ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ – ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Το εύρος της ήττας του ΣΥΡΙΖΑ στις χθεσινές κάλπες δεν μπορούσε να τo διανοηθεί ούτε ο πιο απαισιόδοξος σε Μαξίμου και Κουμουνδούρου.

Το σκορ των σχεδόν  δέκα μονάδων που “έγραψε” η Νέα Δημοκρατία στην ευρωκάλπη, ενώ στο κυβερνών κόμμα είχαν την εικόνα ακόμη και ότι είναι πιθανή η … ανατροπή και πως ο Αλέξης Τσίπρας παραμένει εκλογικά άτρωτος, καταδεινύει ότι ο Κ. Μητσοτάκης οδήγησε τη Ν.Δ σε ποσοστά που  είχε ξεχάσει επί δεκαετία καθώς και ότι ο κ. Τσίπρας υποτίμησε ανεπίτρεπτα τον αντίπαλό του και τα “μοιραία” λάθη της διακυβέρνησής του.

Και ενώ με μια διαφορά της τάξεως των 6-7 μονάδων, θα επιχειρούσαν στο κυβερνητικό στρατόπεδο να την αντιμετωπίσουν ως “μήνυμα ελήφθη”, συνεχίζουμε έως το Φθινόπωρο και ολοκληρώνουμε την θητεία μας, όταν συνειδητοποίησαν πως έρχεται εκλογική συντριβή με ποσοστό δυσθεώρητο, η αποδοχή της βαριάς ήττας με προκήρυξη άμεσα εθνικών εκλογών, κατέστη μονόδρομος για τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ. Τσίπρας εξάλλου, σημείωσε την πρώτη μετά από 4,5 χρόνια αλλά συντριπτική προσωπική του ήττα. Ολόκληρη η προεκλογική καμπάνια του ΣΥΡΙΖΑ στήθηκε επάνω στον ίδιο τον πρωθυπουργό ως το αδιαμφισβήτητα “ισχυρό  χαρτί” του κόμματος που μπορεί να κάνει ξανά την “έκπληξη” βγάζοντας λαγούς από το καπέλο.

Δεν έκρυβαν εξάλλου από το κυβερνών κόμμα ότι θεωρούν τον Κ. Μητσοτάκη έναν εύκολο αντίπαλο τον οποίο μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε πολλάκις, τον “καλύτερο χορηγό” του.

Η αναμέτρηση αυτή μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ είχε ξεκάθαρο αρχηγοκεντρικό χαρακτήρα για την Κουμουνδούρου, οδηγώντας τον Α. Τσίπρα να υφίσταται μια προσωπική ήττα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να καταγάγει μια προσωπική νίκη την οποία ούτε μπορούσαν να διανοηθούν στο στρατόπεδο του ΣΥΡΙΖΑ.

Εκλογές σε έναν μήνα

Η χώρα οδηγείται σε κάλπες είτε στις 23 είτε στις 30 Ιουνίου, με τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ να υπολείπονται δέκα μονάδες του Κ. Μητσοτάκη και της Ν.Δ, χωρίς κανέναν άλλον άσσο στο μανίκι της κυβερνώσας παράταξης.

Η αποδοχή της ήττας με την παράδοση της εξουσίας στην Ν.Δ και τον αρχηγό της, είναι πλέον εξέλιξη νομοτελειακή μετά το συντριπτικό εκλογικό κάταγμα που υπέστη ο πρωθυπουργός και για το οποίο δεν απομένει τίποτα να πράξει ώστε  να δύναται να προσδοκά έστω ένα “ψαλίδισμα” της διαφοράς.

Το εκλογικό σκορ 33-23 υπέρ Ν.Δ αφήνει τον ΣΥΡΙΖΑ στο καναβάτσο και τον κ. Μητσοτάκη να διεκδικεί με άνεση την αυτοδύναμη νίκη της Ν.Δ.

Το σοκ στο κυβερνών στρατόπεδο ήταν τέτοιας έκτασης χθες που δεν υπήρξε η δυνατότητα ούτε μιας πρώτης αποτίμησης για το τι πήγε τόσο στραβά και ο κ. Τσίπρας βρέθηκε να χάνει με δέκα μονάδες από έναν αντίπαλο για τον οποίο διαμήνυε σταθερά ότι θα κερδίσει όποτε και αν στηθούν ξανά κάλπες.

Η ημερομηνία για τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών δεν έχει ακόμη κλειδώσει οριστικά, καθώς βρίσκεται στο τραπέζι τόσο η 23η Ιουνίου όσο και η 30η, αν και πιθανότερη ημερομηνία είναι η τελευταία Κυριακή του επόμενου μήνα.

Από νωρίς τα… μαύρα μαντάτα

Από νωρίς το μεσημέρι πάντως είχε σημάνει συναγερμός στο στρατηγείο  του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου.

Ο Α. Τσίπρας συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη καθώς τα μαντάτα που έφταναν από το πρώτο κύμα των exit polls έδειχνε εκλογικό στραπάτσο. Ο ένας μετά τον άλλο οι στενοί του συνεργάτες διάβαιναν το κατώφλι της Κουμουνδούρου σκυθρωποί και αμίλητοι με χαρακτηριστικότερη όλων την “κέρινη” όψη του συνήθως εύχαρι, Αλέκου Φλαμπουράρη.

Όταν οριστικοποιήθηκε η εικόνα της εκλογικής συντριβής, κλήθηκαν εκ νέου άπαντες στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ για την απόφαση – μονόδρομο να οδηγηθεί ο Α. Τσίπρας σε κάλπες.

Ενώ διαφωνούσε με άμεσες εκλογές, την προαναγγελία τους έκανε ο Ευ. Τσακαλώτος μέσω… facebook.

Οι νέες ισορροπίες

Ο εκλογικός χάρτης που βγήκε από τις χθεσινές ευρωκάλπες πάντως εμφανίζει ένα νέο τοπίο για το ελληνικό πολιτικό σκηνικό για τη μετά ΣΥΡΙΖΑ εποχή.

Καταγράφηκε χώρος στα Αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ με τον Γ. Βαρουφάκη να διεκδικεί είσοδο και στην ελληνική Βουλή ενώ το Κέντρο καλύφθηκε από την Ν.Δ η οποία πέτυχε να φυλάξει τα νώτα της και από δεξιά.

Η Χρυσή Αυγή συρρίκνωσε τις δυνάμεις της με τον Κ. Βελόπουλο να απορροφά ένα κομμάτι, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες του προηγούμενου διαστήματος ότι θα κάνει την “έκπληξη” και θα διεκδικήσει είσοδο στην επόμενη ελληνική Βουλή.

Αυλαία έριξαν ως φαίνεται οριστική οι ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου και το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη του οποίου τα ποσοστά είναι εμφανές ότι απορρόφησε πλήρως η Ν.Δ.

Το ΚΙΝΑΛ διαψεύστηκε στις προσδοκίες του περί διπλάσιου ποσοστού και παρέμεινε στα ποσοστά της προηγούμενης ευρωεκλογικής αναμέτρησης. Το μόνο που απομένει πλέον στον ΣΥΡΙΖΑ ως “στοίχημα” είναι να καταστεί από διάττοντας αστέρας του 2015 σε σταθερός πόλος απέναντι στη Ν.Δ.

 

Πηγή: https://www.capital.gr/