ΔΕΚΟ: ΠΟΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΕ ΧΑΛΥΒΔΙΝΗ ΤΟΞΩΤΗ ΓΕΦΥΡΑ ΠΑΝΩ ΣΕ ΕΝΕΡΓΟ ΣΕΙΣΜΙΚΟ ΡΗΓΜΑ???

Στα τέλη του περασμένου μήνα ο κλάδος των Ελλήνων μηχανικών αισθάνθηκε υπερήφανος για ένα ακόμη σπουδαίο κατασκευαστικό δημιούργημα του.

Ένα έργο της ΕΡΓΟΣΕ που αφορά τον εκσυγχρονισμό της σιδηροδρομικής σύνδεσης Αθήνας – Θεσσαλονίκης και ειδικότερα το τμήμα Τιθορέα – Λιανοκλάδι – Δομοκού, το οποίο αν και σεισμογενές, φέρει πλέον το τεχνολογικό θαύμα “Σιδηροδρομική Γέφυρα 26” συνολικού μήκους 404,80m, ύψους 45,5m και είναι η μεγαλύτερη στα Βαλκάνια!

H γέφυρα είναι τοξωτή και κατασκευασμένη από χάλυβα και αποτελείται από 2 κύριες μεταλλικές δοκούς και οι προκλήσεις στην κατασκευή της που άρχισε το 2016 ήταν τεράστιες, αφού βρίσκεται ακριβώς πάνω από το σεισμικό ρήγμα της Εκκάρας Φθιώτιδας, που δίνει μεγάλους σεισμούς, με τον τελευταίο να καταγράφεται το 1954 με 7 βαθμούς Ρίχτερ. Η κατασκευή της θεωρείται μοναδική στο είδος της, είναι έργο εξαιρετικής πολυπλοκότητας και μεγέθους με ιδιαίτερες μελετητικές και κατασκευαστικές απαιτήσεις.

Πριν παραδοθεί το έργο έγιναν οι αναγκαίες δοκιμαστικές φορτίσεις για να ελεγχθεί η στατική συμπεριφορά της γέφυρας, οι οποίες ήταν απολύτως επιτυχείς (δείτε εδώ) και έτσι η σιδηροδρομική γέφυρα θα τεθεί στην διάθεση του επιβατικού κοινού του ΟΣΕ.

Από την μια χαιρόμαστε που μέσα σε καιρούς σκληρής κρίσης παραδόθηκε στην χώρα μας ένα τόσο σπουδαίο κατασκευαστικό έργο, το οποίο αποτελεί μια τρανή απόδειξη πώς όταν η πολιτική βούληση είναι ξεκάθαρη και εμπιστεύεται την εφαρμογή της επιστήμης και της τεχνολογίας σε ειδικούς στην κυριολεξία γίνονται θαύματα ακόμη και στην χώρα μας.

Από την άλλη αναλογιζόμαστε γεμάτοι προβληματισμό το πόσο μεγάλο κακό έκανε στην κυβέρνηση, στην χώρα και στην Χαλκιδική η ομηρία που επέβαλαν οικονομικό πολιτικοί τυχοδιωκτισμοί στην επένδυση χαλκού χρυσού και στο πάμπλουτο μεταλλευτικό κοιτασματολογικό δυναμικό της.

Άτομα χωρίς καμία επιστημονική υπόσταση στην κυριολεξία και άσχετα με την πολυσύνθετη επιστήμη της μεταλλειολογίας – μεταλλουργίας, τα οποία ταυτίστηκαν πολιτικά με εξίσου άσχετους και μοιραίους για την χώρα πολιτικούς.

Ας ελπίσουμε σε κάτι πολύ καλύτερο σε σχέση με το μίζερο όσο και καταθλιπτικό σήμερα που ζούμε στην Βόρεια Ελλάδα μέσα από το βίντεο εδώ.

[ΠΗΓΗ: http://politesaristoteli.blogspot.com, 4/2/2019]