ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ Η ΑΠΕΜΠΛΟΚΗ ΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ ΣΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ

Κατά την  ομιλία του στη συζήτηση για τις Προγραμματικές Δηλώσεις της Κυβέρνησης στη Βουλή, ο υπουργός ΠΕΝ κ. Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε ξεκάθαρα πως η κυβέρνηση δίνει προτεραιότητα στην αξιοποίηση του ορυκτού και μεταλλευτικού μας πλούτου, με έμφαση στην περίπτωση των Σκουριών της Χαλκιδικής.

Ακολουθούν τα κυριότερα σημεία της χθεσινής ομιλίας του κου Χατζηδάκη για θέματα που αφορούν το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπως το περιβάλλον, η ΔΕΗ, οι εξορύξεις και η ενεργειακή πολιτική της νέας κυβέρνησης:

“Αυτή θα είναι μια ομιλία χωρίς πρόλογο. Λόγω ελλείψεως χρόνου, θα μου επιτρέψετε να μπω κατευθείαν στην ουσία. Και κύριε Πρόεδρε παρακαλώ για την ανοχή σας ως προς το χρόνο, αλλά νομίζω πως οι Έλληνες πολίτες περιμένουν αυτήν την ώρα να ενημερωθούν για μια σειρά από κρίσιμα θέματα που αφορούν το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Θα ήθελα να ξεκινήσω από τα ζητήματα του περιβάλλοντος, στα οποία δυστυχώς λόγω συνθηκών δεν προλαβαίνω να αναφερθώ όσο θα ήθελα. Όποιος γνωρίζει όμως την πορεία μου ξέρει ότι είναι ένα θέμα που έχω στην καρδιά μου και αποτελεί προτεραιότητα για μένα.

Ως υπουργείο ο κεντρικός μας άξονας είναι η στροφή σε ένα μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης. 

Προς αυτή την κατεύθυνση υιοθετούμε μια ολιστική προσέγγιση, που θα μας επιτρέψει να συμβάλουμε στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και να πιάσουμε τους σχετικούς στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Συμφωνίας των Παρισίων. 

Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στις πράσινες επενδύσεις, στην προώθηση της οικο-καινοτομίας, και στη δημιουργία πολλών χιλιάδων νέων ποιοτικών θέσεων εργασίας. Διότι έχει έρθει η ώρα να συνειδητοποιήσουμε ότι η προστασία του περιβάλλοντος μπορεί να γίνει καταλύτης για την ανάπτυξη, και όχι εμπόδιο. Μάλιστα δύο από τα μεγάλα projects, στα οποία αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, αφορούν σε μεγάλο βαθμό και το δικό μας υπουργείο. Είναι απολύτως ενδεικτικά του τι εννοούμε.

 

