ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ: EΝΑ ΔΑΣΟΣ ΕΛΑΤΑ ΠΗΓΕ ΣΕ 27.000 ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΠΙΤΙΑ

Περίπου 27.000 έλατα, προερχόμενα από τον Ταξιάρχη Χαλκιδικής, διατέθηκαν φέτος στις χριστουγεννιάτικες αγορές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. 

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Έθνος οι φετινές γιορτές ήταν ιδιαίτερα καλές για τους παραγωγούς ελάτων της περιοχής του Ταξιάρχη Χαλκιδικής μια και πουλήθηκε σχεδόν το σύνολο των δέντρων που κόπηκαν.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα οι πωλήσεις κατά την φετινή εορταστική περίοδο σημείωσε αυτό βοήθησε και η μεγάλη διαφήμιση που κάναμε φέτος. 

«Είμαστε οι πρώτοι στην Ελλάδα που έχουμε αύξηση κατά περίπου 15%-20% σε σύγκριση με τα προηγούμενα τρία-τέσσερα χρόνια, όταν πωλούνταν περίπου 22.000 – 23.000 έλατα κάθε έτος. Η αλήθεια είναι ότι η κρίση επηρέασε τις πωλήσεις των ελάτων. Πριν από αυτήν κόβαμε και πουλούσαμε περίπου 35.000 έλατα κάθε Χριστούγεννα. Φέτος πήγαμε πολύ καλά, αφού ο κάθε ελατοπαραγωγός γύρισε πίσω με ελάχιστα έλατα απούλητα. Σε στην πλατεία το χριστουγεννιάτικο δέντρο, στις 7 Νοεμβρίου, παραμονή των Αρχαγγέλων που είναι και οι προστάτες του χωριού μας. Αυτό βοήθησε, ώστε να μάθει περισσότερος κόσμος τα έλατα του Ταξιάρχη», ανέφερε στο Έθνος ο πρόεδρος της Κοινότητας Ταξιάρχη, ελατοπαραγωγός και μέλος του Αγροτικού Συνεταιρισμού της περιοχής, Γιάννης Ξάκης.    

Όπως σημείωσε ο κ. Ξάκης, το 90% των κατοίκων της κοινότητας, ασχολείται, έστω και επικουρικά, με την ελατοπαραγωγή. Η κοινότητα αριθμεί περίπου 1.000 – 1.100 άτομα. Σημειώνεται πως κανένα έλατο δεν κόβεται από τις δασικές εκτάσεις και ότι κάθε παραγωγός φυτεύει στα φυτώρια έλατα και, μόλις μεγαλώσουν, τα επαναφυτεύει στην ιδιωτική του έκταση. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας η ελατοκαλλιέργεια βοηθάει πολλούς νέους να έχουν επαγγελματική ενασχόληση και να μην εγκαταλείψουν τον τόπο τους. «Το έλατο του Ταξιάρχη είναι ονομαστό, διότι είναι πολύ καλής ποιότητας. Μοσχοβολά για μέρες στο σπίτι. Σε αυτό βοηθά η μορφολογία του εδάφους της περιοχής μας, αλλά και το πολύ καλό κλίμα που διαθέτει ο Ταξιάρχης. Τα δέντρα που πηγαίνουν στη Θεσσαλονίκη κάθε χρόνο είναι πιο φρέσκα από αυτά της Αθήνας. 

Λόγω της εγγύτητας μπορούμε να κόβουμε πιο συχνά για τη Θεσσαλονίκη και τα μεταφέρουμε πιο γρήγορα στην αγορά της» δήλωσε ο κ. Ξάκης. 

Η πώληση των ελάτων ολοκληρώθηκε την παραμονή των Χριστουγέννων και πλέον οι ελατοπαραγωγοί επέστρεψαν στον Ταξιάρχη. Τα απούλητα δέντρα θα καταστραφούν και άμεσα θα ξεκινήσει η παραγωγή για τα επόμενα Χριστούγεννα. 

[ΠΗΓΗ: http://ergoliptesxalkidikis.blogspot.com/, 29/12/2019]