«ΒΑΛΣΑΜΟ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΟΙ ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Με πολύ θετικές αντιδράσεις υποδέχθηκαν την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες τόσο οι τραπεζίτες όσο και τα στελέχη της αγοράς.

Και αυτό γιατί, όπως αναφέρουν στο insider.gr, πέρα από την άνοδο στο Χρηματιστήριο αλλά και την πτώση στις αποδόσεις των ομολόγων, οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις λειτουργούν ευεργετικά σε μια σειρά από άλλα μέτωπα.

Στον τραπεζικό κλάδο, ήδη από χθες το βράδυ η χαρά ήταν διάχυτη, καθώς οι τραπεζίτες με τους οποίους επικοινώνησε το insider.gr τόνιζαν πως μια ξεκάθαρη πολιτική εικόνα διευκολύνει πολύ και τις δικές τους προσπάθειες. Η πτώση στις αποδόσεις των ομολόγων σημαίνει ότι και οι ίδιες μπορούν να βγουν στις αγορές με πιο ευνοϊκούς όρους.  Η συγκυρία αυτή έχει μεγάλη σημασία για την Τράπεζα Πειραιώς, καθώς ετοιμάζεται για την έκδοση ομολογιακού δανείου, σε συνδυασμό με την ανακοίνωση του ντιλ για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων της τράπεζας.

Επιπλέον, η θετική αντίδραση των αγορών στα νέα πολιτικά δεδομένα λειτουργεί ευεργετικά και για τις υπόλοιπες τράπεζες, που βρίσκονται σε διαδικασία διαπραγμάτευσης για τα δικά τους «πακέτα» κόκκινων δανείων. Αυτό ισχύει σίγουρα στην περίπτωση της Eurobank που αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για το μέλλον των κόκκινων δανείων της ενώ επηρεάζει ευρύτερα και τον τραπεζικό κλάδο.

Θετικά είναι τα μηνύματα και από το λιανεμπόριο, καθώς οι εκπρόσωποι  των εταιρειών του κλάδου είχαν εκφράσει το φόβο ότι εκλογές τον Οκτώβριο θα τίναζαν στον αέρα το τελευταίο τρίμηνο του έτους, κατά το οποίο παραδοσιακά γίνεται και ο μεγαλύτερος τζίρος. Αντίθετα, καθώς οι εκλογές πλέον θα γίνουν το Καλοκαίρι, οι λιανέμποροι προσδοκούν ένα δυνατό τελευταίο τρίμηνο, δεδομένου ότι θα έχει ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο και παραδοσιακά σε αυτές τις περιπτώσεις ανεβαίνει και η κατανάλωση.

Αισιοδοξία υπάρχει παράλληλα και για μια σειρά από επενδυτικά projects που είχαν «βαλτώσει» το τελευταίο διάστημα. Χαρακτηριστική περίπτωση το Ελληνικό, το οποίο έχει συμβολικό χαρακτήρα και είναι σίγουρο ότι μια κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας θα προωθήσει, ώστε να δώσει το σχετικό μήνυμα και προς το εξωτερικό. Αντίστοιχα, αναμένονται εξελίξεις και στην υπόθεση του Ελληνικού Χρυσού, που αντίστοιχα είχε «παγώσει» τα τελευταία χρόνια, ενώ εκτιμάται ότι θα δοθεί «πράσινο φως» και σε μια σειρά από άλλα επενδυτικά σχέδια.

Κινητικότητα αναμένεται να έχουμε τέλος και στο πεδίο των ιδιωτικοποιήσεων που και αυτές είχαν «παγώσει» το τελευταίο διάστημα. Είναι σίγουρο ότι θα έχουμε εξελίξεις στο κομμάτι της ΔΕΗ, αρχικά στο κομμάτι των λιγνιτικών μονάδων αλλά και ευρύτερα στην αναδιάρθρωση της επιχείρησης, η οποία βρίσκεται πολύ ψηλά στην ατζέντα της Νέας Δημοκρατίας. Αντίστοιχα, αναμένονται εξελίξεις και στο μέτωπο των ΕΛΠΕ ενώ δεν αποκλείεται να δούμε και νέο γύρο ιδιωτικοποιήσεων μέσω του Υπερταμείου.

[ΠΗΓΗ: https://www.insider.gr, του Δημήτρη Πεφάνη, 27/5/2019]