ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ELDORADO GOLD: «ΈΧΟΥΜΕ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΕΙ ΠΟΛΥ ΑΣΧΗΜΑ…!»

Χρήστος Μπαλάσκας: «Όταν φτάνουμε να συζητάμε πολιτικά μια επένδυση, τότε έχουμε ξεχάσει κάποια πράγματα. Από τη δικιά μας πλευρά δεν ξεχνάμε το περιβάλλον».

Σε νέες δηλώσεις, με τις οποίες εκφράζει τόσο την αισιοδοξία της εταιρείας για το μέλλον των επενδύσεών της στη χώρα μας, όσο και για τη συνεργασία με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, προχώρησε η Eldorado Gold, μέσω του γενικού διευθυντή Ελλάδος της εταιρείας Χρήστου Μπαλάσκα. Παράλληλα, επισήμανε πως όχι μόνο η Eldorado δεν ξεχνά το περιβάλλον, αλλά ότι παρακολουθεί την επίπτωση της δραστηριότητάς της σε αυτό, ξεπερνώντας, μάλιστα, και τις συμβατικές υποχρεώσεις της.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν σε οικονομικό φόρουμ που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες, σε πάνελ του Τάσου Ζάχου, Editor-in-Chief του Fortune Greece, στο οποίο φιλοξένησε πέντε γνωστά πρόσωπα από τον χώρο του ελληνικού επιχειρείν και των επενδύσεων: τον Οδυσσέα Κυριακόπουλο, Επιχειρηματία και Πρώην Πρόεδρο του ΣΕΒ· τον Χρήστο Μπαλάσκα, Αντιπρόεδρο και Γενικό Διευθυντή Ελλάδας της Eldorado Gold· τον Παντελή Παπαγεωργίου, Founding Partner της Elikonos Capital Partners· τον Απόστολο Ταμβακάκη, Πρόεδρο και Managing Partner της EOS Capital Partners· και τον Γιάννη Τσακίρη, Υφυπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων.

Ο κ. Μπαλάσκας, ερωτηθείς για το κατά πόσο έχει απενοχοποιηθεί ο εν λόγω κλάδος και οι δραστηριότητές του,  απάντησε τα εξής: «Έχει αντιμετωπιστεί πολύ άσχημα και, ίσως επειδή πριν τη δεκαετία του ’70 είχε μια κακή εικόνα, κουβαλάει ένα ανάθεμα. Αλλά πιστεύω ότι θα μπορέσει να προχωρήσει πάρα πολύ. Ακόμα και στο πάνελ υπάρχουν άνθρωποι που το έχουν υποστηρίξει ενεργά και έστησαν εταιρείες που έδειξαν ότι η υπεύθυνη περιβαλλοντική εξόρυξη είναι ο κανόνας και μπορεί να πάρει την άδεια από την κοινωνία για να λειτουργήσει».

Εστιάζοντας περαιτέρω στη συγκεκριμένη επένδυση, ο οικοδεσπότης της συζήτησης αναρωτήθηκε με ποιον τρόπο η Ελληνικός Χρυσός διασφαλίζει τη βιωσιμότητά της, καθώς και την αποδοχή της από την κοινωνία. Ο κ. Μπαλάσκας τόνισε σχετικά τα εξής: «Η συζήτηση ξεκίνησε από εκεί αλλά η πραγματική συζήτηση είναι το πολιτικό διακύβευμα. Όταν φτάνουμε να συζητάμε πολιτικά μια επένδυση, τότε έχουμε ξεχάσει κάποια πράγματα. Από τη δικιά μας πλευρά δεν ξεχνάμε το περιβάλλον. Πιστεύουμε στην υπεύθυνη περιβαλλοντική εξόρυξη και το κάνουμε με δύο τρόπους: Πρώτον, εφαρμόζουμε την αρχή της παράλληλης αποκατάστασης. Αυτό είναι κάτι πρακτικό. Αποκαθιστούμε τις περιοχές στις οποίες αναπτυσσόμαστε. Και το δεύτερο είναι ότι παρακολουθούμε την επίπτωση της δραστηριότητάς μας στο περιβάλλον. Είναι υποχρέωσή μας να το κάνουμε και πιστεύω ότι ο Ελληνικός Χρυσός και η Eldorado Gold ξεπερνάει τις συμβατικές υποχρεώσεις της».

Εκμεταλλευόμενος τη συγκυρία της συζήτησης, ο συντονιστής του πάνελ θέλησε να μάθει από το υψηλόβαθμο στέλεχος της Eldorado Gold σε ποια φάση βρίσκεται η επένδυση. Ο κ. Μπαλάσκας απάντησε τα εξής: «Υπάρχει μια συστηματική και εποικοδομητική συνεργασία και με την ελληνική κυβέρνηση και με το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας. Είμαστε σε φάση που συζητάμε πώς θα επικαιροποιήσουμε το επενδυτικό μας σχέδιο για τη βιώσιμη ανάπτυξη των μεταλλείων της Κασσάνδρας. Πολύ πρόσφατα πήραμε και τις απαραίτητες άδειες για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε την επένδυση στις Σκουριές, και μάλιστα πάρθηκε η απόφαση στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο έτσι ώστε να μπορέσουμε να μετακινήσουμε τα αρχαιολογικά ευρήματα στις Σκουριές και να προστατεύσουμε βιομηχανικό εξοπλισμό που έχουμε εκεί, ο οποίος ήταν εκτεθειμένος στις καιρικές συνθήκες τα τελευταία πέντε χρόνια. Άρα, είμαστε σε μια φάση που προχωράμε και θέλουμε το εξής: και η ελληνική κυβέρνηση και εμείς, να φέρουμε τα μέγιστα οφέλη και για το κράτος και για την τοπική περιοχή, αλλά και να προστατεύσουμε με τον καλύτερο τρόπο το περιβάλλον. Αυτό που εμείς ζητάμε είναι προστασία των ξένων επενδυτών από παρεμβάσεις οι οποίες μπορούν να μας δημιουργήσουν θέματα. Αυτό είναι κάτι απαραίτητο προκειμένου να μπορέσουμε να προχωρήσουμε. Και εννοείται ότι αμέσως μετά ξεκλειδώνει το project στις Σκουριές. Είναι 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια επένδυση. Θα δώσει 5.000 επιπλέον δουλειές στην περιοχή και 3,6 δισεκατομμύρια δολάρια έσοδα στο ελληνικό δημόσιο κατά τη διάρκεια ζωής του».

 

[ΠΗΓΗ: https://evrosonline.gr/., από Fortune Greece, 5/12/2019]