ΓΟΥΡΟΥΝΟΧΑΡΑ 2019 ΣΤΑΝΟΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, ο Πολιτιστικός Σύλλογος του Στανού  αναβίωσε το έθιμο της ΄΄Γουρουνοχαράς΄΄, που πραγματοποιείτε στην κεντρική πλατεία στο Στανό Χαλκιδικής!

Οι ψησταριές και τα καζάνια άρχισαν να βράζουν από νωρίς, ετοιμάζοντας τους μεζέδες που μοιράστηκαν στον κόσμο, υπό τους ήχους παραδοσιακής μουσικής, ενώ χόρεψαν μέλη χορευτικών συγκροτημάτων του Πολιτιστικού Συλλόγου του Στανού. 

Στην μουσική επιμέλεια της ημέρας ήταν η ορχήστρα του Αλέκου Ζώρα.

Λίγα λόγια για το έθιμο της ΄΄Γουρουνοχαράς΄΄:

Η Γουρουνοχαρά είναι βασισμένη στο πολύ παλιό έθιμο των κατοίκων να σφάζουν  τη 2η μέρα των Χριστουγέννων τα οικόσιτα γουρούνια τους και να στήνουν οικογενειακά γλέντια. Ταυτόχρονα παρασκεύαζαν μια σειρά από προϊόντα όπως τσιγαρίδες, πλευραμιές, λουκάνικα, παστό τα οποία και αποθήκευαν για να περάσουν το χειμώνα! 

Το γουρούνι ήταν για τους κατοίκους ο “κάδος ανακύκλωσης” του νοικοκυριού τους, καθώς εκεί κατέληγαν τα υπολείμματα των τροφών, του μπαξέ αλλά και της παραγωγής (σιτάρι, καλαμπόκι κ.ά.) και αυτό με τη σειρά του τούς απέδιδε το νοστιμότατο κρέας και τα παράγωγά του. Ένα πολύ καλό παράδειγμα αγροτικής οικιακής οικονομίας!

Έτσι κάθε χρόνο, ο Σύλλογός μας, αναβιώνει αυτό το έθιμο, έτσι ώστε να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεώτεροι τις παραδώσεις του τόπου μας!

Δείτε εδώ ένα σχετικό βίντεο

 

[ΠΗΓΗ: http://ergoliptesxalkidikis.blogspot.com/, 26/12/2019]