ΜΙΧΑΛΟΣ: ΆΝΩ ΤΟΥ 1 ΔΙΣ ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Την πρόθεση της ελληνικής επιχειρηματικής τάξης να στηρίξει τις προσπάθειες που θα αποβλέπουν στην προστασία των προϊόντων, αλλά και τις προσπάθειες που θα καταβάλλουν οι ελληνικές αρμόδιες υπηρεσίες, όπου διαπιστώνονται παραβάσεις των όρων της Συμφωνίας των Πρεσπών, ώστε να υπάρχει άμεση παρέμβαση, εξέφρασε ο πρόεδρος ΚΕΕ και ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, κατά την ομιλία του στο επιχειρηματικό φόρουμ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Μίχαλος, η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών άνοιξε μια νέα σελίδα για τη διμερή οικονομική συνεργασία Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας. «Πάντα οι φιλικές σχέσεις μεταξύ δύο χωρών ευνοούν την επιχειρηματικότητα. Άλλωστε, παρά τις εντάσεις που υπήρχαν στο παρελθόν, οι εμπορικές σχέσεις ακολουθούσαν μια σταθερή πορεία», όπως είπε και παρέθεσε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία οι επενδύσεις ελληνικών συμφερόντων στη Βόρεια Μακεδονία, άμεσες και έμμεσες, υπερβαίνουν σε αξία το 1 δισεκατομμύριο ευρώ, δημιουργώντας περισσότερες από 25.000 θέσεις εργασίας.

Συνολικά, περισσότερες 330 από εταιρείες ελληνικών συμφερόντων δραστηριοποιούνται στη χώρα, με εκτεταμένο κύκλο εργασιών στον τομέα της ενέργειας, στον κατασκευαστικό και τον μεταλλευτικό κλάδο, τα πετρελαιοειδή, τα καλλυντικά και τα τρόφιμα. Επίσης, έξι επιχειρήσεις ελληνικών ή μικτών συμφερόντων συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο των 50 πιο κερδοφόρων επιχειρήσεων της Βόρειας Μακεδονίας. Η Ελλάδα είναι, επίσης, ο τρίτος κυριότερος εμπορικός εταίρος της χώρας, κατέχοντας – το πρώτο εξάμηνο του 2018 – μερίδιο 6,3% επί του συνολικού όγκου του εξωτερικού εμπορίου της, τόνισε ο κ. Μίχαλος.

Η αξία του διμερούς εμπορίου, ανήλθε την ίδια περίοδο σε 406,9 εκατ. ευρώ. Οι εξαγωγές της Ελλάδας προς τη Βόρεια Μακεδονία ξεπέρασαν σε αξία τα 306 εκατ. ευρώ, ενώ αντίστοιχα οι εισαγωγές από τη γειτονική χώρα έφθασαν περίπου σε 100 εκατ. ευρώ, υπογράμμισε.

«Ειδικά για τη Βόρεια Ελλάδα, η Βόρεια Μακεδονία αποτελεί ζωτικής σημασίας εμπορικό εταίρο, ενώ το λιμάνι της Θεσσαλονίκης είναι η σημαντικότερη πύλη για τη διακίνηση των αγαθών της. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα μεγάλο τμήμα του τζίρου στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, που αγγίζει σχεδόν το 30%, αφορά σε εμπόριο της ΠΓΔΜ», τόνισε για να συμπληρώσει και τη συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα του τουρισμού, καθώς η Ελλάδα παραμένει σταθερά ο πρώτος τουριστικός προορισμός για τους πολίτες της χώρας, με δεύτερο την Τουρκία.

Όπως είπε, ο αριθμός των διελεύσεων πολιτών της γειτονικής χώρας προς την Ελλάδα ξεπέρασε το 1 εκατ. ευρώ το 2017, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 10%, σε σχέση με το 2016.

«Ως Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος, θεωρούμε ότι οι δυνατότητες για την ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ των δύο επιχειρηματικών κοινοτήτων, μπορούν και πρέπει να αξιοποιηθούν περαιτέρω. Οι εξωστρεφείς επιχειρήσεις της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας μπορούν από κοινού να πετύχουν πολλά και να στηρίξουν, παράλληλα, την αναπτυξιακή προσπάθεια των χωρών τους», είπε ο κ. Μίχαλος και συμπλήρωσε «γι’ αυτό και στηρίζουμε και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε κάθε προσπάθεια προσέγγισης των επιχειρηματικών κοινοτήτων Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας, σε συνεννόηση και συνεργασία με το υπουργείο εξωτερικών, αλλά με τα επιμελητήρια και τους φορείς εξωστρέφειας της γειτονικής χώρας».

Στόχος μας, κατέληξε, είναι στο άμεσο μέλλον να επιλυθούν όλα τα ζητήματα που ενδέχεται να ανακύψουν κατά την εφαρμογή στην πράξη της Συμφωνίας των Πρεσπών.

 

[ΠΗΓΗ: http://www.fmvoice.gr, 2/4/2019]