ΒΛΕΠΕΙΣ ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΓΥΡΩ ΣΟΥ; ΑΠΟ ΚΤΙΡΙΑ ΜΕΧΡΙ ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ!

Δεν είναι μόνο μια λάμψη σε ένα κόσμημα, αλλά ένας αφανής ήρωας σε δεκάδες εφαρμογές δίπλα μας που καθημερινά τις έχουμε ανάγκη.

Πέρασαν περίπου 4 δισεκατομμύρια χρόνια από όταν επισκέφτηκε την Γη μέσα από κομήτες και αστεροειδείς που βομβάρδισαν τον πλανήτη μας. Από τότε μέχρι σήμερα είναι μαζί μας, αλλά η μοίρα του επιτάσσει το ανθρώπινο μάτι να τον παρατηρεί σε δαχτυλίδια και κοσμήματα και να τον αγνοεί οπουδήποτε αλλού γύρω μας.

Και όμως είναι παντού, δεν είναι μόνο μια λάμψη σε ένα κόσμημα, αλλά ένας αφανής ήρωας σε δεκάδες εφαρμογές δίπλα μας που καθημερινά τις έχουμε ανάγκη.

Είναι ο χρυσός.

Εφαρμόζεται στις σε νέες αντικαρκινικές θεραπείες που συνδυάζουν νανοτεχνολογία και λέιζερ, βλάπτοντας μόνο τα καρκινικά κύτταρα και αφήνοντας ανεπηρέαστους τους υγιείς ιστούς του ανθρώπινου οργανισμού.

Αξιοποιείται σε εμφυτεύματα στο ανθρώπινο σώμα, σε ιατρικά μηχανήματα όπως τομογράφοι, σε τεστ ταχείας διάγνωσης σοβαρών ασθενειών και δημιουργεί θερμόμετρα που υπολογίζουν τη θερμοκρασία του σώματος  σε μόλις 2 δευτερόλεπτα.

Ως καλός αγωγός της θερμότητας είναι απαραίτητος σε πάρα πολλές από τις συσκευές που χρησιμοποιείς καθημερινά και δεν το φανταζόσουν. Σε ηλεκτρονικά κυκλώματα κάθε τύπου, ηλεκτρονικούς υπολογιστές, τηλεοράσεις, smartphones, οικιακές συσκευές, οθόνες αφής, συσκευές μνήμης flash.

Σε προστατεύει μέσα από κυκλώματα σε αερόσακους αυτοκινήτων και χαρίζει κίνηση μέσα από αυτόματα καροτσάκια ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Είναι στα κτήρια παντού γύρω σου γιατί έχει τη δυνατότητα να γίνει λεπτός όσο ένα διάφανο φιλμ και επειδή ταυτόχρονα αντανακλά το φως και τη θερμότητα να βελτιώνει την ενεργειακή απόδοσή τους.

Είναι ακόμα και στην αεροναυπηγική του διαστήματος, εκεί που απαιτούνται  υψηλές επιδόσεις και προδιαγραφές ασφαλείας. Ακόμα και οι οροφές των σύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών επικαλύπτονται με λεπτή επένδυση χρυσού ώστε να μην εισέρχεται η ακτινοβολία των ραντάρ.

Όσο αφανείς ενδεχομένως είναι οι χρήσεις του στη ζωής μας, τόσο άγνωστες είναι στους περισσότερους από εμάς οι «πηγές» του. Στη χώρα μας, ένα από τα σημαντικότερα, παγκοσμίου κλάσης βεβαιωμένα κοιτάσματα χρυσού -μεταξύ και άλλων ορυκτών- βρίσκεται στο μεταλλευτικό δυναμικό της περιοχής μεταξύ Ολυμπιάδας, Βαρβάρας, Σκουριών και Στρατωνίου στη ΒΑ Χαλκιδική. Κατατάσσεται, μάλιστα, ως ένα από τα σημαντικότερα της Ευρώπης με συνολικά αποθέματα 160 τόνους χρυσού.

Στην περιοχή αυτή της Χαλκιδικής, η Ελληνικός Χρυσός λειτουργεί τα Μεταλλεία Κασσάνδρας, προκειμένου να προσφέρει καθημερινά το πολύτιμο αγαθό των μετάλλων στους ανθρώπους, με σεβασμό στην τοπική κοινωνία και εφαρμόζοντας τα υψηλότερα πρότυπα περιβαλλοντικής ασφάλειας.

Μάθε που αλλού κρύβεται στο www.tosopolytima.gr .

 

[Πηγή: https://www.voria.gr/, 5/4/2019]