Η Ε.Ε. «ΑΔΕΙΑΖΕΙ» ΤΗΝ ΣΑΚΟΡΑΦΑ

Όπως διαβάζω στο http://www.pelop.gr/, ευθύνες στην ελληνική Κυβέρνηση επιρρίπτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τυχόν μη τήρηση της νομοθεσίας όσον αφορά στο θέμα της ρύπανσης στη Χαλκιδική, από τις δραστηριότητες εκμετάλλευσης του μεταλλείου της εταιρείας “Ελληνικός Χρυσός”, απαντώντας σε ερώτηση της Ευρωβουλευτού και εκ νέου υποψήφιας με το «ΜέΡΑ25» Σοφίας Σακοράφα, που είχε κατατεθεί με αφορμή σχετική Έκθεση Περιβαλλοντικής Επιθεώρησης. Στην ερώτηση υπήρχε η επισήμανση ότι «υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις πως η εταιρεία ρυπαίνει παράνομα και δεν δείχνει καμία διάθεση συμμόρφωσης προς τις σχετικές υποχρεώσεις της», καθώς και ότι η Ε.Ε. οφείλει να ενεργοποιηθεί για την παύση της απαράδεκτης ρύπανσης έτσι ώστε να μην συνεχίζεται η εγκληματική αδιαφορία και πρακτική της υπεύθυνης εταιρείας.

Η Ε.Ε. στην απάντησή της αδειάζει την Σακοράφα διότι υπερβαίνοντας την ιεραρχία απευθύνθηκε στην Ε.Ε. και «συνιστά στην κυρία βουλευτή να επικοινωνήσει απευθείας με τις αρμόδιες ελληνικές αρχές». Προσθέτει στη συνέχεια ότι «εφόσον από τα αποδεικτικά στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί προκύψει συστημική παραβίαση του δικαίου της ΕΕ, η Επιτροπή θα εξετάσει το ενδεχόμενο ανάληψης περαιτέρω δράσης όπου αρμόζει», μεταθέτοντας τις ενέργειές της για τήρηση της νομιμότητας στις “ελληνικές καλένδες”.

Ακολουθεί η απάντηση του Επιτρόπου κου Vella, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (16.5.2019).

Η έκθεση περιβαλλοντικής επιθεώρησης στην οποία αναφέρεται η κυρία βουλευτής υποδεικνύει ότι οι αρχές επιθεώρησης και ο φορέας εκμετάλλευσης του μεταλλείου της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» ερμηνεύουν διαφορετικά την άδεια λειτουργίας. Οι ελληνικές αρχές έχουν ήδη κινήσει τις σχετικές διαδικασίες για την επιβολή της συμμόρφωσης του εν λόγω μεταλλείου με την ισχύουσα περιβαλλοντική νομοθεσία και την εγκεκριμένη περιβαλλοντική άδεια.

Την κύρια ευθύνη για την ορθή εφαρμογή της νομοθεσίας της ΕΕ και τη διασφάλιση της συνοχής μεταξύ των συμπληρωματικών σχεδίων και μέτρων φέρουν τα κράτη μέλη. Κατά συνέπεια, η Επιτροπή συνιστά στην κυρία βουλευτή να επικοινωνήσει απευθείας με τις αρμόδιες ελληνικές αρχές.

Σύμφωνα με την πολιτική προσέγγιση που περιγράφεται στην ανακοίνωση του 2016 με τίτλο «Δίκαιο της ΕΕ: Καλύτερη εφαρμογή για καλύτερα αποτελέσματα»1, εφόσον από τα αποδεικτικά στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί προκύψει συστημική παραβίαση του δικαίου της ΕΕ, η Επιτροπή θα εξετάσει το ενδεχόμενο ανάληψης περαιτέρω δράσης, όπου αρμόζει.