Η ΑΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΡΕΚΟΡ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ELDORADO GOLD

Σημαντική ώθηση στα μεγέθη του καναδικού ομίλου Eldorado Gold αναμένεται να δώσει το αναμενόμενο “ράλι” του χρυσού, κατά τη φετινή χρονιά, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι η τιμή του πολύτιμου μετάλλου θα αγγίξει τις 2.000 δολάρια ανά ουγκιά. Σύμφωνα με όσα ανέφερε, πρόσφατα, στους Financial Times ο επικεφαλής του fund Bridgewater Greg Jenser, το διεθνές γεωπολιτικό ρίσκο, η προβλεπόμενη υποχώρηση των αποτιμήσεων στα αμερικανικά assets και η περαιτέρω μείωση των επιτοκίων από τη Fed είναι ορισμένοι από τους παράγοντες που τροφοδοτούν την αύξηση της τιμής του χρυσού.

Ρεκόρ παραγωγής

Πριν από λίγες ημέρες, ο καναδικός όμιλος ανακοίνωσε τα προσωρινά αποτελέσματα, για το 2019, βάσει των οποίων η παραγωγή χρυσού διαμορφώθηκε σε 395 χιλιάδες ουγκιές και συνάδει με το guidance. Για το τέταρτο τρίμηνο, η παραγωγή χρυσού ανήλθε σε 119 χιλιάδες ουγκιές-ελαφρώς χαμηλότερη σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις λόγω της δραστηριότητας σε Τουρκία (Κισλαντάγκ) και Καναδά (Λαμάκ)- αποτελώντας, σύμφωνα με τους αναλυτές, μέγεθος-ρεκόρ. Η μετοχή της Eldorado Gold, σύμφωνα με τους αναλυτές, παρότι το τελευταίο πεντάμηνο κατέγραψε-αναμενόμενη- διόρθωση, υπεραπόδωσε, το διάστημα Μάιος-Σεπτέμβριος 2019- ιδίως έναντι αυτής του ομίλου VanEck Vectors Gold Miners, που αποτελεί σημείο αναφοράς στον κλάδο των ορυκτών πρώτων υλών. Από τον περασμένο Μάιο, έως τη δημοσιοποίηση των προσωρινών αποτελεσμάτων (14 Ιανουαρίου), εμφάνισε άνοδο 140,2%, όταν η αντίστοιχη επίδοση της VanEck Vectors Gold Miners ήταν 34,01%, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα, ακόμη, με ανάλυση που φιλοξενείται στον ιστότοπο Seeking Alpha, η μετοχή της Eldorado Gold ανήκει στις κορυφαίες δέκα επενδυτικές επιλογές του κλάδου. Ο καναδικός όμιλος διαθέτει τέσσερα μεταλλεία, σε λειτουργία, με δυναμικότητα 400 χιλ. ουγκιών, ετησίως, και κατασκευάζει τρία ακόμη μεταλλεία με στόχο την επέκταση της παραγωγής στις 600 χιλ. ουγκιές. Κατά την ίδια ανάλυση,  η εταιρεία διαθέτει ποιοτικό χαρτοφυλάκιο έργων σε χαμηλή αποτίμηση, με το κόστος ανά ουγκιά να διατηρείται χαμηλό, στα 1.200 δολάρια. Επισημαίνεται, ακόμη, ότι η Eldorado θα είναι σε θέση να επιμηκύνει και να αναδιαρθρώσει τις υποχρεώσεις της, που τοποθετούνται σε 449 εκατ. δολ. και το μεγαλύτερο τμήμα αυτών εκπνέει το 2022-ιδίως όσο η τιμή του χρυσού -διαμορφώνεται σε περίπου 1550 δολ.- ενισχύεται.

Στο επίκεντρο του καλού σεναρίου της Eldorado βρίσκεται και το έργο στις Σκουριές, που αντιστοιχεί σε παραγωγή 5 εκατ. ουγκιές, έχοντας λάβει, αδειοδοτικά, το πράσινο φως. Ο καναδικός όμιλος διαπραγματεύεται με την κυβέρνηση, μεταξύ άλλων, αναφορικά με το ύψος των αποδιδόμενων δικαιωμάτων (royalties) και τη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Δημήτρη Δελεβέγκου, 16/1/2020]