ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΙΣ… ΠΡΩΤΕΣ ΎΛΕΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΠΙΤΥΧΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ!

Στο Workshop Ανάπτυξης Επιχειρηματικών Δεξιοτήτων για νέους επαγγελματίες που διοργάνωσε το Περιφερειακό Κέντρο Ελλάδας για τις Πρώτες Ύλες επισημάνθηκε το πόσο σημαντική είναι η διασύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας. Η περίπτωση του κλάδου των ορυκτών πρώτων υλών, ο οποίος στηρίζει την ελληνική οικονομία δίνοντας δουλειά στο 4% του ενεργού πληθυσμού και συνεισφέροντας στο 3% του ΑΕΠ ετησίως, είναι ενδεικτική. 

Παρότι οι θέσεις εργασίας στο συγκεκριμένο κλάδο έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται μείωση της απασχόλησης πτυχιούχων ως ποσοστό της συνολικής απασχόλησης στον κλάδο,  γεγονός που αναδεικνύει ένα κενό στη διασύνδεση της ανώτατης εκπαίδευσης με αυτή τη δυναμική αγορά.

Αυτό ακριβώς το κενό επιχειρεί να γεφυρώσει το Περιφερειακό Κέντρο Ελλάδας για τις Πρώτες Ύλες (ΕΙΤ RawMaterials HUB – Regional Center Greece), κάνοντας ένα σημαντικό βήμα με τη διοργάνωση, για πρώτη φορά στη χώρα μας, Εκπαιδευτικού Εργαστηρίου (Workshop) Ανάπτυξης Επιχειρηματικών Δεξιοτήτων για νέους επαγγελματίες αποφοίτους σχολών της Ελλάδας ή του εξωτερικού, συναφών με τον τομέα αξιοποίησης των Ορυκτών Πρώτων Υλών.

Το Workshop, που πραγματοποιήθηκε υπό το συντονισμό της Σχολής Μηχανικών Μεταλλείων – Μεταλλουργών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) και την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Έρευνας & Τεχνολογίας EIT – ΕΙΤ RawMaterials, φιλοξενήθηκε στο Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου στις 17 και 18 Οκτωβρίου. Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις ανάγκες και τις προοπτικές του κλάδου, για τις ευκαιρίες νεανικής επιχειρηματικότητας και να έρθουν σε επαφή με παραδείγματα επιτυχημένων νεοφυών επιχειρήσεων (εταιρείες NanoPhos και GEOVALIN, οι οποίες παρουσίασαν την επιτυχημένη ανάπτυξή τους). Επιπλέον, παρακολούθησαν ένα εντατικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα σχετικά με τη δημιουργία επιχειρηματικού σχεδίου, υπό την καθοδήγηση του καθηγητή κ. Άγγελου Τσακανίκα, από το Εργαστήριο Ενεργειακής και Βιομηχανικής Οικονομίας της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ, και ασκήθηκαν στην επιχειρηματική προσέγγιση ενός ρεαλιστικού σεναρίου, με την υποστήριξη του Δρ. Ευάγγελου Σιώκα, συντονιστή της Θερμοκοιτίδας ΕΠΙ.νοώ. Μέσα από τη διαδικασία αυτή, δόθηκε στους συμμετέχοντες η ευκαιρία να αποκτήσουν μια πρώτη αλλά αρκετά ολοκληρωμένη εικόνα σε μια κουλτούρα που συνδυάζει την τεχνολογική εξειδίκευση με την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα.

Όπως ανέφερε στην εναρκτήρια ομιλία της η Δρ. Ασημίνα Κατσιάπη, Μηχανικός Μεταλλείων – Μεταλλουργός και Project Manager του Περιφερειακού Κέντρου Ελλάδας για τις Πρώτες Ύλες (RCG), στόχος του Κέντρου είναι να λειτουργήσει ως ένα δίκτυο διασύνδεσης του τοπικού «οικοσυστήματος» επιστημόνων-επαγγελματιών με τις επιχειρήσεις του κλάδου των ορυκτών πρώτων υλών.

Στο πλαίσιο αυτό, ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποκτά η διοργάνωση του 4ου Greek Raw Materials Community Dialogue, στις 11 και 12 Δεκεμβρίου στην Αθήνα, που αναμένεται να συγκεντρώσει υψηλού επιπέδου εκπροσώπηση από Ελλάδα και Ευρώπη, φέρνοντας σε πρώτο πλάνο όλες τις τελευταίες εξελίξεις αλλά και τις προκλήσεις για τον τομέα των πρώτων υλών.

Στην εκδήλωση συμμετείχε ο Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (ΣΜΕ) εκπροσωπούμενος από τον Γενικό Διευθυντή του, κ. Χρήστο Καβαλόπουλο. Ο κ. Καβαλόπουλος ανέδειξε τη δυναμική και τη σημασία του κλάδου για την Ελληνική οικονομία και παρουσίασε τις τεχνολογικές προκλήσεις που αποτελούν δυνητικό πεδίο για ανάπτυξη καινοτομίας και νεοφυούς επιχειρηματικότητας.

Από την πλευρά του, ο κ. Κυριάκος Φιλίνης, Policy Analyst του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), παρουσίασε πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα έρευνας του ΣΕΒ που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2018 και αναδεικνύει ακριβώς την ανάγκη διασύνδεσης του ακαδημαϊκού χώρου με την αγορά εργασίας, όπως ήδη αναφέρθηκε. 

Οι εκπρόσωποι του EIT RawMaterials έφεραν σε επαφή τους συμμετέχοντες με τις δράσεις και τα εργαλεία που προσφέρει ο Οργανισμός για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας σε όλα τα στάδια ανάπτυξής της.

[ΠΗΓΗ: https://www.energia.gr/, 29/10/2019]