ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΚΟΝΤΡΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ»

Μετά τις γνωστές  κόντρες της κυβέρνησης με την εταιρεία  «Ελληνικός Χρυσός» για την λειτουργία των μεταλλείων χρυσού στη Χαλκιδική  έχει ξεκινήσει στο παρασκήνιο ένας δικαστικός πόλεμος. Και οι δύο πλευρές, για διαφορετικούς λόγους η κάθε μια, έχουν  προσφύγει στην Δικαιοσύνη.

Το Ελληνικό Δημόσιο έχει προσφύγει στα δικαστήρια για φορολογικούς λόγους  ζητώντας επιστροφή ΦΠΑ ύψους 3,47 εκατ. ευρώ, ενώ η πλευρά της εταιρείας  «Ελληνικός Χρυσός» θυγατρική της Eldorado Gold, προσέφυγε καθώς αρνείται ο υπουργός  Περιβάλλοντος να χορηγήσει άδεια κατασκευής αναγκαίων κτιριακών υποδομών στην Ολυμπιάδα.

Αναλυτικότερα, το 2004 επικυρώθηκε από το Ελληνικό Δημόσιο η σύμβαση με την εταιρεία  «Ελληνικός Χρυσός» για την λειτουργία και εκμετάλλευση των μεταλλείων Κασσάνδρας Χαλκιδικής και το 2006  από το υπουργείο Ανάπτυξης εγκρίθηκε το επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας για το εργοστάσιο εμπλουτισμού των Σκουριών.

Περιοδικές φορολογικές δηλώσεις

Έτσι, η εταιρεία το επόμενο έτος (2007) προέβη στην παραγγελία του αναγκαίου μηχανολογικού  εξοπλισμού για το εργοστάσιο των Σκουριών, όπως είναι μύλοι λειοτρίβησης, αναδευτήρες, φυσητήρες, κ.λπ., αξίας 18,39 εκατ. ευρώ. Στο ποσό αυτό αναλογεί ΦΠΑ  3,47 εκατ. ευρώ, ο οποίος εξέπεσε με τις περιοδικές φορολογικές δηλώσεις.

Το επενδυτικό υλικό, δηλαδή τα μηχανήματα που εισήχθησαν από το εξωτερικό για την λειτουργία του εργοστασίου των Σκουριών, δεν τέθηκαν σε λειτουργία μέσα στην επόμενη πενταετία.

Το Ελληνικό Δημόσιο μέσω της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και της Δ.Ο.Υ. ΦΑΕ Αθηνών, αξίωσε από την επενδύτρια εταιρεία να καταβάλει τον ΦΠΑ των 3,47 εκατ. ευρώ , καθώς μέσα στην πενταετία τα μηχανήματα που εισήχθησαν δεν χρησιμοποιήθηκαν  για «πράξεις υποκείμενες σε ΦΠΑ» (δηλαδή δεν παρήγαν προϊόν υπαγόμενο σε φορολογικό καθεστώς) με αποτέλεσμα να έχει η εταιρεία υποχρέωση επιστροφής του εκπεσθέντος ΦΠΑ.

Από την πλευρά της η εταιρεία  προέβαλε τις αντιρρήσεις-επιφυλάξεις της στις αρμόδιες δημόσιες οικονομικές υπηρεσίες, χωρίς όμως να λάβει απάντηση. Έτσι,    προσέφυγε στη Δικαιοσύνη.

Το   Εφετείο  δικαίωσε την εταιρεία κρίνοντας ότι  η μη χρησιμοποίηση του μηχανολογικού εξοπλισμού  που είχε αγοράσει «οφείλεται σε λόγους που ανάγονται αποκλειστικά σε κυριαρχικές ενέργειες της διοίκησης, πράξεις ή παραλείψεις αυτής», όπως προκύπτει από τα στοιχεία που προσκόμισε η εταιρεία στο δικαστήριο.

Δεν έχει ευθύνη η εταιρεία

Δηλαδή  είπαν οι δικαστές ότι η Πολιτεία με ενέργειες της κατέστησε αδύνατη τη χρησιμοποίηση των εισαγομένων μηχανημάτων, λόγω «της κυριαρχικής ενέργειας της διοίκησης η οποία εμπόδισε τη χρησιμοποίησή τους», χωρίς να έχει οιαδήποτε ευθύνη η εταιρεία.

Παρ΄ όλα αυτά, το Δημόσιο προσέφυγε εκ νέου στην Δικαιοσύνης ζητώντας να αναιρεθεί η εφετειακή απόφαση ως αντίθετη στην Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία και αναμένεται μέσα στο επόμενο έτος το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο να αποφανθεί.

Παράλληλα, η εταιρεία προσέφυγε και εκείνη στην Δικαιοσύνη κατά του υπουργού Περιβάλλοντος, καθώς παρεμποδίζει κατά τους ισχυρισμούς της  την καλύτερη λειτουργία των εγκαταστάσεων και του προσωπικού της.

Η εταιρεία ζητεί να ακυρωθεί η άρνηση του υπουργού να εγκρίνει τη τεχνική μελέτη για την αναβάθμιση και επέκταση των κτιριακών εγκαταστάσεων της στην Ολυμπιάδα, με την κατασκευή νέων κτιρίων γραφείων, αποθηκών,   χώρων προσωπικού και υποσταθμού 150/20KV.

Οι αναβάθμιση   αποσκοπεί στο να ανταποκρίνονται καλύτερα οι εγκαταστάσεις στις ανάγκες του προσωπικού και να εξυπηρετείται καλύτερα η εκτέλεση των έργων.

Πλήρης και ακριβής ο φάκελος

Ο φάκελος της τεχνικής μελέτης από τις αρμόδιες υπηρεσίες κρίθηκε πλήρης και ακριβής και για το λόγο αυτό προωθήθηκε ιεραρχικά προς υπογραφή. Κατόπιν αυτού, ο υπουργός Περιβάλλοντος υποχρεούται μέσα σε 60 ημέρες, δηλαδή μέχρι το τέλος του περασμένου Σεπτεμβρίου, να  είχε εκδώσει απόφαση έγκρισης της τεχνικής μελέτης. Αλλά μέχρι τώρα ο υπουργός αρνείται να υπογράψει.

Όπως, υποστηρίζει η εταιρεία, σύμφωνα με το νόμο 4442/2016, ο υπουργός Περιβάλλοντος οφείλει μέσα σε 60 ημέρες, από την υποβολή της  να ολοκληρώσει τον έλεγχο της μελέτης και να εκδώσει την σχετική απόφαση. Αντίθετα, προσθέτει η εταιρεία, δεν μπορεί ο υπουργός Περιβάλλοντος να αρνηθεί την έγκριση της τεχνικής μελέτης, παρά μόνο εάν αυτή κριθεί «ανεπαρκής ή ανακριβής».

Η επίμαχη μελέτη  όμως ούτε «ανεπαρκής», ούτε «ανακριβής» κρίθηκε, υπογραμμίζει η εταιρεία. Κατά συνέπεια ο υπουργός «παρέλειψε οφειλόμενη νόμιμη ενέργεια του» όπως χαρακτηρίζεται στην  νομική γλώσσα και την άρνηση αυτή του υπουργού ζητάει η εταιρεία να ακυρώσει η Δικαιοσύνη.

 

[ΠΗΓΗ: https://www.dikastiko.gr, 19/12/2018]