ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΖΗΤΟΥΝ ΛΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΝΔ – ΕΛΛΗΝΙΚΟ, ΕΓΝΑΤΙΑ ΚΑΙ… ELDORADO GOLD

Η νέα κυβέρνηση που θα αναλάβει τα ηνία της χώρας, μετά τις εκλογές της 30ης Ιουνίου ή 7ης Ιουλίου, θα κληθεί να επιλύσει μια σειρά μεγάλων θεμάτων που έχουν μπει στο πάγο, όπως είναι η ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας Οδού αλλά και το τι μέλλει γενέσθαι με την επένδυση της Eldorado Gold στη Χαλκιδική αλλά και με την επένδυση της Lamda Development στο Ελληνικό.

Εγνατία Οδός

Η ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας Οδού, η οποία αποτελεί και μνημονιακή υποχρρεώση, αποτελεί το μεγαλύτερο αγκάθι που θα παραλάβει η νέα κυβέρνηση.

Το θέμα των διοδίων και το ύψος της τιμολογιακής πολιτικής που θα ακολουθηθεί, προκειμένου ο οδικός άξονας να γίνει ελκυστικός προς τους επενδυτές αλλά και η εξεύρεση κονδυλίων προκειμένου να χρηματοδοτηθούν τα έργα που απαιτούνται να γίνουν, αποτελούν την «καυτή πατάτα» που θα παραλάβει η νέα κυβέρνηση.

Σημειώνεται ότι πριν από μερικούς μήνες ο Υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης υπέγραψε απόφαση, σύμφωνα με την οποία προβλέπεται η τοποθέτηση κατά μήκος της Εγνατίας Οδού 18 νέων μετωπικών σταθμών διοδίων και 43 πλευρικών, από τα οποία μέχρι σήμερα έχουν κατασκευαστεί μόνο δύο, λόγω και έντονων αντιδράσεων που υπάρχουν από φορείς και κατοίκους των πόλεων, από τις οποίες διέρχεται ο αυτοκινητόδρομος.

Την ίδια στιγμή η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τα διόδια, ζητώντας από το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο της χώρας να ακυρώσει αφενός τη λειτουργία νέων σταθμών διοδίων, αφετέρου την προβλεπόμενη αύξηση των τελών διέλευσης.

Η αίτηση ακύρωσης, που κατατέθηκε στο ΣτΕ, έρχεται ως αντίδραση της διοίκησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στη χωροθέτηση επιπλέον σταθμών διοδίων από τους ήδη υπάρχοντες, τόσο στον αυτοκινητόδρομο της Εγνατίας Οδού, όσο και στο παράπλευρο οδικό δίκτυο και στους κάθετους άξονες.

Η Περιφέρεια όμως δεν αντιδρά μόνο στη χωροθέτηση νέων σταθμών, αλλά προσφεύγει και κατά της υπέρμετρης αύξησης του ύψους των τελών διοδίων (αντίτιμο διέλευσης), που προβλέπεται να εισπράττεται και η οποία φτάνει ως το 100% (διπλασιασμός) σε σχέση με τα σημερινά τέλη.

Η προσφυγή στρέφεται κατά του Ελληνικού Δημοσίου και συγκεκριμένα κατά της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που έχει ως αντικείμενο τη χωροθέτηση σταθμών διοδίων και τον καθορισμό τελών διοδίων στην Εγνατία Οδό και στους κάθετους άξονες αυτής.

Eldorado Gold

Μείζον θέμα αποτελεί για τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις προσεχείς εκλογές αποτελεί η επένδυση της Eldorado Gold στη Χαλκιδική.

Αν και o πρόεδρος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης ανέφερε προσφάτων ότι «Έχω τοποθετηθεί επανειλημμένα για το ζήτημα της επένδυσης της Ελληνικός Χρυσός στην περιοχή της Χαλκιδικής. Βασικό μου μέλημα είναι να εξασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και να προχωρήσει μια παραγωγική επένδυση σημαντική για τον τόπο, την τοπική κοινωνία και την ελληνική οικονομία», εντούτοις η υπόθεση δεν είναι απλή.

