ΖΗΤΟΥΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ, ΕΝΩ ΣΤΕΛΝΟΥΝ «ΣΤΑ ΤΣΑΚΙΔΙΑ» ΤΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ!

Στη Νέα Υόρκη βρίσκεται ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και πολλά ακόμα κυβερνητικά στελέχη. Αφορμή είναι το συνέδριο Capital Link, αλλά σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών η κυβέρνηση επιδιώκει την προβολή της χώρας μας, την προσέλκυση επενδυτών δεσμευόμενη για μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις. Είναι πραγματικά αστείο. Ύστερα από το πρώτο καταστροφικό εξάμηνο του 201 5 τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχουν ταξιδέψει σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης, υποτίθεται, με στόχο να φέρουν ζεστό χρήμα επενδυτών στη χώρα. Από δηλώσεις και προθέσεις χορτάσαμε. Έως τώρα πάντως οι ξένοι επενδυτές δεν δείχνουν καμία πρόθεση να ρισκάρουν κεφάλαια στην Ελλάδα.

ΚΑΙ, δυστυχώς, είναι απόλυτα κατανοητή η αντίδρασή τους. Τρεις από τις υπάρχουσες μεγαλύτερες ξένες επενδύσεις βαλτώνουν εδώ και χρόνια. Πριν από λίγες ημέρες η BlackRock ανακοίνωσε την ακύρωση επένδυσης ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ για τη δημιουργία του εμπορικού πολυχώρου Academy Gardens επί της λεωφόρου Κηφισού. Υστερα από σχεδόν πέντε χρόνια «μάχης» για την παροχή των απαραίτητων αδειοδοτήσεων, η BlackRock απεφάνθη πως δεν μπορεί να πάρει το ρίσκο μιας τόσο υψηλής επένδυσης λόγω των συνεχών κυβερνητικών παλινωδιών. Πώς το είχε πει ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Νίκος Καρανίκας; «Στα… τσακίδια» να πάνε οι επενδυτές! Και από ό,τι φαίνεται στα… τσακίδια πάνε

ΣΤΑ… τσακίδια πάει και η καταταλαιπωρημένη από τον κυβερνητικό «πόλεμο» επένδυση της Eldorado στα μεταλλεία χρυσού της Χαλκιδικής. Από το ένα υπουργικό μπλόκο στο άλλο, τώρα πλέον βρίσκεται στα δικαστήρια διεκδικώντας αποζημιώσεις εκατομμυρίων ευρώ από το ελληνικό Δημόσιο.

ΣΤΑ… τσακίδια κινδυνεύει να πάει και η μεγαλύτερη επένδυση όλων των εποχών. Το Ελληνικό για μια ακόμη φορά βρίσκεται στον αέρα. Η κυβέρνηση πήρε στα χέρια της μια σχεδόν… τελειωμένη δουλειά και εδώ και τέσσερα χρόνια προσπαθεί να κάνει ό,τι μπορεί για να την μπλοκάρει. Και η αλήθεια είναι πως τα έχει καταφέρει αρκετά καλά. Με άμεσους ή έμμεσους τρόπους. Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν… θησαυρούς πριν καν ξεκινήσουν οι εκσκαφές. Το δασαρχείο ανακάλυψε… δάσος.

Και μόλις πριν από λίγες ημέρες κατατέθηκε νέα προσφυγή στο ΣτΕ από «συλλογικότητα» κατοίκων της περιοχής για το ύψος που θα έχουν οι ουρανοξύστες

ΚΑΘΕ χρόνο η κυβέρνηση υποστηρίζει πως… φέτος θα μπουν επιτέλους οι μπουλντόζες για να ξεκινήσει το πρότζεκτ, που όχι μόνο θα αναμορφώσει την πρωτεύουσα, αλλά θα στείλει και ένα τεράστιο συμβολικό μήνυμα σε όλο τον πλανήτη πως η Ελλάδα, επιτέλους, ξεκολλάει! Και κάθε χρόνο τα ίδια.

ΟΣΑ ταξίδια κι αν κάνει ο Τσακαλώτος, όσες συναντήσεις κι αν κάνει ο Τσίπρας τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει. Στις επενδύσεις δεν μετράει η θεωρία. Μετρούν οι πράξεις. Και στην πράξη το Μαξίμου ακολουθεί το «δόγμα Καρανίκα»: στα… τσακίδια οι επενδυτές!

[Φωτό: iskra.gr]

[ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ, του Γιάννη Τσαπρούνη, 11/12/2018]