ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΝΗΓΟΡΩΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΚΚΟ ΚΑΡΑΤΖΑ

Ξεκίνησε το πρωί της Τρίτης στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης, η δίκη για τα γεγονότα στο Λάκκο Καρατζά τον Μάιο του 2013, αλλά και μεταγενέστερα περιστατικά που σχετίζονται με κινητοποιήσεις κατοίκων της ίδιας περιοχής.

Συνολικά 25 κατηγορούμενοι κάθονται στο εδώλιο, ενώ ως μάρτυρες θα καταθέσουν συνολικά περισσότερα από 30 άτομα.

Με την έναρξη της διαδικασίας, το σύνολο των συνηγόρων υπεράσπισης έκανε ένσταση, ζητώντας να μη ληφθούν υπόψιν οι τηλεφωνικές παρακολουθήσεις της αστυνομίας, που έγιναν μετά από σχετικό βούλευμα, που απέδιδε την κατηγορία της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης στους κατηγορούμενους.

Οι συνήγοροι επισήμαναν προς το δικαστήριο πως με βάση τον νέο ποινικό κώδικα και τη αλλαγή της κατηγορίας από «σύσταση εγκληματικής οργάνωσης» σε «σύσταση συμμορίας» που δεν είναι πλέον κακούργημα, αλλά πλημμέλημα, το δικαστήριο θα έπρεπε να αγνοήσει τις τηλεφωνικές υποκλοπές που διατάσσονται μόνο για κακουργήματα.

Ζήτησαν επίσης, να μη κληθούν να καταθέσουν ως μάρτυρες οι αστυνομικοί που έκαναν τις σχετικές απομαγνητοφωνήσεις, καθώς η ιδιότητα του μάρτυρα δεν μπορεί να είναι συμβατή με αυτή του προανακριτικού υπαλλήλου, ρόλου που είχαν κατά την επεξεργασία των υποκλοπών.

Σε κάθε περίπτωση, το δικαστήριο απέρριψε τις αιτιάσεις των συνηγόρων υπεράσπισης, τονίζοντας πως στα βουλεύματα, βάσει των οποίων διατάχθηκαν οι υποκλοπές, ορθώς  ζητείτο η διερεύνηση πράξεων κακουργηματικού χαρακτήρα και πως όποια ζητήματα ακυρότητας αποδεικτικών στοιχείων, μπορούν να τεθούν και στη διάρκεια της δίκης .

Να σημειωθεί πως σε πλημμέλημα έχει μετατραπεί με τον νέο ποινικό κώδικα και η έκρηξη που προκαλεί κίνδυνο σε ξένα πράγματα (άρθρο 270 στοιχ.Α) – κατηγορία που επίσης αντιμετωπίζουν οι κατηγορούμενοι-, ενώ κακούργημα παραμένει η έκρηξη με κίνδυνο σε άνθρωπο (άρ.270 στοιχ.Β).

Όπως τονίστηκε από συνηγόρους υπεράσπισης, οι ένορκοι που συμμετέχουν στην ακροαματική διαδικασία θα πρέπει να γνωρίζουν πως πολλοί από τους κατηγορούμενους στη συγκεκριμένη υπόθεση, είχαν δικαστεί με αντίστοιχες κατηγορίες και σε άλλη δίκη, στην οποία αθωώθηκαν πανηγυρικά.

Αίσθηση προκάλεσε δικηγόρος υπεράσπισης, ο οποίος τόνισε πως ο πελάτης του είναι κατηγορούμενος, μόνο και μόνο επειδή την προηγουμένη των επεισοδίων μίλησε τηλεφωνικά με κάποιους από τους συγκατηγορούμενους του. «Ενώ η δικογραφία είναι χιλιάδες σελίδες, σε 3,5 σειρές λένε μόνο ότι ο πελάτης μου απλά συνομίλησε στο τηλέφωνο με κάποιους άλλους κατηγορούμενους και για αυτό δικάζεται;» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Άγνωστο ποιος πυροβόλησε»

Ο πρώτος μάρτυρας που κλήθηκε να καταθέσει στη δίκη, ήταν ο επικεφαλής ομάδας ΜΑΤ που βρισκόταν στο Λάκκο Καρατζά και η οποία φύλασσε τα μηχανήματα της «Ελληνικός Χρυσός», για να αποτρέψει δολιοφθορές κτλ.

Όπως είπε, μια μεγάλη ομάδα 300-400 ατόμων εμφανίστηκε στην περιοχή κατά τις 10.30πμ και «χωρίς ιδιαίτερη πρόκληση» άρχισαν τα επεισόδια, κατά τα οποία άτομα πετούσαν πέτρες, φωτοβολίδες με πιστόλι και βόμβες μολότοφ. Τα επεισόδια σύμφωνα με τον αστυνομικό διήρκησαν περίπου 1 με 1.5 ώρα και στη διάρκεια τους έγινε ρίψη δύο-τριών μολότοφ και πέντε-έξι φωτοβολίδων.

Ο ίδιος είπε, πως και πριν φτάσει το πλήθος είχε ακούσει δύο πυροβολισμούς. Αργότερα και ενώ το πλήθος αποχωρούσε, η ομάδα του, σύνολο 9 αστυνομικοί (οι υπόλοιποι περίπου 18 έμειναν πιο πίσω) δέχτηκε πυρά προφανώς από κυνηγετική καραμπίνα, από κάποιο ύψωμα, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ελαφρά ο ίδιος από σκάγια και άλλοι τρεις συνάδελφοι του, εκ των οποίων ο ένας σοβαρά στον θώρακα και την κοιλιακή χώρα.

Ο αστυνομικός δεν μπόρεσε να προσδιορίσει την προέλευση των πυρών, την απόσταση από την οποία προήλθαν, δεν μπόρεσε να πει εάν προέρχονταν από ένα ή περισσότερα άτομα, ενώ δεν μπόρεσε να πει για κανέναν κατηγορούμενο εάν συμμετείχε ή όχι στα συγκεκριμένα επεισόδια.

 

[ΠΗΓΗ: https://www.grtimes.gr, του Αλέξανδρου Αλεξιάδη, 2/7/2019]