  • Παράλληλα, προωθούμε τη μετάβαση στην κυκλική οικονομία, δηλαδή σε ένα μοντέλο παραγωγής και κατανάλωσης με βάση την επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση υλικών. Αυτή η στροφή, πέραν της θετικής  επίδρασης στο περιβάλλον, ξέρουμε από πρόσφατες μελέτες ότι μπορεί να δημιουργήσει 16.000 θέσεις εργασίας στην Ελλάδα. 
  • Σε αυτό το πλαίσιο, γνωρίζουμε δυστυχώς ότι στην ανακύκλωση οι επιδόσεις της χώρας μας είναι απογοητευτικές. Παρ’ όλες τις εξαγγελίες της προηγούμενης κυβέρνησης η ανακύκλωση κόλλησε τα προηγούμενα τέσσερα έτη στο 18%, ενώ ο κοινοτικός στόχος είναι 50% ως το 2020. Απαραίτητο βήμα για να αντιστρέψουμε αυτή την κατάσταση είναι να προωθήσουμε εντατικά τη διαλογή στην πηγή σε χωριστά ρεύματα, ξεκινώντας από την προώθηση των καφέ κάδων για τα οργανικά απόβλητα πράγμα στο οποίο θα δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση.  
  • Θα ήθελα να σταθώ στην πλαστική ρύπανση, που επηρεάζει ιδιαίτερα τις θάλασσές μας. Όπως έχει πει ο πρωθυπουργός, η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να γίνει πρωτοπόρος στη Μεσόγειο στη μάχη κατά του πλαστικού. Και αυτό θα επιδιώξουμε, υιοθετώντας τη σχετική ευρωπαϊκή οδηγία.
  • Γνωρίζουμε επίσης ότι ένα ζήτημα ύψιστης σημασίας είναι η ολοκληρωμένη διαχείριση αποβλήτων, εστιάζοντας ιδιαίτερα στα ΣΔΙΤ. Ως υπουργός είχα συμβάλει σε τέτοιες πρωτοβουλίες, όπως στην Ήπειρο, στις Σέρρες, στην Ηλεία και στη Δυτική Μακεδονία. Λυπάμαι που η προηγούμενη Περιφερειάρχης Αττικής ακύρωσε αντίστοιχα σχέδια στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας. Έτσι, ενώ στα μέρη που προανέφερα υπάρχει μια νέα πραγματικότητα, στην Αττική υπάρχουν λόφοι από σκουπίδια. 
  • Στο ίδιο θέμα, εξετάζουμε την εφαρμογή ενεργειακά αποδοτικών τεχνικών με στόχο την ανάκτηση ενέργειας από απόβλητα. Ώστε να είμαστε στην πρώτη γραμμή της καινοτομίας, υιοθετώντας καλές πρακτικές από χώρες όπως η Φινλανδία.  
  • Ένα ζήτημα στο οποίο εστιάζουμε ιδιαίτερα είναι οι μεγάλες καθυστερήσεις στις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, που αποτελούν σημαντικό εμπόδιο στην προσέλκυση επενδύσεων. Έχουμε προετοιμάσει νομοσχέδιο για την απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών, στο πλαίσιο της σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας. Παράλληλα, προωθούμε με ταχύτητα την ολοκλήρωση του κτηματολογίου για το οποίο αναγνωρίζω ότι έχει γίνει πρόοδος.
  • Δίνουμε επίσης ιδιαίτερη έμφαση στις προστατευόμενες περιοχές, και ιδιαίτερα τις περιοχές Natura 2000, που μπορούν να αποτελέσουν πρότυπα βιώσιμης ανάπτυξης.
  • Στα δάση επικεντρωνόμαστε στην ολοκλήρωση των δασικών χαρτών με επίσπευση των διαδικασιών επίλυσης αντιρρήσεων και θέτουμε τις προδιαγραφές για σύγχρονα αντιπυρικά σχέδια. 
  • Στη χωροταξία και την πολεοδομία βασικός μας στόχος είναι η βιώσιμη χωρική ανάπτυξη. Δρομολογούμε την άμεση απεμπλοκή εμβληματικών επενδύσεων που καθυστερούν αδικαιολόγητα, όπως το Ελληνικό. Προχωράμε στη ριζική απλοποίηση της νομοθεσίας και των διαδικασιών σχεδιασμού και αδειοδότησης. Και καθορίζουμε χρήσεις γης σε όλη τη χώρα ούτως ώστε να γνωρίζει ο καθένας πού μπορεί να ασκήσει κάποια δραστηριότητα, με ασφάλεια δικαίου. Προς αυτή την κατεύθυνση εφαρμόζουμε πρόγραμμα εκπόνησης Τοπικών Χωρικών Σχεδίων -σε επίπεδο δήμου δηλαδή- με στόχο την κάλυψη με χρήσεις γης άνω του 70% της χώρας μέσα σε μια τετραετία.

 

[…] Έρχομαι τώρα στο πλέον επείγον ζήτημα που είναι βεβαίως το Σχέδιο Διάσωσης της ΔΕΗ: Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έφτασε την επιχείρηση στα όρια της κατάρρευσης.
Εγκαταλείψατε από ιδεοληψία, το μοντέλο της μικρής, παράλληλης ΔΕΗ, με μείωση του αρχικού μεγέθους της κατά 1/3, αλλά και την εισροή ρευστότητας στο ταμείο για νέες επενδύσεις. 

Και συμφωνήσατε μείωση του μεριδίου αγοράς της ΔΕΗ από το 90% στο 50%, χωρίς η ΔΕΗ να πάρει το παραμικρό! Πρόκειται για τραγελαφική ρύθμιση δια της οποίας φέρατε την εταιρία σε ακραία κατάσταση: 

 

  • Με τα ΝΟΜΕ, τις δημοπρασίες ηλεκτρικού ρεύματος, δηλαδή, που υιοθέτησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η επιχείρηση δουλεύει για να χάνει πελάτες προς όφελος των ανταγωνιστών της, καθώς αναγκάζεται να πουλάει κάτω του κόστος με ζημιές που θα φτάνουν τα 600 εκ. ευρώ. Είναι που ο ΣΥΡΙΖΑ θα πολεμούσε τα μεγάλα συμφέροντα…!
  • Η μετοχή της εταιρίας έχασε επί των ημερών σας πάνω από 80% της χρηματιστηριακής της αξίας, αλλά πλέον, μετά τις ευρωεκλογές, έχει ανέβει 85% -από τα 1,3 ευρώ στα 2,4- εξαιτίας της εμπιστοσύνης προς την κυβέρνησή μας
  • Για τις λιγνιτικές μονάδες -που ορισμένοι τις θεωρούσαν «πετράδια» της ΔΕΗ- είδαμε ότι στον διαγωνισμό που διοργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν βρέθηκε αγοραστής, πράγμα που υπογραμμίζει την απαξίωσή τους.
  • Και ο ορκωτός ελεγκτής, η Ernst & Young, στην ετήσια έκθεσή του πριν λίγους μήνες, αναφέρθηκε, αυτολεξεί σε «σημαντική αμφιβολία σχετικά με τη δυνατότητα της Εταιρίας και του Ομίλου να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους». Μιλάει, δηλαδή, ευθέως, για πρόβλημα βιωσιμότητας της ΔΕΗ. 

