ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΟΒΑΡΟΙ…

Κατά το antigold.org, αυτή είναι η εικόνα ενός ρυπασμένου ρέματος (;;;)

Είπαμε πως η επανάληψη είναι η μήτηρ πάσης σοφίας, αλλά η επαναλαμβανόμενη προπαγάνδα καταντάει επιεικώς κουραστική.

Με άλλον έναν βαρύγδουπο τίτλο «Oι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος γκρεμίζουν τον περιβαλλοντικό μύθο της Ελληνικός Χρυσός», (!!!) Το antigold Παρατηρητήριο του κου Παπαγεωργίου συνεχίζει να πετά λάσπη στην επένδυση της ΒΑ Χαλκιδικής. Κι εδώ υπάρχουν και οι «πρόθυμοι», όπως το επίσης antigolg «The Press Poject», που ανέλαβε σε χρόνο μηδέν να αναπαράγει την λασπολογία του Τόλη.

Ισχυρίζεται το δημοσίευμα πως οι δύο Πράξεις Βεβαίωσης Παράβασης (ΠΒΠ) των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος  που δημοσιεύει το antigoldgr.org αποκαλύπτουν ότι η εταιρεία είναι παραβάτης της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Οι δύο ΠΒΠ, με ημερομηνίες 31/1/2019 και 18/5/2018 καταγράφουν –λέει–, συνολικά «δέκα σοβαρές περιβαλλοντικές παραβάσεις της εταιρείας» για τα υποέργα Ολυμπιάδας και Μαύρων Πετρών – Μαντέμ Λάκκου.

Η ΠΒΠ της 18/5/2018 αναφέρεται σε αυτοψίες του 2015-16, και καταλογίζει παραβάσεις για τις οποίες η εταιρεία απάντησε –παραπάνω από ικανοποιητικά– στο απολογητικό της υπόμνημα τον Ιούλιο του 2017. Τότε είχαμε αναλύσει λεπτομερώς το θέμα και είχαμε δει μία προς μία τις απαντήσεις της εταιρείας στις αιτιάσεις των επιθεωρητών.

Η ΠΒΠ της 31/1/2019 αναφέρεται σε αυτοψίες στις 2/11 και 19/12 του 2017. Και σε αυτές τις παραβάσεις που καταλόγισαν οι επιθεωρητές η εταιρεία απάντησε τον Οκτώβρη του 2018 με μια πλήρως απόσαφηνιστική «Έκθεση Διευκρινήσεων». Εδώ οι «παραβάσεις» έχουν να κάνουν κυρίως με την υπόθεση των προσωρινών αδειών του Κοκκινόλακα και με τη διαφοροποίηση στην μέθοδο στεγάνωσης, θέματα που έχουν συζητηθεί σε σελίδες επί σελίδων… Επίσης ασχολείται με τη διακίνηση των συμπυκνωμάτων, άλλο ένα θέμα που συζητιέται εδώ και πολλά χρόνια, με τους αντιτιθέμενους στην επένδυση να προσπαθούν να πείσουν τους πάντες για την «επικινδυνότητα» των μεταφερομένων υλικών.

Στη συνέχεια κατηγορείται η εταιρεία για «ελλιπή παρακολούθηση των ποιοτικών παραμέτρων υγρών αποβλήτων και επιφανειακού αποδέκτη», αλλά διαπιστώνεται στην ίδια την ΠΒΠ πως από το 2018 συμμορφώθηκε με τις υποδείξεις, οπότε προς τι ο αλληλοσπαραγμός, antigold φίλοι μου;

Συμπερασματικά, για τις περισσότερες «παραβάσεις» υπάρχει και στις δύο ΠΒΠ η σημείωση, πως «δεν διαπιστώθηκε ρύπανση»:

«Επισημαίνεται ότι μολονότι κατά τον έλεγχο δεν διαπιστώθηκε ρύπανση ή υποβάθμιση οφειλόμενη στην εν λόγω παράβαση, οι αναφερόμενες σ’ αυτήν ενέργειες της ελεγχόμενης εταιρείας ενδέχεται να προκάλεσαν ρύπανση και κατ’ επέκταση υποβάθμιση του περιβάλλοντος, […]

Δηλαδή πρόκειται για θέματα τυπικά νομικίστικα όπως οι προσωρινές αδειοδοτήσεις του ΧΥΤΕΑ, για την καθυστέρηση των οποίων δεν ευθύνεται και η εταιρεία, και άλλα παρόμοια θέματα που χρονίζουν, όπως η αντιπαράθεση για τον χαρακτηρισμό των συμπυκνωμάτων.

Για τα υπόλοιπα θέματα με τα νερά, φαίνεται πως υπάρχει μια συνεχιζόμενη διαφωνία για το ποια πρότυπα πρέπει να ακολουθούνται και για πως ερμηνεύονται κάποιες παράγραφοι από την ΜΠΕ και από συγκεκριμένες νομολογίες.

ΤΙΠΟΤΑ από τα ανωτέρω δεν συνιστά «σοβαρή παράβαση», ούτε δικαιολογεί τον παραπλανητικό τίτλο της ανάρτησης του antigold.org, αλλά ούτε και τον ενθουσιασμό του The Press Project να προλάβουν να αναπαράγουν την «είδηση» όσο το δυνατόν πιο γρήγορα…

Αντίθετα, το δάκτυλο που κουνούν οι antigold σύντροφοι προς το Υπουργείο, με εκφράσεις του τύπου: «Ο κ. Σταθάκης θα σταματήσει επιτέλους να μένει απαθής;», και οι προτροπές για «διοικητικές κυρώσεις, όπως την προσωρινή ή οριστική διακοπή της ρυπογόνου δραστηριότητας», μας λένε πως κάποιοι θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν την προεκλογική περίοδο στο μέγιστο δυνατό για να πετύχουν τους στόχους τους…