ELDORADO GOLD. Η ΠΙΟ ΥΠΟΤΙΜΗΜΕΝΗ ΜΕΤΟΧΗ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ

Το στοίχημα των εκλογών προσφέρει εδώ και μέρες μεγάλα κέρδη στους επενδυτές του χρηματιστηρίου της Αθήνας. Το λεγόμενο «dream team» των πιο γνωστών και δυναμικών εταιρειών της Ελλάδας, ήδη φέρνει συγκινήσεις και αποδόσεις στους κατόχους ελληνικών χαρτοφυλακίων. Πέρα από τις κλασικές επενδυτικές επιλογές, η δουλειά μας είναι να βρίσκουμε και μετοχές εταιρειών, που για διάφορους λόγους βρίσκονται έξω από τα ραντάρ των επενδυτικών οίκων.

Έτσι, το φθινόπωρο του 2018, κατά τη διάρκεια του μαζικού «sell off» στα διεθνή χρηματιστήρια, είχαμε εντοπίσει και παρουσιάσει τόσο στο liberal.gr όσο και στο οικονομικό ένθετο του «Φιλελεύθερου», δύο σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες. Ήταν δύο εταιρείες, που παρ’ όλο που δεν είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο της Αθήνας, βρίσκονται στο επίκεντρο των επιχειρηματικών και πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα και τον ευρύτερο χώρο της Μεσογείου.

Η Energean Oil & Gas

Η μία ήταν η εταιρεία Energean Oil & Gas PLC (ENOG:LN), που δραστηριοποιείται στον χώρο της εξόρυξης υδρογονανθράκων, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Η Energean δραστηριοποιείται σε 4 χώρες, έχοντας 13 άδειες ερευνών και εκμετάλλευσης, 19 ενεργές εξορύξεις, οι 15 εκ των οποίων είναι παραγωγικές και οι τρέχουσες επενδύσεις της είναι ύψους 400 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα και 1,6 δισ. ευρώ στο Ισραήλ, που πλέον αποτελεί το επίκεντρο των δραστηριοτήτων του ομίλου στην Ανατολική Μεσόγειο, στον χώρο του φυσικού αερίου και του πετρελαίου. Η πορεία της Energean Oil & Gas, είναι προδιαγεγραμμένη και θα είναι επιτυχής, γεγονός που πιστοποιείται και από τις υψηλές αποδόσεις της τιμής της μετοχής της.

Η Eldorado Gold Corporation

Η δεύτερη ήταν η Eldorado Gold Corporation (NYSE: EGO), η μητρική εταιρεία της Hellas Gold SA, δηλαδή της γνωστής σε εμάς Ελληνικός Χρυσός και της Thracean Gold Mining SA, δηλαδή της Χρυσωρυχεία Θράκης.

Αντίθετα προς την Energean Oil & Gas, η πορεία της Eldorado Gold ήταν και παραμένει άρρηκτα συνδεδεμένη με τις εγχώριες πολιτικές εξελίξεις. Έχοντας δε ταλαιπωρηθεί ιδιαίτερα από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, την είχαμε παρουσιάσει ως την πλέον υποτιμημένη μετοχή στην Ελλάδα και ως το στοίχημα που θα έπρεπε να είχε πάρει κάποιος, αν πίστευε από τότε πως στις ερχόμενες εκλογές θα κερδίσει το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.

Η εταιρεία, εκτός από τη δραστηριοποίησή της στη Χαλκιδική και τη Θράκη, με το ορυχείο χρυσού, αργύρου, μολύβδου και ψευδαργύρου στην Ολυμπιάδα, με το ορυχείο αργύρου, μολύβδου και ψευδαργύρου στο Στρατώνι, το ορυχείο χρυσού και χαλκού στις Σκουριές και το ορυχείο χρυσού και χαλκού στο Πέραμα, έχει δραστηριότητες σε άλλες τέσσερις χώρες.

H Eldorado Gold παράγει το 40% του τουρκικού χρυσού μέσω της Tupraq, που δραστηριοποιείται στις περιοχές Kisladaq και Efemcukuru. Στη δυτική Ρουμανία λειτουργεί το ορυχείο χρυσού και αργύρου Certej. Στη βόρεια Βραζιλία εκμεταλλεύεται το ορυχείο σιδήρου της Vila Nova και το ορυχείο χρυσού Tocantinzinho. Τέλος, στον Καναδά, όπου βρίσκεται και η έδρα της εταιρείας, η Eldorado Gold εκμεταλλεύεται το ορυχείο χρυσού Lamaque.

