ΑΡΧΙΚΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΥΨΟΥΣ 5 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ ΣΕ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ ΕΚΤΑΣΗ 300 ΣΤΡΕΜΜΑΤΩΝ ΚΟΝΤΑ ΣΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΣΤΑΓΕΙΡΑ

Αρχική επένδυση ύψους 5 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία του Διεθνούς Πνευματικού Κέντρου για τον Αριστοτέλη σε ιδιόκτητη έκταση 300 στρεμμάτων κοντά στα αρχαία Στάγειρα

Σε ιδιόκτητη έκταση άνω των 300 στρεμμάτων, κοντά στον χώρο των αρχαίων Σταγείρων, πρόκειται να οικοδομηθεί το Διεθνές Πνευματικό Κέντρο Αρχαίων Σταγείρων, αρχικής επένδυσης 5 εκατ. ευρώ, στο οποίο στόχος είναι να δημιουργηθούν και να λειτουργήσουν -μεταξύ άλλων- δημοτικό ανοιχτό πανεπιστήμιο, διεθνή θερινά σχολεία και βοτανικός κήπος, με ταξινομημένα από τον Αριστοτέλη φυτά. Η δημιουργία και η λειτουργία του Κέντρου προβλέπεται σε σύμφωνο που υπέγραψαν τον Ιούλιο του 2018 το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και ο δήμος Αριστοτέλη, με στόχο να τοποθετηθεί η περιοχή στο διεθνές πολιτιστικό, επιστημονικό και εκπαιδευτικό γίγνεσθαι και να συμβάλει καθοριστικά στην πολιτική αειφόρου ανάπτυξης, που σχεδιάζεται και υλοποιείται τα τελευταία χρόνια, στον τόπο όπου γεννήθηκε ο μεγάλος Σταγειρίτης φιλόσοφος Αριστοτέλης.

Τα παραπάνω επισημάνθηκαν σήμερα, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Αίθουσα Συγκλήτου του ΑΠΘ, με θέμα την παρουσίαση του επιχειρηματικού σχεδίου και της μελέτης βιωσιμότητας του «Διεθνούς Πνευματικού Κέντρου Αρχαίων Σταγείρων: Ο Αριστοτέλης». Καθοριστικής σημασίας για τη λειτουργία και τη στρατηγική ανάπτυξης του Κέντρου είναι η συμβολή του επιστημονικού δυναμικού του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και κυρίως του Διεπιστημονικού Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών (ΔΙΚΑΜ) του ΑΠΘ, τα μέλη του οποίου έχουν εργαστεί άοκνα για τη διαμόρφωση της επιστημονικής, εκπαιδευτικής και πολιτιστικής ταυτότητας του Κέντρου, με γνώμονα τη διεθνή προβολή του και την άμεση σύνδεσή του με τον Αριστοτέλη.

Στο Κέντρο, στην ανέγερση του οποίου θα προχωρήσει ο δήμος Αριστοτέλη, με την αρωγή του συλλόγου «Αριστοτέλεια Πολιτεία» προβλέπεται να φιλοξενούνται συνέδρια, πολιτιστικές και επιστημονικές εκδηλώσεις, να διεξάγονται προγράμματα Διά Βίου Μάθησης και να λειτουργού Διεθνή Θερινά Σχολεία. Επιπλέον, αναμένεται η φιλοξενία τελετών αποφοίτησης φοιτητών και ειδικών πανεπιστημιακών μαθημάτων σε Έλληνες και αλλοδαπούς φοιτητές, η διοργάνωση αθλητικών και καλλιτεχνικών δράσεων, τόσο στους κτιριακούς χώρους του Κέντρου, όσο και σε χώρους ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς, εντός ή εκτός του αρχαιολογικού́ χώρου των Αρχαίων Σταγείρων, η προβολή εκπαιδευτικού υλικού σχετικού́ με το Αριστοτελικό́ έργο, η διοργάνωση περιηγήσεων και ξεναγήσεων στον αρχαιολογικό́ χώρο, καθώς και εκπαιδευτικών εκδρομών, σεμιναρίων και βοτανολογικών περιπάτων, κυρίως για τους φοιτητές των τμημάτων Βιολογίας, Γεωλογίας και Δασολογίας και Γεωπονίας. Επίσης, προγραμματίζεται η διεξαγωγή σεμιναρίων για τις διατροφικές συνήθειες των κατοίκων των αρχαίων Σταγείρων και κατ’ επέκταση για τις διατροφικές συνήθειες της εποχής αυτής.

Έργο στρατηγικής ανάπτυξης και διεθνούς εμβέλειας χαρακτήρισε το Κέντρο ο πρύτανης του ΑΠΘ, Περικλής Μήτκας: «Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο των Βαλκανίων, που φέρει το όνομα του αρχαίου φιλοσόφου και ο δήμος στον οποίο ανήκουν τα αρχαία Στάγειρα, όπου γεννήθηκε ο Αριστοτέλης, ενώνουν τις δυνάμεις τους για τη δημιουργία ενός έργου στρατηγικής ανάπτυξης και διεθνούς εμβέλειας. Το επιστημονικό δυναμικό του Πανεπιστημίου μας με στελέχη από την Πολυτεχνική και τη Φιλοσοφική Σχολή, τη Σχολή Θετικών Επιστημών και τη Νομική, αλλά κυρίως με τα μέλη του Διεπιστημονικού Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών (ΔΙΚΑΜ) του ΑΠΘ, συμβάλλει καθοριστικά στο φιλόδοξο αυτό έργο, στόχος του οποίου είναι να προβάλλει διεθνώς την παρακαταθήκη του αρχαίου φιλοσόφου» υπογράμμισε.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ:

[ΠΗΓΗ: http://thesspress.gr/, 16/5/2019]