ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΨΕΜΜΑΤΑ

 

Επανήλθε δριμύτερο το «Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων» με… «ανάρτηση-φωτιά»(!), από εκείνες που μόνο το προσωπικό μπλογκ του κου Παπαγεωργίου μπορεί να παράγει…

Εν ολίγοις κατηγορούνται ευθέως οι εκπρόσωποι Συλλόγων και του Τοπικού Συμβουλίου Ολυμπιάδας για τη συνάντηση που είχαν με την εταιρεία στις 22 Φεβρουαρίου σχετικά με το θέμα του καδμίου που προέκυψε τελευταία. Η συνάντηση ήταν μια πρωτοβουλία του Συλλόγου Επαγγελματιών Ολυμπιάδας, οι οποίοι ανησύχησαν με τις διασπειρόμενες φήμες και ζήτησαν ενημέρωση από τον άμεσα εμπλεκόμενο, δηλαδή την εταιρεία. Ο κος Παπαγεωργίου, χρησιμοποιώντας το γνωμικό «αν θέλεις να μάθεις αν έγινε ένας φόνος, τον δολοφόνο θα πας να ρωτήσεις;», υπαινίσσεται πως η εταιρεία όντως ρυπαίνει με κάδμιο και το αποκρύπτει (!). Κρίμα που όσοι ανησυχούν δεν απευθυνθήκαν στον ίδιο για να μάθουν την αλήθεια, αλλά θα πρέπει κάποιος να είναι ή αφελής ή να παρακινείται εκ του πονηρού για να ισχυρίζεται πως μια εταιρεία θυγατρική πολυεθνικής, που επιχειρεί μια επένδυση εκατομμυρίων, θα τα διακινδύνευε όλα προθυμοποιούμενη να δώσει εγγράφως διαβεβαιώσεις πως δεν επιβαρύνει το περιβάλλον με κάδμιο, ενώ στην πραγματικότητα το κάνει…

Στην ίδια ανάρτηση, ο συντάκτης, εν είδη εισαγγελέως, κατηγορεί την εταιρεία για τέσσερα διαφορετικά θέματα. Ας τα δούμε ένα προς ένα:

  1. «Σύμφωνα με την ανάλυση των μετρήσεων του προγράμματος περιβαλλοντικής παρακολούθησης, οι συγκεντρώσεις του καδμίου για το ρέμα του Μαυρόλακκα είναι πολύ χαμηλότερες από τις οριακές τιμές». Η εταιρεία, «έχοντας πλήρη ευθύνη και γνώση», εξαπατά τον κόσμο. Όπως αναλυτικά έχουν τεκμηριώσει οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, η εταιρεία χρησιμοποιεί της οριακές τιμές της αρεσκείας της που είναι πολύ χαμηλότερες από αυτές που ορίζει η νομοθεσία και η ΚΥΑ Περιβαλλοντικών Όρων. Έτσι η εταιρεία φαίνεται να είναι εντός νομιμότητας ενώ στην πραγματικότητα, οι τιμές των βαρέων τοξικών μετάλλων καδμίου, μολύβδου, ψευδαργύρου, αρσενικού στο Μαυρόλακκα, ξεπερνούν κατά πολύ τα όρια. 985% πάνω από τα όρια ο μόλυβδος!

Ο Παπαγεωργίου επαναφέρει ένα θέμα για το οποίο η εταιρεία έχει μιλήσει διεξοδικά. Οι οικολογικοί δείκτες των νερών του Μαυρόλακκα εξετάστηκαν και βάσει των αποτελεσμάτων δεν υπάρχει περιβαλλοντική επίπτωση στο υδατικό σύστημα στην περιοχή που επηρεάζει ο Μαυρόλακκας. Η διαφωνία εταιρείας και επιθεωρητών περιβάλλοντος στην οποία εμμένει το Παρατηρητήριο, συνίσταται στο ότι η Ελληνικός Χρυσός συμμορφώνεται με τα επιτρεπόμενα όρια που έχει θέσει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Σύμφωνα με αυτά μετράει τις συγκεντρώσεις των μετρούμενων ρύπων στα «εν διαλύσει δείγματα». Οι επιθεωρητές μιλάνε για τα όρια που αναφέρει η ΚΥΑ (51354/2641/Ε103/2010), τα οποία αφορούν κατάσταση «επιφανειακών υδάτων» και όχι υγρών αποβλήτων. Αν η επανάληψη είναι μήτηρ πάσης σοφίας, όσες φορές επαναφέρει το θέμα ο κος Παπαγεωργίου, θα παίρνει την ίδια απάντηση.

