ΚΛΕΙΝΕΙ Η ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΝΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ELDORADO GOLD

Όταν, τον Φεβρουάριο του 2012, η Eldorado Gold απορρόφησε, μέσω συγχώνευσης την European Goldfields, ήταν ιδιαίτερα δύσκολο να προβλέψει κάποιος ότι ύστερα από λίγα χρόνια η επένδυση θα βρεθεί αντιμέτωπη όχι με το χειρότερο πρόσωπο της ελληνικής γραφειοκρατίας, αλλά με μια κυβέρνηση που, για λόγους αμιγώς μικροπολιτικούς, θα καθυστερεί τεχνηέντως να εγκρίνει τις απαιτούμενες άδειες.

Κι αν ληφθεί υπόψη ότι η εταιρεία διαθέτει 18 θετικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, γίνεται αντιληπτό γιατί το λουκέτο, δηλαδή η ανάκληση των αδειών του έργου τον Αύγουστο του 2015, με απόφαση του τότε υπουργού Περιβάλλοντος Πάνου Σκουρλέτη, προκάλεσε τον διασυρμό της χώρας μας στα διεθνή επενδυτικά φόρα.

Το “πάγωμα” της επένδυσης από τον Νοέμβριο του 2017 αποτέλεσε το καλύτερο… μήνυμα για όσους σχεδίαζαν να επενδύσουν στη χώρα μας. Πλέον, όμως, η παρένθεση αυτή, που συνοδεύθηκε με τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κλείνει, μετά την έκδοση από το υπουργείο Περιβάλλοντος των τριών αδειών που, παρότι είναι δευτερογενούς σημασίας, η προηγούμενη κυβέρνηση αρνούνταν να προχωρήσει στη χορήγησή τους.

Ξεκλειδώνει το έργο

Σε συνέχεια της εξασφάλισης των αδειών ρουτίνας, η Ελληνικός Χρυσός θα προχωρήσει στην έκδοση των οικοδομικών αδειών για την αποπεράτωση του εργοστασίου εμπλουτισμού, το οποίο σήμερα είναι ημιτελές, με αποτέλεσμα μηχανολογικός εξοπλισμός αξίας εκατομμυρίων ευρώ να είναι εκτεθειμένος. Στο εργοστάσιο εμπλουτισμού θα γίνεται ο εμπλουτισμός του μεταλλεύματος που θα προέρχεται από το σχεδιαζόμενο μεταλλείο, όπου θα πραγματοποιείται συνδυαστικά επιφανειακή και υπόγεια εξόρυξη.

Στις Σκουριές έχει εντοπιστεί κοίτασμα χρυσού, χαλκού και πορφυρίτη, με τη διάρκεια ζωής του μεταλλείου να υπολογίζεται σε έως 25 χρόνια. Με στοιχεία Μαρτίου 2018, οπότε η τιμή του χρυσού ήταν περίπου 1.300 δολάρια ανά ουγκιά, η καθαρή παρούσα αξία (NPV) του έργου στις Σκουριές είχε υπολογιστεί σε 925 εκατ. δολάρια, μέγεθος σημαντικά μεγαλύτερο σήμερα, οπότε η τιμή του χρυσού διαμορφώνεται σε περίπου 1.500 δολ.

Η πρώτη φάση του έργου διαρκεί εννέα έτη, αποτελεί συνδυασμό επιφανειακής και υπόγειας εξόρυξης και αναπόσπαστο κομμάτι αυτής είναι η διαχείριση των τελμάτων και των αποβλήτων. Στο πλαίσιο αυτό, θα δημιουργηθεί εγκατάσταση απόθεσης τελμάτων (TMF), της οποίας οι προδιαγραφές επιτρέπουν τη μείωση κατά 40% του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του έργου, όπως έχει αναφέρει η εταιρεία. Η δεύτερη φάση, διάρκειας περίπου 15 ετών, που θα ξεκινήσει όταν ολοκληρωθεί η επιφανειακή εξόρυξη, περιλαμβάνει την υπόγεια εξόρυξη.

