ΤΙ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Έτοιμος να συνδράμει την επιτάχυνση της οικονομικής ανάκαμψης μέσω της υλοποίησης νέων επενδύσεων δήλωσε χθες ο επιχειρηματικός κόσμος, στο πλαίσιο των εργασιών του στρατηγικού συνεδρίου Athens Investment Forum 2019. Προϋπόθεση είναι η κυβέρνηση να προχωρήσει το συντομότερο δυνατό στις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις προκειμένου να μειωθεί η γραφειοκρατία και να εξασφαλιστεί η ισονομία για όλους.

Ως εκ τούτου, αποκτά ιδιαίτερη σημασία η ανακοίνωση του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη, ότι θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή νέο νομοσχέδιο, με τίτλο «Επενδύοντας στην ανάπτυξη», όπου θα περιλαμβάνονται οι ρυθμίσεις για την απλούστευση των διοικητικών και θεσμικών διαδικασιών και την ίδρυση ενιαίας πλατφόρμας, στην οποία θα εξυπηρετούνται όλες οι υπηρεσίες που προσφέρει το κράτος στους πολίτες και στις επιχειρήσεις. Με τη σειρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνις Γεωργιάδης, τόνισε ότι «τώρα είναι η ώρα των επενδύσεων», καλώντας τους επιχειρηματίες να αναλάβουν δράση.

Σηκώνοντας το γάντι από τον κ. Γεωργιάδη, ο επικεφαλής του ομίλου ΓΕΚ Τέρνα, Γιώργος Περιστέρης, σημείωσε ότι η εισηγμένη προωθεί αυτή την περίοδο νέο επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 1,5 δισ. ευρώ, εκ του οποίου πάνω από 1 δισ. ευρώ αφορά έργα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και δύο μεγάλα έργα αποθήκευσης ενέργειας. Από την άλλη πλευρά, ο Γιώργος Περδικάρης, μέλος του Δ.Σ. της ΓΕΚ Τέρνα, σημείωσε ότι την περίοδο 2016-2019 δημοπρατήθηκαν κατασκευαστικά έργα 3,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων όμως τα 2,3 δισ. ευρώ παραμένουν μπλοκαρισμένα μέχρι και σήμερα.

Στην απουσία βασικών υποδομών που θα καταστήσουν πιο παραγωγικές τις ιδιωτικές επενδύσεις επικεντρώθηκε στην ομιλία του στο AIF 2019 ο επικεφαλής της Fraport Greece, Aλεξάντερ Ζίνελ. «Ο ιδιωτικός τομέας, είτε πρόκειται για τα αεροδρόμια είτε για άλλους επενδυτές από τον τουριστικό κλάδο, τοποθετούν κεφάλαια στους προορισμούς, λείπουν όμως βασικές υποδομές από τον δημόσιο τομέα, είτε πρόκειται για δρόμους είτε για διαχείριση απορριμμάτων κ.ά.», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με το επενδυτικό πρόγραμμα της Fraport Greece, ο κ. Ζίνελ επισήμανε ότι αυτή τη στιγμή η εταιρεία βρίσκεται στα 2/3 του επενδυτικού της προγράμματος, που περιλαμβάνει 415 εκατ. ευρώ έως το 2021. «Σε λιγότερο από τέσσερα χρόνια θα έχουμε ολοκληρωτικά νέες υποδομές σε όλη την Ελλάδα», είπε.

Με τη σειρά του ο Χρήστος Μπαλάσκας, αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής Ελλάδας της Eldorado Gold, σημείωσε ότι η εταιρεία του σκοπεύει να επενδύσει 2 δισ. ευρώ στη χώρα, με τα έσοδα του κράτους από τη λειτουργία των μεταλλείων να υπολογίζονται σε 360 εκατ. ευρώ.

«Το κλίμα πραγματικά έχει αλλάξει και έχει αυξηθεί ο αριθμός των στρατηγικών επενδυτών σε σχέση με τους επενδυτές πιο βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα, οι οποίοι υπήρχαν περισσότερο κατά τη διάρκεια της κρίσης και ούτως ή άλλως είναι αυτοί που πάντα αναζητούν ευκαιρίες», συμπλήρωσε ο Ριχάρδος Λαμπίρης, διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). Επισήμανε δε ότι η πρόκληση τώρα «είναι να διατηρήσουμε το θετικό κλίμα που υπάρχει στις αγορές για την Ελλάδα και να μην χάσουμε τη θετική δυναμική».

Photo: Ο πρόεδρος του ομίλου ΓΕΚ Τέρνα, Γιώργος Περιστέρης (αριστερά), ο επικεφαλής της Fraport Greece, Aλεξάντερ Ζίνελ (κέντρο) και ο γενικός διευθυντής Ελλάδας της Eldorado Gold, Χρήστος Μπαλάσκας (δεξιά), μίλησαν για τις μεταρρυθμίσεις και τις επενδυτικές προοπτικές στο Athens Investment Forum 2019

[ΠΗΓΗ: https://www.kathimerini.gr/, 10/10/2019]