  1. «Οι μετρήσεις του προγράμματος παρακολούθησης κοινοποιούνται σε ετήσια και τρίμηνη βάση, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, στις αρμόδιες Υπηρεσίες». Πράγματι, κοινοποιούνται. Αλλά κατά τους Επιθεωρητές : «Η εκπλήρωση της υποχρέωσης αποστολής προς την υπηρεσία μας και τις λοιπές αρμόδιες υπηρεσίες των ετήσιων εκθέσεων παρακολούθησης της ποιότητας του περιβάλλοντος, δεν νομιμοποιεί και το περιεχόμενό αυτών. Η υποβολή των στοιχείων αυτών δεν συνεπάγεται ταυτόχρονα και «έγκριση» ή αποδοχή τους από τη Διοίκηση, πολύ δε περισσότερο όταν αυτά αντιβαίνουν θεσμοθετημένους όρους«, όπως συμβαίνει με τις μετρήσεις των νερών.

Εδώ μιλάμε για πλήρη παράνοια… Τα στοιχεία κατατίθενται, όπως παραδέχεται και ο… καταγγέλων Παπαγεωργίου. Από τη στιγμή που παραλαμβάνονται και δεν υπάρχει πρόβλημα ή αντίδραση, δεν θεωρούνται αποδεκτά; Έτσι δεν γίνεται για ότι έγγραφο καταθέτεις στο δημόσιο; Σου δίνουν πίσω βεβαίωση πως είναι «σωστό»; Που είναι το στραβό; Έπρεπε για κάθε κοινοποίηση στοιχείων η υπηρεσία να στέλνει ειδοποίηση «όλα καλά»;

  1. Η εταιρεία «διενεργεί ατομικές μετρήσεις έκθεσης εργαζομένων στις θέσεις εργασίας τους στα κυρίως τοξικά ιόντα…. οι τιμές όλων των στοιχείων συμπεριλαμβανομένου και του καδμίου είναι εξαιρετικά χαμηλές σε σχέση με τα όρια». Και «πραγματοποιούμε πλήρη προσωπική ενημέρωση των εργαζομένων μας για τα αποτελέσματα των μετρήσεών τους». Aς ελπίσουμε ότι τα αποτελέσματα των ιατρικών εξετάσεων των εργαζομένων δεν είναι «πειραγμένα» όπως αυτά των περιβαλλοντικών παραμέτρων. Αλλά το γεγονός ότι η εταιρεία θεωρεί τις εξετάσεις των εργαζομένων ιδιοκτησία της και αρνείται να τους τις δώσει, δημιουργεί πολλά ερωτηματικά. Σύμφωνα με την επιστολή: «Εφ’οσον υπάρχει προσωπικό αίτημα παρέχεται τεκμηριωμένη επιπλέον ενημέρωση». Σε καμμία περίπτωση δεν παραδίδεται στον εργαζόμενο ο προσωπικός ιατρικός του φάκελος! Πέρα από το γεγονός ότι η νομιμότητα αυτής της πρακτικής είναι αμφισβητήσιμη, κατά διαβολική σύμπτωση εδώ και μερικούς μήνες υπάρχουν πληροφορίες για εργαζομένους της εταιρείας με διάφορα ανησυχητικά συμπτώματα. Τυχαία βεβαίως.

Εδώ πάμε ευθέως σε ψευδείς δηλώσεις… Ασφαλώς και δεν υπάρχει καμία «θολή πρακτική», αφού κάθε εργαζόμενος μπορεί ανά πάσα στιγμή να έχει πρόσβαση στον ιατρικό του φάκελο. Μάλλον λάθος πληροφόρηση έχει ο κος Παπαγεωργίου, θα πρέπει να ελέγχει καλύτερα τις πηγές του.

