ΟΥΡΙΟΣ ΑΝΕΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ELDORADO GOLD – ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Γ’ ΤΡΙΜΗΝΟΥ

Με την ελληνική κυβέρνηση συνεργάζεται η Eldorado με στόχο την κατασκευή ενός ασφαλούς, σύγχρονου και παγκόσμιας κλάσης έργου στην Ελλάδα, όπως ανέφερε ο επικεφαλής της Eldorado Gold G.Burns.

Το τρίτο τρίμηνο, που έληξε τέλη Σεπτεμβρίου, ήταν ισχυρό για την Eldorado Gold, σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι αναλυτές, με την καναδική εταιρεία να παρουσιάζει καθαρά κέρδη 7,5 εκατ. δολάρια από ζημιές 21,9 εκατ. δολ. Ταυτόχρονα, το τρίτο τρίμηνο η επένδυση της Eldorado βρέθηκε πιο κοντά στην κανονικότητα, καθώς η εταιρεία εξασφάλισε το σύνολο των απαιτούμενων αδειών, ενώ έλαβε και το πράσινο φως από το ΚΑΣ για την μετατόπιση των αρχαιοτήτων από τις Σκουριές.

Βελτίωση μεγεθών

Η παραγωγή χρυσού διαμορφώθηκε σε 101.596 ουγκιές το τρίτο τρίμηνο της χρονιάς και σε 276.376 ουγκιές από την αρχή της χρονιάς έως σήμερα. Οι μεγαλύτερες πωλήσεις (172,3 εκατ. δολ.από 81,1 εκατ. δολ.) το τρίτο τρίμηνο οδήγησαν σε κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (Ebitda) ύψους 73,2 εκατ. δολαρίων.

Ακόμη η Eldorado Gold εμφάνισε ρευστότητα 322 εκατ. δολαρίων, με ποσό 134,9 εκατ. δολ. να αντιστοιχεί σε μετρητά και ταμειακά διαθέσιμα.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος και διεθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold George Burns, το τρίτο τρίμηνο υπήρξε σημαντική πρόοδος όσον αφορά τα έργα στην Ελλάδα, ενώ η εταιρεία συνεργάζεται με την ελληνική κυβέρνηση με στόχο την κατασκευή ενός ασφαλούς, σύγχρονου και παγκόσμιας κλάσης έργου στην Ελλάδα.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων της εταιρείας με την ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται η αδειοδότηση της απόθεσης ξηρών τελμάτων στις Σκουριές και η θεσμοθέτηση ρυθμίσεων για την προστασία των επενδυτών. Άλλωστε, όπως ανάφερε ο επικεφαλής της Eldorado, ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η ελληνική κυβέρνηση είναι σταθερά προσανατολισμένοι στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα, ενώ έχουν ανοιχτά ταχθεί υπέρ της επένδυσης στις Σκουριές.

Το Πέραμα Έβρου

Η εταιρεία αναμένει εξελίξεις και για το έργο της στο Πέραμα Έβρου, το οποίο είναι σε «ύπνωση» από το 2014, οπότε κατατέθηκε η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Πλέον, η τελευταία θα πρέπει να αναθεωρηθεί, ώστε να ενσωματωθούν σε αυτήν οι τελευταίες αλλαγές στην ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Το έργο βρίσκεται σε μη κατοικημένη περιοχή, χαμηλής γεωργικής και δασικής παραγωγικής αξίας στον νομό Έβρου στη Θράκη. Απέχει περίπου 5χλμ. από τη θάλασσα, 28χλμ. από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, 15 χλμ. από τη Μάκρη, 7 χλμ. από τη Μέστη και 0,5 χλμ. από το χωριό Πέραμα. Η περιοχή επέμβασης του έργου δεν ξεπερνά συνολικά τα 742 στρέμματα καθιστώντας το ένα από τα μικρότερα μεταλλεία παγκοσμίως.

Υπολογίζεται ότι θα αποφέρει ένα εκατομμύριο ουγκιές χρυσού ύψους 1,1 δισ. ευρώ, ενώ η αρχική επένδυση για την αξιοποίηση του κοιτάσματος τοποθετείται σε 150 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που ενδέχεται να αγγίξει τα 190 εκατ. ευρώ σε βάθος δεκαετίας.

[ΠΗΓΗ: https://www.economix.gr/, 4/11/2019]