ΑΝΑΒΙΩΣΕ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ ΤΟ ΕΘΙΜΟ “ΜΕΛΩΜΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ” ΜΕ ΧΡΙΣΤΟΨΩΜΟ 400 ΚΙΛΩΝ ΣΤΗΝ ΑΡΝΑΙΑ!

Το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων, είθισται όλες οι οικογένειες της Αρναίας να συγκεντρώνονται γύρω από το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι, πιστοί στα ήθη και τα έθιμα, για την κοπή του Χριστόψωμου. Το πολύ παλιό αυτό έθιμο εδώ και αρκετά χρόνια η Πολιτιστική και Επιμορφωτική Εταιρεία Αρναίας, το μετέφερε στην…

κεντρική πλατεία, για να διευρύνει την οικογένεια. Για να απολαμβάνουν όμως όλοι το παραπάνω έθιμο τη συγκεκριμένη βραδιά, προηγείται μια διαδικασία που μοιάζει με ιεροτελεστία και ξεκινάει από το πρωί της ημέρας αυτής.

Γιορτινή είναι η ατμόσφαιρα που επικρατεί στο εργαστήριο, όση ώρα χρειάζεται για το φούσκωμα της ζύμης, το φούρνισμα, το ψήσιμο. 

Αργά το απόγευμα, το Χριστόψωμο και τα καρύδια με το μέλι μεταφέρονται στην κεντρική πλατεία της Αρναίας. 

Εκεί πλήθος κόσμου περιμένει υπομονετικά, αψηφώντας το κρύο, την τέλεση του εθίμου.

Η μικτή χορωδία του Δήμου Αρναίας ξεπροβάλει από τα παραδοσιακά καλντερίμια μας, ψάλλοντας τα κάλαντα ενώ κρατούν όλοι στα χέρια τους αναμμένα φαναράκια. Κατηφορίζουν προς το κέντρο της πλατείας όπου διενεργείτε το έθιμο. Από την άλλη πλευρά ακούγετε η μπάντα του Δήμου με Χριστουγεννιάτικες μελωδίες.

Στη συνέχεια μοιράζεται το Χριστόψωμο και το μέλι με τα καρύδια στον κόσμο. Αλήθεια, πόσο μαγευτικό γίνεται αυτό το έθιμό μας όταν όλοι γινόμαστε μέλη της ίδιας οικογένειας που ετοιμάζεται να δεχθεί το θαύμα της Γέννησης του Χριστού !!!

Πόσο υπεύθυνοι αισθανόμαστε για το χρέος που έχουμε απέναντι στις νεότερες γενιές να τους κληροδοτήσουμε σωστά τις παραδόσεις που με τόση αγάπη μας άφησαν οι πρόγονοί μας !!!

 

[ΠΗΓΗ: http://aetoshal.blogspot.com/, 25/12/2019]