ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΧΡΥΣΟΥ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ : Η ΜΗΤΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε., Η ELDORADO GOLD CORPORATION, ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΗΝ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΕ ΜΕΤΑΛΛΕΙΟ ΤΗΣ ΣΤΟΝ ΚΑΝΑΔΑ

Ο Καναδάς είναι μία από τις ισχυρότερες οικονομίες παγκοσμίως. Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι ο Καναδάς είναι μέλος των G7, της ομάδας των επτά χωρών με τις περισσότερο βιομηχανικά ανεπτυγμένες χώρες και με τις ισχυρότερες οικονομίες.

Σε αυτή τη χώρα, στον Καναδά, εδρεύει και δραστηριοποιείται και η εταιρεία Eldorado Gold Corporation (Eldorado) μητρική της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός Α.Ε, η οποία εδρεύει στην Ελλάδα και υλοποιεί τη μεταλλευτική επένδυση χρυσού και χαλκού στην ΒΑ Χαλκιδική.

Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο τύπου που εξέδωσε, την 31η Μαρτίου του 2019 ξεκίνησε η εμπορική παραγωγή του υπόγειου μεταλλείου της, Λαμάκ (Lamaque), κοντά στην πόλη Βαλ-ντ’Ορ (Val-d’Or), στην επαρχία Κεμπέκ (Quebec), στις γαλλόφωνες ανατολικές επαρχίες του Καναδά, το οποίο υπολειτουργούσε και απέκτησε σε ποσοστό 100% τον Ιούλιο του 2017. Από τον Ιούλιο του 2017 έως τον Μάρτιο του 2019, ήτοι εντός 21 μηνών, η Eldorado, ολοκλήρωσε τις απαιτούμενες μελέτες, σύμφωνα με την αυστηρή μεταλλευτική νομοθεσία του Καναδά, έλαβε τις αντίστοιχες εγκρίσεις και άδειες από τις αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες, υλοποίησε τα προβλεπόμενα έργα αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού του εν λόγω μεταλλείου και των υποστηρικτικών εγκαταστάσεων, επενδύοντας, συνολικά, 150 εκατομμύρια δολλάρια περίπου, και ανακοίνωσε στους επενδυτές της ότι πλέον είναι σε θέση να παράξει από το μεταλλείο Lamaque, στον Καναδά, 100.000 έως 110.000 ουγγιές χρυσού το 2019, ενώ η παραγωγή του ίδιου μεταλλείου αναμένεται να αυξηθεί σε 125.000 έως 135.000 ουγκιές χρυσού το 2020 και το 2021.

Ο ενθουσιασμός που επικρατεί στην Eldorado, για την επιτυχή ολοκλήρωση της εν λόγω επένδυσης και την έναρξη της φάσης παραγωγής, αποτυπώνεται ανάγλυφα στη σχετική δήλωση του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας, κυρίου Paul Skayman, ο οποίος υπογράμμισε τα εξής :”Είμαστε υπερήφανοι που ανακοινώνουμε την επίτευξη αυτού του σημαντικού ορόσημου, σε λίγο περισσότερο από 18 μήνες μετά την απόκτηση του εν λόγω περιουσιακού στοιχείου. Είναι μια απόδειξη για όλη τη σκληρή δουλειά που έχει γίνει στην έρευνα, στη μελέτη προ-σκοπιμότητας, στο σχεδιασμό και στην κατασκευή, με αποτέλεσμα να παραδίδουμε με ασφάλεια την εμπορική παραγωγή πριν από το χρονοδιάγραμμα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσους εργάστηκαν σε αυτό το έργο.

Παρουσιάζει ενδιαφέρον να αξιολογηθούν τα αναφερόμενα ανωτέρω, σχετικά με τη σημαντική είδηση της ολοκλήρωσης της επένδυσης και της έναρξης της εμπορικής παραγωγικής δραστηριότητας στο μεταλλείο Lamaque, της Eldorado, στο Quebec του Καναδά, ως προς την επένδυση που υλοποιεί ο ίδιος Επενδυτής, στην Ελλάδα, και ειδικότερα στην ΒΑ Χαλκιδική, δια της θυγατρικής της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε..

