ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ: ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ, ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΙΑ, ΠΡΟΗΓΜΕΝΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΕΞΕΛΙΣΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΟΡΥΚΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΥΛΩΝ

Τα τελευταία 20 χρόνια έχουν σημειωθεί σημαντικές αλλαγές στο τομέα της εξορυκτικής και μεταλλευτικής δραστηριότητας με τη συνεισφορά του επιστημονικού δυναμικού να παραμένει αναλλοίωτη όλο αυτό το διάστημα.

Η πρόοδος της τεχνολογίας με τη συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση σε ορυκτές πρώτες ύλες, καθώς και η προσήλωση των φορέων και κρατικών μηχανισμών στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της μεταλλευτικής δραστηριότητας και τη μεγιστοποίηση της κοινωνικοοικονομικής ωφέλειάς της, επαναπροσδιόρισε τον κλάδο. Πλέον, οι νέες τεχνολογίες συμβάλλουν καταλυτικά στην επίτευξη των παραπάνω στόχων, μέσω της εξέλιξης των εξορυκτικών μεθόδων με περιβαλλοντικά φιλικούς τρόπους, μέσω της ανάπτυξης εξειδικευμένων ειδικοτήτων του κλάδου, καθώς και μέσω της κατακόρυφης αναβάθμισης του επιπέδου εργασιακής ασφάλειας.

Αυτοματισμοί και ψηφιακά συστήματα στα σύγχρονα Μεταλλεία

Η πιο σημαντική από αυτές τις αλλαγές είναι η ψηφιακή επανάσταση που έχει μεταμορφώσει τις λειτουργείες των επιχειρήσεων συνολικά. Όσον αφορά στον μεταλλευτικό τομέα, η εισαγωγή της τρισδιάστατης μοντελοποίησης βοηθά τους γεωεπιστήμονες στην οπτικοποίηση της γεωλογικής πληροφορίας και στην καλύτερη κατανόηση των σύνθετων γεωλογικών δομών. Η ακριβής πληροφορία που παρέχεται χάρη σε αυτά τα ψηφιακά συστήματα διασφαλίζει και την επιλογή των οικονομοτεχνικά βέλτιστων μεθόδων αξιοποίησης των κοιτασμάτων.

Η αυτοματοποίηση είναι μία από τις σημαντικότερες καινοτομίες σε κάθε τομέα της βιομηχανίας αυτή τη στιγμή. Αυτόματα οχήματα και μηχανοκίνητος εξοπλισμός κάνουν όλο και συχνότερη την παρουσία στα μεταλλεία, όπως και τα αυτοματοποιημένα συστήματα μεταφοράς του μεταλλεύματος. Η χρήση ηλεκτρικών οχημάτων γίνεται επίσης ολοένα και πιο δημοφιλής, αντικαθιστώντας οχήματα με ντίζελ κινητήρα.

Η καινοτομία όμως δεν περιορίζεται μόνο στην διαδικασία της εξόρυξης. Οι μεταλλευτικές εταιρείες επενδύουν σε μεγάλο βαθμό σε νέες τεχνολογίες κατά την κατεργασία και τον διαχωρισμό (εμπλουτισμό) του μεταλλεύματος, με τους αισθητήρες διαλογής να αποτελούν ένα νέο τομέα τεχνολογικής εξέλιξης. Ακόμη, τα αυτόματα συστήματα χαρακτηρισμού σε περιεκτικότητες μετάλλων του συμπυκνώματος που παράγεται, εξασφαλίζουν την ποιότητά του.

Σχεδιάζοντας τη μεταλλευτική δραστηριότητα του αύριο

Σήμερα, προωθούνται πολιτικές και πρακτικές προς την κατεύθυνση του συνδυασμού της κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης με την περιβαλλοντική προστασία. Νέα υλικά, νέες τεχνολογίες, νέες χρήσεις φιλικότερες προς τον πολίτη και το περιβάλλον, περαιτέρω εστίαση στο θέμα της ανακύκλωσης πρώτων υλών, επαναχρησιμοποίησης προϊόντων και παραπροϊόντων εξόρυξης, εφαρμογή κώδικα αρχών της βιώσιμης ανάπτυξης.

Το Ευρωπαϊκό ερευνητικό έργο X-Mine είναι ένα σπουδαίο παράδειγμα στην κατεύθυνση προώθησης καινοτόμων τεχνολογιών στον τομέα της γεωλογικής έρευνας και επεξεργασίας μεταλλευμάτων.

Λαμβάνοντας υπόψη την αυξανόμενη ζήτηση σε ορυκτά και την ανάγκη αυτάρκειας της Ευρώπης σε κρίσιμες ορυκτές πρώτες ύλες, το X-mine αποτελεί μία πρωτοποριακή σύμπραξη εταίρων, ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και φορέων, που μελετούν και εφαρμόζουν πιλοτικά τεχνολογίες με βάση τις ακτίνες Χ, με στόχο την αποδοτικότερη αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου και πολλαπλά οφέλη για τον κλάδο, την κοινωνία και το περιβάλλον. Η νέα τεχνολογία του X-Mine θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε 4 ενεργά μεταλλεία σε Σουηδία, Βουλγαρία, Κύπρο, καθώς και στα Μεταλλεία Κασσάνδρας στην Ελλάδα.

Η Ελληνικός Χρυσός, μεταλλευτική εταιρεία χρυσού, αργύρου, χαλκού, μολύβδου και ψευδαργύρου, που από το 2004 μέχρι και σήμερα αναπτύσσει και λειτουργεί με υπευθυνότητα, ασφάλεια και υπό τους αυστηρότερους περιβαλλοντικούς όρους, τα Μεταλλεία Κασσάνδρας στη ΒΑ Χαλκιδική, είναι ένας από τους βασικούς εταίρους του παραπάνω ερευνητικού έργου, αποδεικνύοντας ότι υιοθετεί βέλτιστες πρακτικές και state of the art τεχνικές εξόρυξης, πάντα με επίκεντρο το περιβάλλον και την κοινωνία. Μέσω της δραστηριότητάς της προσφέρει καθημερινά το πολύτιμο αγαθό των μετάλλων στους ανθρώπους, με σεβασμό στην τοπική κοινωνία και εφαρμόζοντας τα υψηλότερα πρότυπα περιβαλλοντικής ασφάλειας.

Ανακαλύψτε περισσότερα για την αξία των ορυκτών και μετάλλων στο www.tosopolytima.gr

[ΠΗΓΗ: http://exofitsio.blogspot.com, 13/4/2019]