ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

…επί θεμάτων λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, τουριστικών επιχειρήσεων, παραεμπορίου, παράνομης υπαίθριας κατασκήνωσης, κ.ά

Σύσκεψη για ενημέρωση των φορέων και επιχειρήσεων του νομού μας επί των θεμάτων λειτουργίας και συναφών παραβάσεων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος – ξενοδοχείων κλπ., εν’ όψει της έναρξης της θερινής περιόδου και των επικείμενων προβλημάτων, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Συνεδριακό Κέντρο του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, παρουσία του Αστυνομικού Δ/ντη Χαλκιδικής κου Παπαδόπουλου Γεωργίου.

Στη συνάντηση χαιρετισμό απεύθυνε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής κος Κουφίδης Ιωάννης, όπου επισήμανε ότι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που παρατηρούνται στο νομό μας είναι το φαινόμενο της παραοικονομίας, το οποίο γιγαντώθηκε τα τελευταία χρόνια λόγω και της οικονομικής κρίσης.

Στην συνάντηση συμμετείχαν ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής κος Κουφίδης Ιωάννης, εκπρόσωπος του Δήμου Αριστοτέλη, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής κος Τάσιος Γρηγόρης, ο πρόεδρος της Ένωσης Κάμπινγκ Χαλκιδικής κος Δεληδημητρίου Αντώνιος, μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, προϊστάμενοι των τμημάτων του Υγειονομικού ελέγχου της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, της Κτηματικής Υπηρεσίας, της Δ/νσης Εμπορίου, δ/ντες Αστυνομικών Τμημάτων και της Τροχαίας, δ/ντες Λιμενικών και Πυροσβεστικών Τμημάτων του νομού, εκπρόσωπος της ΑΑΔΕ. Σημαντική ήταν και η προσέλευση εκπροσώπων τουριστικών και εμπορικών συλλόγων του νομού μας, επιχειρηματιών του κλάδου εστίασης και των ξενοδόχων.

Την ενημέρωση για θέματα που αφορούν το παρεμπόριο και την παραοικονομία ανέλαβε ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας κος Μάντσιος Άγγελος, την ενημέρωση για θέματα που αφορούν τη λειτουργία των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος ο κος Τζιβελεκάκης Γιώργος, ενώ την ενημέρωση σχετικά με τα θέματα και τη νομοθεσία που διέπει τη λειτουργία των καντινών και για το τι ισχύει για τους κοινόχρηστους χώρους, ανέλαβε ο κος Οικονομίδης Νίκος. Το συντονισμό της συζήτησης είχε ο κος Κούτης Δημήτριος, Αστυνόμος Β’.

Οι εκπρόσωποι της Αστυνομικής Δ/νσης Χαλκιδικής, ενημέρωσαν για τις σύνηθες παραβάσεις που διαπιστώνονται από την υπηρεσία τους μετά από ελέγχους σε διάφορες επιχειρήσεις. Έγινε αναφορά για το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει το καθεστώς των αστυνομικών ελέγχων και τις αρμοδιότητες τους. Τονίστηκε ότι ο σκοπός των διενεργούμενων ελέγχων από πλευράς της Αστυνομίας, είναι η διασφάλιση της δημόσιας υγείας και η σωστή τήρηση του ανταγωνισμού. Ζητήθηκε επίσης η συμμόρφωση των επιχειρήσεων ως προς την ισχύουσα νομοθεσία, ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα και παραβάσεις στη λειτουργία των επιχειρήσεων.

Ανάμεσα στα θέματα και τα προβλήματα που συζητήθηκαν μεταξύ άλλων, ήταν τα πνευματικά δικαιώματα, η παράνομη κατασκήνωση , η επέκταση του φαινομένου της παράνομης βραχυχρόνιας μίσθωσης (Airbnb).

Ακούστηκαν οι θέσεις και οι προτάσεις των διάφορων φορέων για την σωστή εφαρμογή της νομοθεσίας , τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν για την εφαρμογή της, αλλά και παράπονα των επιχειρηματιών του τουριστικού κλάδου και της εστίασης προς τους φορείς.

Σκοπός της συνάντησης ήταν και η δρομολόγηση δράσεων για την αντιμετώπιση των παραβατικών φαινομένων που παρατηρούνται κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου, τα οποία ενδεχομένως αποτρέπουν την προσέλκυση επισκεπτών και τουριστών από άλλες περιοχές της Ελλάδας ή και του εξωτερικού, καθώς και η ύπαρξη καλής συνεργασίας μεταξύ επιχειρήσεων και φορέων σε τοπικό επίπεδο.

Από το Γραφείο Τύπου του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής

[ΠΗΓΗ: http://ergoliptesxalkidikis.blogspot.com/, 15/5/2019]