Και αυτό γιατί από την πρώτη έγκριση του επενδυτικού της σχεδίου πριν από έξι χρόνια η Eldorado δεν μπορεί να αποδείξει στο Υπουργείο ότι η μέθοδος μεταλλουργίας την οποία πρότεινε – «μεθόδου ακαριαίας τήξης» (flash smelting) – μπορεί να εφαρμοστεί στα εδάφη της Χαλκιδικής. Η μέθοδος του flash smelting είναι η μόνη που προκρίνεται από τον καναδικό όμιλο και χρειάστηκε πάνω από τρία χρόνια να εγκριθεί (λίγο πριν τις εκλογές του 2009).

Το καλοκαίρι όμως του 2016, η αρμόδια τεχνική υπηρεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος απέρριψε τη μεταλλουργική μέθοδο της Eldorado Gold ως μη εφαρμόσιμη, λόγω της εξαιρετικά υψηλής περιεκτικότητας στο τοξικό στοιχείο αρσενικό.

Το Υπουργείο ανέφερε ότι εάν προχωρήσει η εξόρυξη χρυσού στην περιοχή, θα εκπέμπονται ετησίως στην ατμόσφαιρα 20.000 τόνοι αρσενικού.

Τον Νοέμβριο του 2017 η Eldorado Gold έθεσε σε καθεστώς συντήρησης τις υπό ανάπτυξη εργασίες της στις Σκουριές Χαλκιδικής επικαλούμενη δυσχέρειες στην αδειοδότησή της, προσφεύγοντας συγχρόνως σε δικαστήρια εναντίον του αρμόδιου υπουργείου Περιβάλλοντος.

Από την πλευρά του το υπουργείο είχε προσφύγει σε Διαιτησία για την επίλυση εκκρεμών ζητημάτων. Η διαιτητική απόφαση δικαίωσε, εν μέρει, την επιχείρηση.

Είχαν προηγηθεί, το 2015 και το 2016, ανάλογα θέματα με τις εργασίες της στο Στρατώνι και την Ολυμπιάδα Χαλκιδικής, τα οποία επιλύθηκαν.

Επίσης τον περασμένο Ιούνιο η Ελληνικός Χρυσός προσέφυγε στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών εναντίον απόφασης των φορολογικών αρχών για πρόσθετους φόρους και προσαυξήσεις 1,73 εκατ. ευρώ, που είχαν επιβληθεί κατόπιν φορολογικού ελέγχου για τη χρήση 2011, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη τακτικός φορολογικός έλεγχος της εταιρείας για τις χρήσεις 2011-2014.

Eλληνικό

Τις δικαστικές κι όχι μόνον εκκρεμότητες θα πρέπει να επιλύσει η νέα κυβέρνηση προκειμένου να προχωρήσει η επένδυση στο Ελληνικό

Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για την παραχώρηση άδειας καζίνο (η κατάθεση προσφορών έχει οριστεί για τέλος Μαΐου αλλά παραμένει άγνωστο αν θα δοθεί παράταση λόγω εκλογών), ενώ ήδη έχουν κατατεθεί τρείς ενστάσεις κατά της επένδυσης, η μία εκ των οποίων από το Δήμο Αλίμου κατά του Φορέα Κοινοχρήστων Χώρων.

Όλες οι υποθέσεις εκδικάστηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο και αναμένεται η έκδοση των αποφάσεων.

Για τη δασική έκταση του Ελληνικού εκδικάστηκε από το Εφετείο Πειραιά η οποία όμως θα εξεταστεί σε ανώτατο βαθμό από το αρμόδιο τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας.

[ΠΗΓΗ: http://bankingnews.gr/, της Ελένης Μπότα, 28/05/2019]