Αρχικά, θα πρέπει να σημειωθεί ότι τόσο στον Καναδά, όσο και στην Ελλάδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το γενικό νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο, που διέπει τη μεταλλευτική δραστηριότητα, είναι παρόμοιο, ενώ, ενδεχομένως, ορισμένοι να ισχυριστούν ότι, στον Καναδά είναι και αυστηρότερο. Επιπροσθέτως, ο Επενδυτής, τόσο στον Καναδά, όσο και στην Ελλάδα είναι ο ίδιος, η Eldorado, γεγονός το οποίο συνεπάγεται ότι η φιλοσοφία λειτουργίας, δράσης και στάσης είναι ακριβώς η ίδια και στις δύο περιπτώσεις. Επομένως, υφίσταται κοινή βάση αναφοράς και άρα σύγκρισης των δύο επενδύσεων.

Για την περίπτωση της επένδυσης στον Καναδά, τα δεδομένα, της υλοποίησης της επένδυσης και κυρίως ο χρόνος ολοκλήρωσής της, αναφέρθηκαν ανωτέρω και είναι εντυπωσιακά. Για την περίπτωση της επένδυσης στην Ελλάδα, τα αντίστοιχα δεδομένα, είναι γνωστά σε όσους παρακολουθούν το θέμα, και συνοψίζονται στο ότι από το 2004 που ιδρύθηκε η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός Α.Ε., θυγατρική της Eldorado σήμερα, προς υλοποίηση της επένδυσης χρυσού και χαλκού στην ΒΑ Χαλκιδική, έως και σήμερα, το 2019, επί 15 χρόνια δηλαδή, η εν λόγω επένδυση δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, αφού ένα από τα τρία βασικά μεταλλεία, αυτό των Σκουριών, τελεί υπό καθεστώς συντήρησης, από τις αρχές Απριλίου 2018, και επιπροσθέτως η αντίστοιχη μεταλλουργική μονάδα δεν έχει ξεκινήσει ακόμη, για λόγους, οι οποίοι βρίσκονται μακράν του επιχειρείν, και εμπίπτουν στη σφαίρα της ψυχολογίας. Το ύψος δε, των επενδεδυμένων, έως σήμερα, κεφαλαίων, διαμορφώνεται στο ένα δισεκατομμύριο ευρώ περίπου.

Διερωτάται κάποιος, σε τι διαφέρουν οι δύο περιπτώσεις ; Για ποιους λόγους, ο ίδιος Επενδυτής, με την ίδια φιλοσοφία λειτουργίας, δράσης και στάσης, αξιολογήθηκε στον Καναδά ως επιχειρηματικό-οικονομικά αξιόπιστος, τεχνικοεπιστημονικά επαρκής, χαρακτηριζόμενος από συνέπεια μεταξύ λόγων και έργων, περιβαλλοντικά αποδεκτός, κοινωνικά αλληλέγγυος και κατάφερε να υλοποιήσει μία μεταλλευτική επένδυση εντός 21 μηνών, ενώ στην Ελλάδα, αντιθέτως, διαπομπεύεται, από ορισμένους, πλησίον των κυβερνώντων, ως αναξιόπιστος, ανεπαρκής, ασυνεπής, μη αποδεκτός και αδιάφορος, αντίστοιχα, και δεν έχει καταστεί δυνατή η ολοκλήρωση μίας παρόμοιας μεταλλευτικής επένδυσης, επί 15 συναπτά έτη ;

