ΔΡΑΜΑ ΣΕ ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΡΕΙΣ & ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ…

Εκλογικό δράμα σε τρεις πράξεις για τον ΣΥΡΙΖΑ, δράμα σε τρεις πράξεις για όλους εμάς από τον καιροσκοπισμό και τις ανοησίες της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Πράξη πρώτη: Τη Δευτέρα συνεδρίασε το Εuroworking Group ενόψει και της έκθεσης της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία. Πράξη δεύτερη: Αύριο, Τετάρτη 5 Ιουνίου, η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την ελληνική οικονομία θα δοθεί στη δημοσιότητα. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως θα είναι πλήρως συντεταγμένη με τις πρόσφατες παρατηρήσεις του ESM και θα επισημαίνει τον κίνδυνο δημοσιονομικής εκτροπής το 2019 από την προεκλογική παροχολογία της κυβέρνησης.

– Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η έκθεση θα περνάει με σαφήνεια το μήνυμα του κινδύνου να χαθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος και να υποχρεωθεί η χώρα το 2020 να προχωρήσει σε νέα μέτρα. Ο τόνος θα είναι σαφώς προειδοποιητικός χωρίς εξωραϊσμούς, αλλά ακόμη δεν είναι γνωστή η έκταση των αναφορών που περιέχει η έκθεση για τις αποκλίσεις. Πάντως οι τεχνοκράτες των δανειστών έχουν προσδιορίσει το κόστος των προεκλογικών παροχών στο 1,1% – 1,2% του Α.Ε.Π. Πράξη τρίτη: Θα παιχτεί την επόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα στις 13 Ιουνίου στο Eurogroup. Θα είναι το προοίμιο του τελικού λογαριασμού αφού ο Ευ. Τσακαλώτος απέρχεται και ο συνολικός λογαριασμός θα πάει στον διάδοχο του, πιθανότατα στο Eurogroup του Ιουλίου.

– Ως γνωστόν το χρήμα είναι πάντοτε κοντά στην εξουσία. Γι’ αυτό και πολλά ξένα funds τα οποία αντλούσαν και αντλούν την πληροφόρηση τους από επίσημες κυβερνητικές πηγές είχαν πειστεί ότι το εκλογικό αποτέλεσμα θα κατέληγε σε μια μικρή διαφορά η οποία δεν θα οδηγούσε σύντομα σε εκλογές, όπως άλλωστε προσδοκούσε η κυβέρνηση. Το αποτέλεσμα ήταν να αιφνιδιαστούν από τα γεγονότα και επιπλέον οι περισσότεροι από τους διαχειριστές είχαν επιλέξει να χάσουν την αρχική ανοδική κίνηση της αγοράς προκειμένου να αποφύγουν το ενδεχόμενο ενός false alarm και να προβούν σε τοποθετήσεις, μόνον όταν θα ήταν δεδομένη η πολιτική αλλαγή. Στη συνέχεια ακολούθησε και δεύτερος αιφνιδιασμός από την δυναμική και γρήγορη άνοδο της αγοράς. Τα δεδομένα για την χρηματιστηριακή αγορά άλλαξαν πάρα πολύ γρήγορα και αρκετοί θεσμικοί παίκτες του εξωτερικού  έμειναν χωρίς χαρτιά. Αυτά όσον αφορά την συγκυρία που διανύει αυτήν την περίοδο το Χρηματιστήριο της Αθήνας.

Κι αν νομίζετε ότι οι ξένοι επενδυτές δεν παρακολουθούν στενά την ελληνική αγορά και δεν θεωρούν τις πολιτικές εξελίξεις βασικό επενδυτικό καταλύτη κάνετε μεγάλο λάθος. Η στήλη με την ευκαιρία επισημαίνει το εξής: Γνωρίζετε ασφαλώς στην υπόθεση της Eldorado Gold και των ορυχείων στη Χαλκιδική, που η κυβέρνηση σταμάτησε τις δραστηριότητες στις Σκουριές. Η Eldorado Gold προσέφυγε στη διαιτησία, η οποία και την δικαίωσε έναντι της ελληνικής κυβέρνησης χωρίς να έχει κάνει μέχρι σήμερα εκτελεστή την απόφασή. Την περασμένη Δευτέρα λοιπόν, μπορεί να ήταν αργία σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη, αλλά το χρηματιστήριο του Καναδά που διαπραγματεύεται επίσης η μετοχή της Eldorado Gold ήταν ανοιχτό με αποτέλεσμα η μετοχή της να καταγράψει άνοδο 16%.

[ΠΗΓΗ: https://www.liberal.gr, στήλη Black Box, 3/6/2019]