Ο ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΤΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΩΝ…

 

Στις 4 Μαρτίου, το antigold.org δημοσίευσε ένα άρθρο με τον ευφάνταστο τίτλο: «Επιθεωρητές Περιβάλλοντος: 985% πάνω από το όριο ο μόλυβδος στο ποτάμι της Ολυμπιάδας από τα απόβλητα της Ελληνικός Χρυσός»! Αμέσως η ανάρτηση εμφανίστηκε σε δεκάδες μπλογκ ανά την Ελλάδα, αυτολεξεί… Από το Κουτί της Πανδώρας μέχρι μπλογκ στην Κρήτη… Φοβερό! Βγάζω το καπέλο στο δίκτυο «αντίστασης» του Τόλη…

Εκτός του ότι τα μαθηματικά είναι επιπέδου ανέκδοτου (στον αγώνα έβαλα 100% περισσότερα καλάθια από εσένα: Έβαλες ένα και έβαλα δύο!!!), πρέπει να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους για ακόμη μία φορά.

Η διαφωνία εταιρείας και επιθεωρητών περιβάλλοντος την οποία τόσο… γλαφυρά περιγράφει το άρθρο του Παρατηρητηρίου, συνίσταται στο ότι η Ελληνικός Χρυσός συμμορφώνεται με τα επιτρεπόμενα όρια που έχει θέσει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Σύμφωνα με αυτά μετράμε τις συγκεντρώσεις των μετρούμενων ρύπων στα «εν διαλύσει δείγματα». Οι επιθεωρητές μιλάνε για τα όρια που αναφέρει η ΚΥΑ (51354/2641/Ε103/2010), τα οποία αφορούν κατάσταση «επιφανειακών υδάτων» και όχι υγρών αποβλήτων.

Προφανώς υπάρχει διάσταση απόψεων στην ερμηνεία ή/και στην εφαρμογή της νομοθεσίας.

Και για να το κάνουμε σαφές και αντιληπτό σε όλους, η νομιμότητα τηρείται χωρίς ουδεμία παρέκκλιση- δηλαδή οι μετρήσεις στα υγρά απόβλητα είναι οι δέουσες σύμφωνα με τα επιτρεπόμενα όρια που έχει θέσει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Για τα επιφανειακά ύδατα στα οποία αναφέρεται η ΚΥΑ «δημιουργήθηκε» τεχνηέντως η αφορμή ώστε να αναρτηθούν τα μεγαλειώδη ποσοστά του κοντά χίλια τοις εκατό πάνω από το όριο…

Η εταιρεία όμως έχει διάθεση συνεργασίας και παρ’ όλο που δεν είναι υποχρεωμένη, κάνει και συγκρίσεις με τα όρια της ΚΥΑ σχεδόν εδώ και έναν χρόνο,  από το πρώτο τρίμηνο του 2018. Μέχρι και σήμερα δεν έχει διαπιστωθεί κάτι το μεμπτό, δηλαδή τεκμηριωμένο περιστατικό ρύπανσης.

Είναι σε όλους γνωστές οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις στο ρέμα του Μαυρόλακκα από τις μεταλλευτικές πρακτικές των περασμένων δεκαετιών, πριν έρθει η Ελληνικός Χρυσός στα Μεταλλεία Κασσάνδρας. Κι όμως η εταιρεία, χωρίς καμία υποχρέωση, από μόνη της ανέλαβε να καθαρίσει το ρέμα και να αποκαταστήσει ολόκληρη την περιοχή επιρροής του. Αυτό βέβαια δεν το «βλέπουν» οι επικριτές και οι αντίθετοι στην μεταλλευτική.