ΧΑΝΕΤΑΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΤΙΓΜΑ ΑΠΟ ΤΑ ΡΑΝΤΑΡ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ

Μετά το σκάνδαλο της Folli Follie, τα τεκταινόμενα με το πρώην αντιπρόεδρο της Jumbo, την πρόσφατη αδυναμία του ελληνικού δημοσίου και μεγάλων επιχειρήσεων να βγουν για δανεισμό από τις αγορές, ήρθε και η διαγραφή τριών – εκ των τεσσάρων μεγάλων – ελληνικών τραπεζικών μετοχών από το δείκτη MSCI Greece για να συμπληρωθεί το αρνητικό παζλ που οδηγεί σε βαθύτερη απομόνωση την ελληνική αγορά.

Η διαγραφή των μετοχών της Εθνικής, της Πειραιώς και της Eurobank από το MSCI Standard Greece ο οποίος αποτελεί τον κυρίαρχο δείκτη – οδηγό διεθνώς για τα διεθνή κεφάλαια, συνιστά μια ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη καθώς έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία το ευρύτερο κλίμα για τα ελληνικά assets είναι ιδιαίτερα βεβαρυμένο και εξελίξεις σαν αυτές αποδεικνύουν ότι οι ξένοι επενδυτές δεν έχουν κανένα κίνητρο να διοχετεύσουν χρήματα στην Ελλάδα όσο τουλάχιστον δεν διαφαίνεται κάποια αλλαγή πολιτικής υπέρ της οικονομίας στον ορίζοντα.

Σε μια συγκυρία που οι αγορές διεθνώς βρίσκονται σε μεγάλο αναβρασμό με την κατάσταση να έχει «αγριέψει» εν μέσω γεωστρατηγικών απειλών, εμπορικού πολέμου, αλλά και στρατηγικής αναδίπλωσης στη νομισματική πολιτική από τις κεντρικές τράπεζες, η Ελλάδα φαίνεται να απομονώνεται περαιτέρω από τα διεθνή κεφάλαια.

Στην πρώτη συνεδρίαση μετά τη διαγραφή, οι τέσσερις τραπεζικές μετοχές έχασαν σε όρους κεφαλαιοποίησης συνολικά 385 εκατ. ευρώ, ενώ απομένουν ακόμη 12 συνεδριάσεις για να ολοκληρώσουν τα παθητικά κεφάλαια την αναδιάρθρωση των χαρτοφυλακίων τους. Η διαδικασία αποχώρησης από τα παθητικά funds που ακολουθούν τον δείκτη MSCI Greece εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε ρευστοποιήσεις άνω των 100-120 εκατ. ευρώ, ενώ οι εκροές αναμένεται να είναι σημαντικά υψηλότερες λόγω της συνολικής μείωσης στη στάθμιση της ελληνικής αγοράς.

Με επίκεντρο τον τραπεζικό κλάδο διακινήθηκαν χθες τα 38,5 εκατ. ευρώ από τα 56,65 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου της αγοράς, με την Εθνική να υποχωρεί σε ποσοστό 13,20% με κλείσιμο στα 1,21 ευρώ, η Eurobank έκλεισε στα 0,55 ευρώ (-9,84%) και η Πειραιώς στα 1,04 ευρώ (-6,21%). Η Πειραιώς είχε «πληρώσει» από νωρίς το… μάρμαρο της διαγραφής, καθώς εθεωρείτο η υπ’ αριθμόν ένα υποψήφια για “έξωση” λόγω χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης.

Η εξαΰλωση των αποτιμήσεων, πέραν της όποιας επίπτωσης στα χαρτοφυλάκια των επενδυτών, έχει πολύ δυσμενή επίπτωση και στο γενικότερο – χρηματοοικονομικό και επενδυτικό – εκτόπισμα του εκάστοτε ομίλου στο διεθνές στερέωμα, καθώς δυσχεραίνει τις προσπάθειες εξεύρεσης ιδιωτικών κεφαλαίων.

Για παράδειγμα, όταν η κεφαλαιοποίηση μιας τράπεζας έχει κατέλθει στα 500 εκατ. ευρώ, καθίσταται δύσκολη η προσπάθεια άντλησης ισόποσων κεφαλαίων μέσω ομολόγου ή άλλης διαδικασίας, ενώ δυσχεραίνει και τους όρους στο επιτόκιο.

[ΠΗΓΗ: https://www.liberal.gr/, του Απόστολου Σκουμπούρη, 15/11/2018]