Η απάντηση είναι προφανής. Ο μόνος διαφορετικός παράγοντας στο σύστημα υλοποίησης των δύο επενδύσεων, στον Καναδά και στην Ελλάδα, είναι ο πολιτικός παράγοντας. Στον Καναδά, οι πολιτικοί, έχουν εντοπισμένη και αναδεδειγμένη την αξία που έχει για την εθνική και την τοπική τους οικονομία η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας τους και όταν κάποιος Επενδυτής εκδηλώνει την πρόθεσή του να επενδύσει σε αυτό τον τομέα, τότε οι προβλεπόμενες και απαιτούμενες διαδικασίες ολοκληρώνονται εντός εύλογου χρονικού διαστήματος, εντός ορισμένων μηνών, επ’ ωφελεία όλων, τόσο της χώρας και των πολιτών της, όσο και του Επενδυτή. Κοινώς, στον Καναδά, μόλις παρουσιαστεί η ευκαιρία, δεν την χάνουν από τα μάτια τους !!! Αντιθέτως, στην Ελλάδα, στην πολύπαθη πατρίδα μας, οι πολιτικοί, διαχρονικά, δεδομένου ότι η ιστορία της επένδυσης στην ΒΑ Χαλκιδική χρονολογείται από το 2004, και σε αυτό το χρονικό διάστημα κυβέρνησαν όλα τα κόμματα, δεν έχουν αντιληφθεί ( ; ) ακόμη την αξία που έχει για την εθνική και την τοπική οικονομία η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας μας, δεν έχουν σαφή εθνική στρατηγική και αταλάντευτη πολιτική, είναι άτολμοι και ο σχεδιασμός τους εξαντλείται εντός της τετραετίας εκλογής τους, αφήνοντας το χρόνο να κυλά άπραγος. Κοινώς, κλωσάνε τα αυγά, σφυρίζοντας αμέριμνα και αδιαφορώντας, εγκληματικά, τόσο για τα προβλήματα που βαραίνουν τους ώμους των πολιτών και οφείλονται στην αυξημένη ανεργία (~20%), όσο και για το γεγονός ότι η χώρα δεν πιστώνεται πολύτιμους πόρους από μία νέα και σημαντική παραγωγική δραστηριότητα, επιλέγοντας, οι εκάστοτε κυβερνώντες, να κάνουν περικοπές δαπανών, μισθών και συντάξεων, αντί να δίνουν στην επιχειρηματικότητα χώρο ανάπτυξης και άρα δημιουργίας επιπρόσθετων εσόδων για την εθνική οικονομία και όχι μόνον !!!

Από όλα όσα παρατίθενται στα προηγούμενα, το γενικό συμπέρασμα που συνάγεται είναι ότι η Eldorado Gold Corporation, η μητρική εταιρεία της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε., είναι αποδεδειγμένα δραστήρια και έχει σταθερά δεδηλωμένη τη θέλησή της να αναπτυχθεί, διεθνώς. Όπου βρίσκει πρόσφορο περιβάλλον, οικονομικό και κυρίως πολιτικό, όπως ενδεικτικά αναφέρεται η περίπτωση του Καναδά, είναι εντυπωσιακά αποτελεσματική, χωρίς να αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα για αυτήν, το αυστηρό και απαιτητικό νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο υλοποίησης των επενδυτικών της σχεδίων. Διαφαίνεται επίσης ότι, κατά το 2019, οι συνθήκες, οι οικονομικές αφενός και αφετέρου οι πολιτικές, θα διαμορφωθούν ευνοϊκά, για να βιώσουμε πλέον την αποτελεσματικότητά της και στη χώρας μας, ώστε η χώρα μας και οι πολίτες της, να αρχίσουμε να γευόμαστε τους καρπούς της αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου, που ο Θεός τόσο γενναιόδωρα μας κληροδότησε.

Με εκτίμηση, Αθανάσιος Γ. Καρίνας

[ΠΗΓΗ: http://ergoliptesxalkidikis.blogspot.com, του Αθανάσιου Καρίνα, 9/4/2019]