Η τιμή της μετοχής της εταιρείας είχε υποστεί σημαντικές απώλειες, γεγονός που την υποχρέωσε να προβεί σε reverse split, καθώς είχε απαξιωθεί σε απόλυτες τιμές. Η εταιρεία είχε παρουσιάσει προβλήματα, μετά την πώληση της μονάδας στην Κίνα και την υποαπόδοση του ορυχείου στο Kisladaq της Τουρκίας. Όμως το βασικό θέμα που δημιουργεί προβλήματα στην επιχείρηση, απογοήτευση στους μετόχους και ανησυχία στην επενδυτική κοινότητα είναι αυτό της καθυστέρησης στην ολοκλήρωση των μεταλλευτικών μονάδων στις Σκουριές και την Ολυμπιάδα. Ειδικά η μονάδα στις Σκουριές, που θα μπορούσε -σύμφωνα με εκτιμήσεις- να φέρει μέσα στην επόμενη 25ετία 1,8 δισ. δολάρια κέρδη μετά από φόρους. H αρνησιδικία, η γραφειοκρατία, η αυθαιρεσία των υπουργών και η κωλυσιεργία των παραγόντων έχουν οδηγήσει την καναδική εταιρεία σε μια ζοφερή κατάσταση, η οποία δεν εξυπηρετεί ούτε τους μετόχους ούτε τους εργαζομένους ούτε τις τοπικές κοινωνίες, αλλά ούτε και τα ταμεία του κράτους. Σημαντικό ρόλο στη χρηματοοικονομική κατάσταση της εταιρείας κατέχει το γεγονός της πραγματοποιηθείσας ζημιάς της τάξης των 750 εκατ. ευρώ. Ενα ποσό που διεκδικεί η εταιρεία από το ελληνικό κράτος μέσω εξώδικης αίτησης πληρωμής.

Οι αναλύσεις

Σύμφωνα με όλες τις αναλύσεις που έχουν γίνει από μεγάλους επενδυτικούς οίκους, όπως είναι η Bank of America Merrill Lynch, η BMO Capital Markets, η CIBC World Markets, η Global Mining Research, η GMP Securities, η Haywood Securities, η JP Morgan, η RBC Capital Markets, η Scotia Capital και η IHS Markit, το βασικό αρνητικό στοιχείο στο οποίο επικεντρώνουν είναι οι επιπτώσεις της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ πάνω στις επιχειρηματικές κινήσεις της εταιρείας και το αδιέξοδο στο οποίο οδηγείται. Αδιέξοδο που ερμηνεύεται εύκολα, αν αναλογιστούμε πως η ελληνική εταιρεία αποτελεί το μεγαλύτερο, πιο σημαντικό και πιο ενδιαφέρον κομμάτι του καναδικού ομίλου. Μάλιστα καυτηριάζουν και τις δηλώσεις του εξάδελφου του πρωθυπουργού και συμβούλου του, στο 4ο Οικονομικό Forum των Δελφών (με την Ελληνικός Χρυσός να βρίσκεται μεταξύ των υποστηρικτών της εκδήλωσης), όπου λίγο – πολύ είχε αναφέρει πως το πλαίσιο των αδειοδοτήσεων και της λειτουργίας της συγκεκριμένης επένδυσης θα πρέπει να αυστηροποιηθεί ακόμα περισσότερο για λόγους οικολογικών ευαισθησιών και προστασίας των τοπικών κοινωνιών, κλείνοντας το μάτι και σε όσους ονειρεύονται νέες καταδρομικές επιθέσεις κατά των εγκαταστάσεων της εταιρείας και κατά των εργαζομένων της.

Παρά το γεγονός πως έχουν ληφθεί όλες οι αποφάσεις αδειοδότησης της Ελληνικός Χρυσός και παρά την απόφαση του ΣτΕ τον Απρίλιο του 2013 που επισφραγίζει την απόλυτη νομιμότητα της επένδυσης, το ελληνικό κράτος εξακολουθεί να αντιστέκεται με εμμονή απέναντι στις δραστηριότητες της εταιρείας και ειδικότερα στην επένδυση στις Σκουριές, η οποία βρίσκεται σε αναστολή μέχρι νεωτέρας. Η Eldorado Gold διαθέτει 18 θετικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, καθώς και όλες τις βασικές άδειες και εγκρίσεις για το έργο των Σκουριών. Για ένα έργο που οι τοπικές κοινωνίες είναι θετικές, για ένα έργο που θα δώσει πάνω από 1.000 άμεσες θέσεις εργασίας.

Η αγορά προσδοκά πως η νέα κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη θα κοιτάξει την ουσία, θα εστιάσει στα πραγματικά δεδομένα και όχι στους εμμονικούς μύθους, θα μελετήσει όλο τον φάκελο της εταιρείας και θα δείξει έμπρακτα την υποστήριξή της στις αρχές της οικονομικής ελευθερίας, της περιβαλλοντικής προστασίας και της επενδυτικής ανάπτυξης. Και αυτή η προσδοκία έχει φανεί στο χρηματιστήριο με την εκτόξευση της τιμής της EGO που διαπραγματεύεται στο NYSE.

*Ο αρθρογράφος είναι οικονομικός αναλυτής, με ειδίκευση στο σχεδιασμό σύνθετων επενδυτικών στρατηγικών. To άρθρο δημοσιεύτηκε στον Φιλελεύθερο της Παρασκευής 7 Ιουνίου

[ΠΗΓΗ: https://www.liberal.gr, του Κωνσταντίνου Χαροκόπου, 10/6/2019]