  1. Όσο για την «αποκατάσταση» του παλαιού χώρου απόθεσης τελμάτων εμπλουτισμού (της γνωστής «χαβούζας»), αυτό είναι το μεγαλύτερο ανέκδοτο στην Ολυμπιάδα και σε όλη την περιοχή. Η αποκατάσταση της χαβούζας δεν είναι «πρωτοβουλία» της εταιρείας αλλά υποχρέωσή της από την ΚΥΑ Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων 201745/2011 και έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί από το 2016. Στην πραγματικότητα η «απομάκρυνση» των παλαιών τελμάτων ήταν μια ιδιαίτερα επικερδής επιχείρηση για την Ελληνικός Χρυσός, αφού αυτά περιείχαν σημαντικές ποσότητες χρυσού και αργύρου. Η εταιρεία ευχαρίστως «απομάκρυνε» και πούλησε τα πιο πλούσια σε χρυσό τμήματα του παλιού τέλματος, αφήνοντας πίσω αυτά που δεν την ενδιέφεραν, όπως και το ανάχωμα που περιβάλλει τη χαβούζα που αποτελείται από άλλα 1,5 εκατ. τόνους τέλματα που και αυτά έπρεπε να απομακρυνθούν. Εν έτει 2019, αντί για «εξυγίανση» και «φυτοτεχνική αποκατάσταση» οι κάτοικοι της Ολυμπιάδας βλέπουν να αποτίθενται στη χαβούζα νέα απόβλητα.

Τόσο «λάθος πληροφόρηση» αρχίζει και μυρίζει antigold προπαγάνδα… Τα ανωτέρω ασφαλώς δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Ο χώρος χρησιμοποιείται για επεξεργασία κλαδιών/ξυλείας που συλλέγονται από τα χωριά και χρησιμοποιούνται στη βελτίωση του εδάφους και τη χρήση του ως λίπασμα στο έργο αποκατάστασης. Όπως αναφέρεται και στην σελίδα 37 του Απολογισμού Βιώσιμης Ανάπτυξης 2017 – αυτό αφορά το έργο «Συλλογής Πράσινων/ Φυτικών Αποβλήτων» που εγκαινιάστηκε το 2017 σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία. Τα γύρω χωριά κλήθηκαν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα υποδεικνύοντας συγκεκριμένες περιοχές για απόρριψη κλαδιών και αποβλήτων ξυλείας. Τα κλαδιά αυτά συλλέγονται, συνθλίβονται και κομποστοποιούνται για να ξαναχρησιμοποιηθούν ως εδαφοβελτιωτικό στα έργα αποκατάστασης. Το έργο αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας, την απομάκρυνση των αποβλήτων από τις κοινότητες και τη δημιουργία φυσικού εδάφους.

Εν κατακλείδι, διαπιστώνουμε πως όσο προχωράει η προεκλογική περίοδος των αυτοδιοικητικών αναμετρήσεων, τόσο κορυφώνονται οι επιθέσεις προς την εταιρεία από το γνωστό-άγνωστο antigold μέτωπο. Κάθε νοήμων πολίτης του Δήμου μας –και όχι μόνο–, εύκολα κατανοεί την σκοπιμότητα μιας τέτοιας κλιμάκωσης, αφού θα είναι δύσκολα για κάποια υποψήφια παράταξη να βγει να τοποθετηθεί υπέρ της μεταλλευτικής όταν αυτή βάλλεται πανταχόθεν και κυκλοφορούν υπονοούμενα και φήμες για παρανομίες, ρύπανση, παραβίαση όρων, αδιαφορία για το περιβάλλον και τους εργαζόμενους, κ.λπ.… Ευτυχώς αυτές οι απόπειρες είναι τόσο χοντροκομμένες και απροκάλυπτες, και καταρρίπτονται τόσο εύκολα δια της κοινής λογικής, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος να παρασύρουν τους ορθολογικά σκεπτόμενους πολίτες. Και έχουμε ακόμη σχεδόν 2 μήνες ως τις εκλογές…