ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΈΛΛΗΝΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ CEO ΕLDORADO GOLD, GEORGE BURNS: Η ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΤΗΣ ELDORADO GOLD ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ

Εμβληματική θέση στην αναπτυξιακή ατζέντα της ελληνικής κυβέρνησης έχει λάβει πλέον η επένδυση της καναδικής πολυεθνικής Eldorado Gold στην Ελλάδα μέσω της θυγατρικής της Ελληνικός Χρυσός, με στόχο, όπως τονίζεται από την πλευρά της εταιρείας, τη λειτουργία σύγχρονων και παγκοσμίου κλάσεως μεταλλείων στη χώρα μας.

Αυτό κατεγράφη κατά τη προχθεσινή συνάντηση κορυφής  μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του διευθύνοντος συμβούλου της Eldorado Gold Τζορτζ Μπερνς.  Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, και ο αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής Ελλάδας της Eldorado Gold, Χρήστος Μπαλάσκας. Η κυβέρνηση επαναβεβαίωσε τη δέσμευσή της να προχωρήσει η επένδυση της εταιρείας στην Ελλάδα με πλήρη τήρηση των όρων σεβασμού του περιβάλλοντος και δημιουργίας θέσεων εργασίας.

Από την πλευρά της η εταιρεία, δεσμεύτηκε να συνεργαστεί με την ελληνική κυβέρνηση πάνω σε αυτούς τους όρους. Ειδικότερα, η Eldorado Gold εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό σχετικά με τις επενδύσεις της στην Ελλάδα. «Στη συνάντηση είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τη δέσμευσή μας για ασφαλή και υπεύθυνη λειτουργία σύγχρονων και παγκοσμίου κλάσεως μεταλλείων στην Ελλάδα καθώς και τα  σημαντικά οφέλη που μπορούν να δημιουργήσουν οι επενδύσεις μας σε επίπεδο θέσεων εργασίας, συνεργασιών με τους εγχώριους προμηθευτές, εσόδων για το ελληνικό κράτος μέσω φόρων, καθώς και επενδύσεων στην τοπική κοινωνία». Επίσης η διοίκηση της καναδικής πολυεθνικής τόνισε την κοινής αποδοχής δέσμευση ότι η μεταλλευτική δραστηριότητα θα πρέπει πρωτίστως να γίνεται με υπευθυνότητα και απόλυτο σεβασμό προς τους ανθρώπους και το περιβάλλον», ήταν το σχόλιο από την πλευρά της Eldorado Gold. Ο κ. Tζορτζ Μπερνς διατύπωσε την αισιοδοξία του από το διάλογο με την ελληνική κυβέρνηση και την επιθυμία της προς την πλήρη ανάπτυξη των επενδύσεων της εταιρείας προς όφελος των Ελλήνων πολιτών. Και συμπλήρωσε λέγοντας πως «προσδοκούμε στη συνέχιση μιας εποικοδομητικής συνεργασίας σε μια κοινά αποδεκτή βάση για την εξέλιξη των έργων μας στην Ελλάδα».

Το θετικό κλίμα της χθεσινής συνάντησης είχε προετοιμαστεί μερικές ημέρες πριν και συγκεκριμένα στις 23 Ιουλίου κατά τη συνάντηση που είχε γίνει μεταξύ του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη και του CEO της Eldorado Gold George Burns, και είχε αποφασιστεί η δημιουργία μιας μεικτής επιτροπής από ειδικούς του ΥΠΕΝ και της εταιρείας, οι οποίοι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα συζητήσουν όλα τα εκκρεμή θέματα περιβαλλοντικά, οικονομικά και αναπτυξιακά.

Στο προσεχές διάστημα αναμένεται να συγκροτηθεί η επιτροπή η οποία θα καταγράψει τα προβλήματα που υπάρχουν για να ακολουθήσει η επίλυσή τους. Σύμφωνα με τους ανθρώπους του χώρου «η επένδυση μπαίνει σε τροχιά προόδου». Ωστόσο επισημαίνουν πως ο χρόνος πιέζει για την πλήρη ανάπτυξη του εξορυκτικού έργου της Ελληνικός Χρυσός συνολικά και όχι αποσπασματικά προκειμένου να φανεί και το εύρος της. Όπως τονίζεται «ο πλούτος θα φανεί στην πράξη». Η Ολυμπιάδα βρίσκεται ήδη σε παραγωγή και εκτιμάται βελτίωση της στο β’ εξάμηνο του 2019. 

Στις Σκουριές όπου παραμένει ανενεργή σύμφωνα με τον γεωλόγο Dr Νίκο Αρβανιτίδη, τα συνολικά δυναμικά αποθέματα υπολογίζονται σε 289,3 εκατ. τόνους με 0,58 γρ/τον χρυσό και 0,43% κατά βάρος χαλκό, που σε σχέση με το συνολικό μεταλλικό περιεχόμενο αντιστοιχούν σε ισοδύναμες ποσότητες 5,2 εκατ. ουγγιές χρυσού και 1,2 εκατ. τόνους χαλκού. Τα σημερινά βέβαια αποθέματα από την άλλη πλευρά, υπολογίζονται σε 152,7 εκατ. τόνους με 0,77 γρ/τον χρυσό και 0,51% κατά βάρος χαλκό. Το αντίστοιχο μεταλλικό περιεχόμενο είναι 3,8 εκατ. ουγγιές χρυσού και 776.000 τόνοι χαλκού. Όπως τονίζεται το μετάλλευμα στις Σκουριές είναι μοναδικό μεταξύ των «Πορφυρικού 29 Τύπου» κοιτασμάτων στην Βαλκανική, αλλά και ευρύτερα στην Ευρώπη. Το μεταλλοφόρο σύστημα των Σκουριών είναι πλουσιότερο σε χαλκό και χρυσό από όλα τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά κοιτάσματα, όπως είναι τα Assarel και Elatzite στη Βουλγαρία, Bucim στην ΠΓΔΜ, Bor στη Σερβία και Aitik στη Σουηδία. Η παρουσία του προσθέτει πολυμεταλλική και αποθεματική αξία στα κοιτάσματα και στα μεταλλεία Ολυμπιάδας και Μαύρων Πετρών, διευρύνει την οικονομική και λειτουργική τους βιωσιμότητα και απογειώνει την αναπτυξιακή δυναμική της περιοχής.  Η συνολική μικτή αξία του μεταλλεύματος, στη βάση του περιεχόμενου χαλκού και χρυσού, ανέρχεται σε αρκετά δις ευρώ. Η εξόρυξη του προβλέπεται να είναι επιφανειακή (για περίπου 10 χρόνια) και υπόγεια, και η διάρκεια παραγωγικής ζωής του, σύμφωνα με τα σημερινά βέβαια αποθέματα υπολογίζεται κοντά στα 25 χρόνια. Επίσης στον τομέα της κοιτασματολογικής έρευνας, η περίπτωση των Σκουριών μπορεί να ανοίξει το «μεταλλευτικό» δρόμο και για ανάλογα μεταλλοφόρα συστήματα σε περιοχές της χώρας.   

[ΠΗΓΗ: http://thedayaftergr.blogspot.com, της Λέττας Καλαμαρά, 11/8/2019]