ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΞΗΡΗΣ ΑΠΟΘΕΣΗΣ: Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΣΕ ΚΟΚΚΙΝΟΛΑΚΑ ΚΑΙ ΣΚΟΥΡΙΕΣ

Στις 18 Οκτωβρίου η διευθύντρια του ΥΠΕΝ για τις τεχνικές αδειοδοτήσεις κ. Ειρήνη Γκόγκου έκανε δηλώσεις στην δημοσιογράφο του ρ/σ “Στο Κόκκινο” Σταυρούλα Πουλημένη σχετικά με την ανησυχία που διατύπωναν με καταγγελίες τους κάτοικοι της Ιερισσού για την λειτουργία του ΧΥΤΕΑ Κοκκινόλακα.

Τότε μεταξύ άλλων η κ. Γκόγκου είπε τα εξής: «…η υπηρεσία έδωσε σχετική έγκριση για τον ΧΥΤΕΑ Κοκκινόλακκα αφού η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός κατέθεσε νέα γεωτεχνική μελέτη και εφόσον η Διεύθυνση έκρινε ότι οι διαφοροποιήσεις στην κατασκευή του παράγουν ισοδύναμο αποτέλεσμα κατά απαίτηση του όρου ΑΕΠΟ και της σχετικής ΚΥΑ. Υπό αυτήν την έννοια, σύμφωνα με την ίδια, δεν προκύπτει κανένας κίνδυνος για το περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων.»

Σαφέστατη από κάθε άποψη η διευθύντρια του ΥΠΕΝ, αναφορικά με τη νέα γεωτεχνική μελέτη που κατέθεσε η εταιρεία “Ελληνικός Χρυσός” με την οποία εφαρμόζεται η τεχνολογία της ξηρής απόθεσης, που θα εφαρμοστεί και στις Σκουριές. Μια τεχνολογία που προστατεύει στο ακέραιο τόσο το περιβάλλον και κατ’ επέκταση και την υγεία των κατοίκων. Η χρήση αυτής της τεχνολογίας δείχνει στην πράξη τι σημαίνει για την επιστημονική – μεταλλωρυχική κοινότητα των Μεταλλείων Κασσάνδρας η έννοια “βέλτιστη περιβαλλοντική πρακτική”.

Μάλιστα, ο  Αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντής της Eldorado Gold στην Ελλάδα κ. Χρήστος Μπαλάσκας σε ενημερωτική συνάντηση που είχε πρόσφατα με δημοσιογράφους στην Αθήνα έδωσε μια πλήρη εικόνα του τι σημαίνει “τεχνολογίας ξηρής απόθεσης” και ποια είναι τα περιβαλλοντικά και εργασιακά οφέλη από την χρήση της.

Να σημειώσουμε εδώ ότι το ΥΠΕΝ έχει χορηγήσει στην εταιρεία προσωρινή άδεια λειτουργίας για τον Κοκκινόλακα μέχρι τέλος του χρόνου. Αν αυτή η άδεια δεν ανανεωθεί ή δεν εκδοθεί κανονική άδεια λειτουργίας, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος, να υπάρξει επίπτωση στην λειτουργία της εταιρείας, όπως τόνισε ο κ. Μπαλάσκας. Μια ενημέρωση που συνέπεσε και με την πρόσφατη εξέλιξη αναβολής της εκδίκασης εκκρεμουσών υποθέσεων στο ΣτΕ για τις οποίες έχει προσφύγει η εταιρεία, αλλά και μια ομάδα κατοίκων της Ιερισσού.

 

[ΠΗΓΗ: http://politesaristoteli.blogspot.com/, 10/12/2018]