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ, επομένως, πρέπει να κάτσει να αναλογιστεί τις ευθύνες του για την καταστροφική συμφωνία της «μισής ΔΕΗ». 

Να απολογηθεί στους καταναλωτές και τους φορολογούμενους. Να μην προκαλεί τη νοημοσύνη των Ελληνίδων και των Ελλήνων ισχυριζόμενος ότι η ΔΕΗ δεν έχει τάχα πρόβλημα. Το επόμενο που θα μου πείτε είναι ότι δεν λέγομαι Κωστής Χατζηδάκης!
Η κατάσταση στη ΔΕΗ είναι πάρα πολύ άσχημη. Το δείχνουν όλα τα στοιχεία που σας παρέθεσα. 

Γι’ αυτό, άλλωστε, αυτήν την ώρα δεν υπάρχει στρατηγικός επενδυτής. Δεν μπορεί να λειτουργήσει το σενάριο της «Μικρής ΔΕΗ».

Δεν μπορεί να εφαρμοστεί ένα πλάνο «καλής» και «κακής» ΔΕΗ, γιατί δεν μπορούν οι φορολογούμενοι να πληρώσουν το κόστος της «κακής ΔΕΗ».

Άρα αυτό που απομένει είναι το Σχέδιο Διάσωσης της ΔΕΗ.

Από πλευράς μου, διαβεβαιώνω προς πάσα κατεύθυνση πως ήρθα εδώ για να συμβάλω στη σωτηρία της ΔΕΗ προς όφελος των καταναλωτών, των εργαζομένων της επιχείρησης και της εθνικής οικονομίας.

Γι’ αυτό και το Σχέδιο Διάσωσης της ΔΕΗ που έχουμε εκπονήσει, κινείται σε δύο άξονες: αφενός στα Μέτρα Στήριξης και αφετέρου στα Μέσα Εξυγίανσης.

Φυσικά, η ενεργειακή μας πολιτική είναι πολύ ευρύτερη, και σε  αυτήν περιλαμβάνονται:

 

  • Η περαιτέρω ιδιωτικοποιήση του ΑΔΜΗΕ.
  • Η απελευθέρωση και ενίσχυση της αγοράς ενέργειας.
  • Η επιτάχυνση της αξιοποίηση των υδρογονανθράκων γι’ αυτό και θα φέρουμε αμέσως στη Βουλή, τις νέες συμβάσεις για τα 4 «οικόπεδα» που υπολείπονται. 
  • Η αντιμετώπιση της εκκρεμότητας με τα ΕΛΠΕ σε συνεννόηση με το ΤΑΙΠΕΔ.
  • Η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ.
  • Η αξιοποίηση επίσης του ορυκτού και μεταλλευτικού μας πλούτου, με έμφαση στην περίπτωση των Σκουριών της Χαλκιδικής, όπου δίνουμε προτεραιότητα.
  • Οι πολιτικές για την ηλεκτροκίνηση, τους συσσωρευτές και την εξοικονόμηση ενέργειας με νέα προγράμματα, παράλληλα προς το Εξοικονομώ κατ’ Οίκον.
  • Η ενίσχυση της αγοράς στις ΑΠΕ.
  • Και η ολοκλήρωση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων των νησιών -ιδίως δε της Κρήτης, όπου διαβεβαιώνω πως θα υλοποιηθεί με όποιον τρόπο κριθεί προσφορότερος, αλλά σε κάθε περίπτωση, το ταχύτερο δυνατόν.

 

Κυρίες και κύριοι, αυτές είναι οι βασικές γραμμές της πολιτικής μας για το περιβάλλον και την ενέργεια. Οι κατευθύνσεις μας είναι ξεκάθαρες. Θέλουμε να τρέξουμε για να καλύψουμε το χαμένο έδαφος. Χωρίς μαγικές συνταγές. Με βάση τα πετυχημένα παραδείγματα των άλλων ευρωπαϊκών χωρών. 

Είμαστε αποφασισμένοι να τα καταφέρουμε και θα τα καταφέρουμε”.