ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΑΡΝΑΙΑΣ (ΚΑΤΙ ΣΟΒΑΡΟ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΕΚΕΙ)

Όπως είναι σε όλους γνωστό, από την παραμονή της πανήγυρης της Αγίας Παρασκευής, εδώ και 4 μήνες, έχουν ξεκινήσει εργασίες στερέωσης –αποκατάστασης και ενίσχυσης της στατικής επάρκειας του ναού.

Σοβαρά στατικά προβλήματα, ορατά διά γυμνού οφθαλμού ,ανησύχησαν τους αρμόδιους ιερείς (π. Παΐσιο και π. Γεώργιο), την εκκλησιαστική επιτροπή και τον σεβασμιώτατο μητροπολίτη μας κ. Θεόκλητο και τους ώθησαν να ξεκινήσουν ένα ‘Παναρνιώτικο προσκλητήριο’ γιά την σωτηρία του ναού.

Οι ενδείξεις γιά στατικά προβλήματα ,έγιναν ανησυχητικές αποδείξεις ,μετά την αποξήλωση των ρηγματωμένων εσωτερικά σοβάδων.

  • Όλη η περιμετρική τοιχοποιία του ναού ήταν αποδομημένη στατικά .
  • Η ‘κόγχη’ και όλα τα παράθυρα είχαν σημάδια παλαιότερων σοβαρών ζημιών(αποδομημένα εντελώς σχεδόν τα τόξα) –προφανώς από τον σεισμό του 1932- είχαν αποκατασταθεί πρόχειρα και άτεχνα ,με αποτέλεσμα να έχουν σήμερα πολλές και επικίνδυνες ρηγματώσεις!!!
  • Σε όλες τις γωνιές του ναού ,υπήρχαν καθ’ ύψος ,από τα θεμέλια έως την ‘στέψη’ της στέγης ,μεγάλες ρωγμές , με ορισμένες απ’ αυτές να είναι διαμπερείς!!!
  • Σοβαρές ζημιές με καθίζηση και ρηγματώσεις, είχε και η δυτική τοιχοποιία. Το βαρύ κωδωνοστάσιο που φέρει και η ανεξέλεγκτη εισροή των νερών της βροχής, γιά πολλά χρόνια ,προξένησαν σοβαρές ζημιές.
  • Ένας από τους κεντρικούς ‘ποταμούς’ (οριζόντια ξύλα που γεφυρώνουν τις κολώνες), είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση και επιβάλλεται να αντικατασταθεί, ενώ πρόβλημα υπάρχει και στο σημείο στήριξης του ‘ποταμού αυτού στον ανατολικό τοίχο ,στο ιερό ,όπου το ξύλινο μαξιλάρι του ,έχει φύγει από την αρχική του θέση και εξέχει 15 εκ. περίπου της επιφάνειας της λιθοδομής.
  • Τα περισσότερα ξύλινα ζωνάρια ,εσωτερικά του ναού ήταν σάπια ή είχαν εξαϋλωθεί παντελώς από την υγρασία και την εισροή των νερών της βροχής!!!

Μέχρι σήμερα έγιναν οι παρακάτω εργασίες:

  • Έχουν αντικατασταθεί όλα τα κατεστραμμένα ξύλινα ζωνάρια.
  • Έχουν τοποθετηθεί μετά από σχετικές διατρήσεις(40-50 εκ. στην ‘καρδιά ‘της λιθοδομής και σε κάνναβο 50Χ50 περίπου) 750,00 μέτρα ‘σωληνάκια’ ενεμάτων.
  • Έχει σχεδόν ολοκληρωθεί το αρμολόγημα του κυρίως ναού και τώρα αρμολογείται το ιερό. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει η πλήρωση των εσωτερικών κενών της λιθοδομής με ενέσιμο ‘ποζολανικό κονίαμα’ και η αγκύρωση των ξύλινων ζωναριών στην τοιχοποιία, με ανοξείδωτες ‘ντίζες’ και χημικά (ένχυτη ρητίνη).

Αυτά περιλαμβάνει η πρώτη φάση των σωστικών παρεμβάσεων στον ναό.

Οι εργασίες που πρέπει να ακολουθήσουν το 2020 :

  • Η αποκατάσταση της στέγης(αντικατάσταση φθαρμένων ξύλων και πετσώματος όπου χρειαστεί ,θερμο-υγρομόνωση και πιθανή απομάκρυνση των μαρμάρινων στοιχείων του ‘καμπαναριού’ ,γιά αποφόρτιση της δυτικής τοιχοποιίας.)
  • Η ανακατασκευή του εσωτερικού ‘θόλου’ (θα επενδυθεί με ξύλινες φαρδιές σανίδες, όπως τα ταβάνια του βόρειου και νότιου κλίτους).
  • Η ανακατασκευή ηλεκτρικής εγκατάστασης .
  • Η εγκατάσταση αντικεραυνικής προστασίας .
  • Η ανακατασκευή των πατωμάτων.
  • Η αντικατάσταση των κουφωμάτων.
  • Η στερέωση (δέσιμο) του ναού εξωτερικά με περιμετρική δοκό ,από οπλισμένο σκυρόδεμα, στη βάση της θεμελίωσης.

Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό ,από τα ανωτέρω, τα προβλήματα στο ναό και οι ανάγκες του είναι πολλά. Κυρίαρχα όμως και άμεσα αναγκαία, είναι αυτά της ενίσχυσης και στατικής του επάρκειας. Η συνολική τους επίλυση είναι …και χρονοβόρα, αλλά και …δραχμοβόρα!!!

Χρειάζεται συστράτευση και κοινητοποϊηση προκειμένου να εξευρεθούν οι αναγκαίοι πόροι.

Εμείς εδώ στην Αρναία ,δείξαμε ότι μπορούμε.!!!

Πάντα στα δύσκολα ,είμαστε ενωμένοι !!!

Το αποδείξαμε άλλωστε πρόσφατα ,στην καταστροφή του Αγίου Στεφάνου!!!

Εδώ τα πράγματα (οικονομικά) ,είναι ,πιό εύκολα διαχειρήσιμα. Αρκεί όσοι μπορούν και θέλουν,να δώσουν το δικό τους παρόν σ’ αυτό το ‘Παναρνιώτικο προσκλητήριο’. Οι παππούδες και οι πατεράδες μας,ζητούν να σώσουμε,να συνεχίσουμε και να διατηρήσουμε αυτό το μνημείο που μας κληροδότησαν!!!

ΟΛΟΙ εμείς οι Αρναιώτες ,έχουμε μαζί του ,άρρηκτους δεσμούς και προσωπικές μνήμες. Μπορούμε και πρέπει να το σώσουμε!!!

Αστέριος Θ. Καραστέργιος, τ. Δήμαρχος Αρναίας, Επιβλέπων μηχανικός του έργου

[ΠΗΓΗ: http://ergoliptesxalkidikis.blogspot.com/, 4/12/2019]