κόστος παραγωγής, στα 800 δολ., που δίνει ασφάλεια σε περίπτωση πτώσης της τιμής του χρυσού. Στα αρνητικά της μετοχής είναι ότι η εταιρεία είναι εκτεθειμένη στο πολιτικό ρίσκο της Δυτικής Αφρικής.

Skeena Resources (σύμβολο: SKREF): Η εταιρεία αναπτύσσει ένα σημαντικό νέο έργο στο Δυτικό Καναδά. Με επένδυση 233 εκατ. δολ., το έργο θα φέρει παραγωγή 300.000 ουγκιών. Η αγορά δεν φαίνεται να αποτιμά σωστά τα οφέλη που θα έχουν οι παραγωγοί στον Καναδά από μια άνοδο της τιμής του χρυσού, γι’ αυτό και είναι υποτιμημένη η μετοχή. Το κύριο ρίσκο σε αυτή τη μετοχή είναι ότι θα χρειασθεί να αντλήσει νέα κεφάλαια για την ανάπτυξη των επενδυτικών σχεδίων της.

TMAC Resources (σύμβολο: TMMFF): Η εταιρεία παράγει στον Καναδά και ήδη έχει φθάσει τις 160.000 ουγκιές με χαμηλό κόστος, περίπου 750 δολ./ουγκιά. Παρότι έχει αρκετά υψηλό χρέος, η εταιρεία έχει μετρητά 50 εκατ. δολ. και έχει φθάσει να δημιουργεί θετικές ελεύθερες ταμειακές ροές. Εκτιμάται ότι έχει πιθανότητες να εξαγορασθεί με premium στο μέλλον.

[ΠΗΓΗ: https://www.businessdaily.gr/, 20/1/2020]