ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΗΜΑ ΛΑΓΚΑΡΝΤ ΓΙΑ ΤΑ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΑ

Με ικανοποίηση υποδέχθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου την άποψη που εξέφρασε η μέλλουσα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, κατά τη διάρκεια ακρόασής της ενώπιον της επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες. Κυβερνητικά στελέχη, λίγα εικοσιτετράωρα πριν την παρέμβαση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, κάνουν λόγο για “εξαιρετικά θετική” τοποθέτηση εκ μέρους της κ. Λανγκάρντ, η οποία δείχνει, όπως σημειώνουν, ότι δημιουργείται από τους ηγετικούς κύκλους των Θεσμών μία θετική δυναμική προς την κατεύθυνση που επέλεξε η “γαλάζια” ομάδα.

“Έχει τεθεί ως βασικός στόχος η μείωση των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων, το ύψος των οποίων συμφωνήθηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και τους Θεσμούς, και μάλιστα με χαμηλούς  ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης. Καταβάλλεται η προσπάθεια μεθοδικά και επίμονα να δημιουργηθούν οι αναγκαίες και ικανές συνθήκες για την επίτευξη αυτού του στόχου”, είναι το σχόλιο στελεχών της κυβέρνησης, στον απόηχο της ολοκλήρωσης των επισκέψεων του κ. Μητσοτάκη σε Παρίσι, Βερολίνο και Χάγη, που είχαν ως κεντρική στόχευση την αλλαγή του αφηγήματος για τη χώρα. “Ο πρωθυπουργός έστειλε το μήνυμα ότι η Ελλάδα ξεπερνά οριστικά την κρίση και ότι περνάμε από τη διπλωματία της επαιτείας, στη διπλωματία της αξιοπιστίας”, ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα, στη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προετοιμάζεται πλέον εντατικά για την ομιλία του, το βράδυ του ερχόμενου Σαββάτου, στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο. “Θα αναλύσει με κάθε λεπτομέρεια και προς όλες τις κατευθύνσεις το κυβερνητικό σχέδιο που ενέκριναν οι πολίτες στις 7 Ιουλίου. Ένα σχέδιο που προτάσσει τη μείωση φόρων για όλους, τη δημιουργία νέων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας και την ασφάλεια σε κάθε σημείο της ελληνικής επικράτειας”, σχολιάζουν στελέχη της κυβέρνησης. “Θα θέσει επί τάπητος το σχέδιό του για την επίτευξη “ανάπτυξης για όλους”. Θα περιγράψει το αναπτυξιακό πλαίσιο που χτίζουμε και τα οφέλη που θα φέρει για όλους του Έλληνες. Στόχος είναι η ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη, που θα αυξάνει τον παραγόμενο πλούτο, σε συνδυασμό με πολιτικές που διασφαλίζουν τη δίκαιη κατανομή του. Επιδιώκουμε την προσέλκυση νέων επενδύσεων, τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, τη δημιουργία νέων και καλύτερα αμειβόμενων θέσεων εργασίας”, σημείωσε ο κ. Πέτσας.

Πέρα από τις ανακοινώσεις για τις τομές στην πολιτική για τις επιχειρήσεις, ο πρωθυπουργός ετοιμάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να φέρει στην πρώτη γραμμή τις φοροελαφρύνσεις για τα νοικοκυριά. Το επικρατέστερο σενάριο για τη διαμόρφωση του “πακέτου” της Διεθνούς Έκθεσης φαίνεται πως κλειδώνει και θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων:

  • -Μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 28% στο 24% για εισοδήματα του 2019.
  • -Μείωση φορολογίας μερισμάτων στο 5%.
  • -Μείωση εισαγωγικού συντελεστή στο 9% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ για εισοδήματα του 2020.
  • -Μη μείωση του αφορολογήτου.

“Βασικό στοιχείο της δικής μας πολιτικής είναι η προώθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Επομένως, θα δείτε αρκετά πράγματα το επόμενο διάστημα, πέραν των όσων ήδη έχουμε ανακοινώσει για τα ηλεκτρονικά βιβλία και την ηλεκτρονική τιμολόγηση. Το αφορολόγητο, όμως, θα παραμείνει εκεί όπου βρίσκεται σήμερα”, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ανεβαίνοντας στη Θεσσαλονίκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει στη φαρέτρα του και τις εξελίξεις για το ξεμπλοκάρισμα τριών μεγάλων επενδύσεων. Πρόκειται για το Ελληνικό, το επενδυτικό πρόγραμμα της Cosco στον Πειραιά και την επένδυση της “Ελληνικός Χρυσός” στη Χαλκιδική:

  • -Σε ό,τι αφορά στο Ελληνικό, όπως σημειώνουν στην κυβέρνηση, η υλοποίηση της επένδυσης απαιτούσε μία σειρά από κανονιστικές και διοικητικές πράξεις, οι οποίες, τα προηγούμενα χρόνια, είτε είχαν “παγώσει”, είτε προχωρούσαν με πολύ αργούς ρυθμούς. Ήδη, υπογράφηκαν από τους συναρμόδιους υπουργούς τέσσερις ΚΥΑ και πρόκειται να υπογραφεί άμεσα ακόμα μία, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος της επένδυσης.
  • -Σε ό,τι αφορά στην επένδυση της Cosco, κατατέθηκε ήδη στο υπουργείο Ναυτιλίας νέο βελτιωμένο επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας, ύψους 800 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα εξεταστεί  από την αρμόδια Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων.
  • -Σε ό,τι αφορά στην επένδυση της “Ελληνικός Χρυσός” στις Σκουριές, το υπουργείο Περιβάλλοντος προέβη στην άμεση τροποποίηση της υπάρχουσας άδειας εγκατάστασης ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού της “Μονάδας Εμπλουτισμού Σκουριών”, ενώ ενσωμάτωσε και τη εγκεκριμένη οικονομοτεχνική μελέτη.

Ο κρίσιμος για την κυβέρνηση τομέας των επενδύσεων και η στρατηγική του Μεγάρου Μαξίμου προς την κατεύθυνση της προσέλκυσής τους θα τεθούν επί τάπητος στη σημερινή συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον υπουργό Εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Γουίλμπορ Ρος. Μία συνάντηση που έρχεται τρεις εβδομάδες πριν την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη, όπου βρίσκεται πολύ κοντά στο να “κλειδώσει” και το πρώτο τετ α τετ του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr, του Δημήτρη Γκάτσιου, 5/9/2019]