Ο ΠΟΛΥΣΥΝΘΕΤΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΣΤΟΝ ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΜΕΝΟ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΟ ΚΛΑΔΟ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ

Στο πλαίσιο της παρουσίασης της νέας καμπάνιας της Ελληνικός Χρυσός είχαμε τη τύχη να μιλήσουμε με την Επικεφαλής Γεωλόγο στο Μεταλλείο Ολυμπιάδας της Ελληνικός Χρυσός, μητέρα δύο παιδιών, για να μιλήσει για τη καινοτομία, τεχνογνωσία, προηγμένες μεθόδους και τεχνολογίες που εξελίσσουν την εξορυκτική διαδικασία, αλλά και – για το ρόλο της γυναίκας σε μια ανδροκρατούμενη δραστηριότητα.

Η ποικιλότητα των φύλων είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία μιας επιχείρησης. Από διεθνείς μελέτες προκύπτει ότι η ύπαρξη διαφορετικών φύλων αποδίδει καλύτερα, δημιουργεί καλύτερες λύσεις και βελτιώνει τις οικονομικές επιδόσεις της επιχείρησης που αντανακλάται σε βελτίωση στις λειτουργίες και επιδόσεις ασφάλειας.

«Οι επιχειρήσεις πρέπει να έχουν πρόσβαση σε μια ευρεία ομάδα ταλέντων εάν θέλουν να προσλάβουν και να διατηρήσουν το πιο εξειδικευμένο και με προσόντα εργατικό δυναμικό. Η προσέλκυση περισσότερων γυναικών στην επιχείρηση είναι ένας τρόπος για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος.» μας λέει η Ελευθερία Βαγκλή, Επικεφαλής Γεωλόγος στο Μεταλλείο Ολυμπιάδας της Ελληνικός Χρυσός

Και συνεχίζει «Ο τομέας των μεταλλείων δεν έχει καταφέρει να προσελκύσει και να προωθήσει τις γυναίκες όσο θα έπρεπε. Εν μέρει, αυτό είναι κατανοητό: ιστορικά η εξόρυξη ήταν μια ανδροκρατούμενη βιομηχανία καθώς απαιτούσε σωματική δύναμη. Όταν ξεκίνησα το 1998 να κατεβαίνω στις υπόγειες στοές προκειμένου να συλλέξω τη γεωλογική πληροφορία του μεταλλείου, ήμουν μια από τις ελάχιστες γυναίκες που το έκαναν αυτό.

Ακόμη και για τους μεταλλωρύχους ήταν παράξενο. Νομίζω ότι έβλεπαν πως πραγματικά ήταν δύσκολο για μία γυναίκα, και μάλιστα σε σχετικά μικρή ηλικία, να εργάζεται στην υπόγεια εξόρυξη. Η αλήθεια είναι, και πρέπει να το πω, πως πραγματικά με στήριξαν σε αυτή μου την προσπάθεια. Ίσως, δεν ξέρω, στο πρόσωπο μου να έβλεπαν την γυναίκα τους, την κόρη τους ή απλά μία επιστήμονα που προσπαθούσε να κάνει τη δουλειά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο..»

«Τα ορυκτά δεν έχουν και δεν ξεχωρίζουν φύλλο. Είναι εκεί, στα βάθη της γης και περιμένουν να τα ανακαλύψουμε, να τα εξορύξουμε και να μας προσφέρουν απλόχερα το θησαυρό τους»

Πού είμαστε σήμερα όμως; «Σήμερα, οι δεξιότητες που απαιτούνται στον μεταλλευτικό τομέα έχουν αλλάξει δραματικά, οι νοοτροπίες όμως χρειάζονται περισσότερο χρόνο μετάβασης. Μιλώντας για την προσωπική μου εμπειρία, έχω να πω ότι, όταν ήμουν νέα, επέλεξα τη γεωλογία ως σταδιοδρομία επειδή μου άρεσαν πολύ οι γεωεπιστήμες, και ως άνθρωπος απολαμβάνω τις δραστηριότητες που σχετίζονται με την ύπαιθρο. Οι συνθήκες εργασίας στο εργοτάξιο και ιδιαίτερα για όσους εργαζόμαστε στην υπόγεια εκμετάλλευση θα έλεγα ότι δεν είναι εύκολες. Με την πάροδο των χρόνων έχουμε δει πολύ περισσότερες γυναίκες να έχουν ενταχθεί στη βιομηχανία των ορυχείων σε όλα τα επίπεδα και μάλιστα με επιτυχία. Πιστεύω ότι ο κλάδος συνειδητοποιεί επίσης ότι υπάρχουν μεγάλα οφέλη από τη συμμετοχή των γυναικών στο εργατικό δυναμικό. Οι γυναίκες, όπως και οι άνδρες, χρειάζεται να πείσουν ότι η εξόρυξη είναι ένας ελκυστικός τομέας και έχει πολλά να προσφέρει. Τώρα πλέον υπάρχουν πολλαπλά μοντέλα ρόλων τα οποία αποδεικνύουν ότι οι γυναίκες και μπορούν και επιτυγχάνουν σε σημαντικές θέσεις, κάνοντας σταδιοδρομία στον εξορυκτικό τομέα. Πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε και να κάνουμε τους ανθρώπους να δουν ότι οι μελλοντικοί ρόλοι στην εξόρυξη έχουν διαφοροποιηθεί. Η εξορυκτική δραστηριότητα είναι πλέον ένας χώρος τεχνολογικής καινοτομίας..»

Η καλύτερη εργασιακή επιλογή που μπορεί να κάνει κάποιος είναι να κάνει αυτό που πραγματικά του αρέσει.

Πώς αισθάνεται σήμερα μια εργαζόμενη γυναίκα και μητέρα, που έχει αφιερώσει πάνω από 20 χρόνια έρευνας και μελέτης στον μεταλλευτικό κλάδο; «Αισθάνομαι τυχερή που εργάζομαι στο χώρο της μεταλλευτικής γιατί είδα και δούλεψα σε τόσο ξεχωριστούς χώρους που για την πλειοψηφία των ανθρώπων δεν είναι τόσο συνηθισμένοι. Θα ήθελα να ενθαρρύνω τις γυναίκες να εξετάσουν τη σταδιοδρομία στη εξορυκτική δραστηριότητα ως μια επιλογή γεμάτη προκλήσεις.”

“Πηγαίνετε με ανοιχτό μυαλό. Μην είστε προκατειλημμένοι με το είδος της εργασίας. Απλά δώστε τον καλύτερό σας εαυτό. Είναι σίγουρο πως υπάρχει κάποιος που το έκανε πριν από εσάς και ο οποίος μπορεί να σας διδάξει, να σας υποστηρίξει και να σας βοηθήσει” συμβουλεύει τις νεότερες γυναίκες που ψάχνουν ίσως μια καριέρα γεμάτη προκλήσεις.

Περισσότερα για την αξία των ορυκτών και μετάλλων στη ζωή μας μπορείτε να δείτε στο www.tosopolytima.gr

Η κα Ε. Βαγκλή σε μια εισήγήσή της από παλαιότερη επιστημονική ημερίδα

[ΠΗΓΗ: https://www.ethnos.gr, 12/4/2019]