Μετά τη χορήγηση των σχετικών αδειών, το ζήτημα που εκκρεμεί αφορά τη μεταλλουργική μέθοδο της ακαριαίας τήξης (flash melting), που θα εφαρμόσει η εταιρεία. Επί των ημερών του στο υπουργείο Περιβάλλοντος ο Πάνος Σκουρλέτης είχε απορρίψει την τεχνική μελέτη μεταλλουργίας, με το σκεπτικό ότι οι δοκιμές της μεθόδου flash melting έλαβαν χώρα στο Outotec της Φινλανδίας και όχι στις εγκαταστάσεις της εταιρείας. Αυτό παρότι το ΣτΕ, με παλαιότερη απόφασή του (3191/15), έχει ακυρώσει παλαιότερη απόφαση του Σκουρλέτη βάσει της οποίας ανακλήθηκαν οι τεχνικές μελέτες του έργου επειδή η εταιρεία δεν είχε υλοποιήσει τις πειραματικές δοκιμές στην Ελλάδα. Με άλλα λόγια, το ΣτΕ έχει κρίνει την υπόθεση των πειραματικών δοκιμών. Σημειώνεται ότι η μονάδα μεταλλουργίας συνδέεται με την παραγωγή του τελικού προϊόντος που θα προκύπτει από την κατεργασία των μεταλλευμάτων χρυσού.

Όσον αφορά το εξωδικαστικό αίτημα αποζημίωσης ύψους 750 εκατ. ευρώ για τις καθυστερήσεις έκδοσης των αδειών, που η Ελληνικός Χρυσός είχε υποβάλει τον Σεπτέμβριο του 2018, ενημερωμένες πηγές σημειώνουν ότι, για την ώρα, η συγκεκριμένη υπόθεση είναι δευτερεύουσας σημασίας, καθώς η απεμπλοκή του έργου βρίσκεται σε πρώτη προτεραιότητα. Σε κάθε περίπτωση, η Eldorado Gold και η ελληνική κυβέρνηση κάθονται στην ίδια πλευρά του τραπεζιού, όπως, εξάλλου, φανερώνει η απόφαση για τη σύσταση κοινής επιτροπής.

Η συμβολή της επένδυσης

“Οι επενδύσεις μας θα δημιουργήσουν καλά πληρωμένες θέσεις εργασίας για τις οικογένειες και τις τοπικές επιχειρήσεις, θα οδηγήσουν στην υλοποίηση δράσεων εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, στην πληρωμή σημαντικών φόρων και στην ύπαρξη εσόδων από εξαγωγές για γενιές. Τους στόχους αυτούς μοιράζεται μαζί μας η κυβέρνηση”, είχε αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος του καναδικού ομίλου George Burns, με αφορμή τα οικονομικά αποτελέσματα β’ τριμήνου. Να σημειωθεί εν παρόδω, ότι η αλλαγή πολιτικού κλίματος, που συντελέστηκε στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου, έχει θετική επίδραση στη μετοχή της Eldorado Gold, η οποία από τα 3,41 δολάρια στις 24 Μαΐου διαπραγματεύεται σήμερα στα 9,19 δολ.

Η συμβολή του έργου στις Σκουριές στην εθνική και τοπική οικονομία είναι σημαντική, καθώς υπολογίζεται πως κατά τη διάρκεια της κατασκευής θα δημιουργηθούν 1.000 επιπρόσθετες θέσεις εργασίας, ενώ στη φάση της λειτουργίας θα απασχοληθούν, άμεσα, 500 άτομα. Σε διάστημα 25 χρόνων λειτουργίας, θα δημιουργηθούν συνολικά 5.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας, ενώ θα κατευθυνθούν 1,5 δισ. ευρώ σε πληρωμές εργαζομένων και 3 δισ. ευρώ σε πληρωμές προς Έλληνες προμηθευτές.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Δημήτρη Δελεβέγκου, 8/9/2019]