ΣΤΗΝ ΚΟΨΗ ΤΩΝ… ΣΕΝΑΡΙΩΝ

Το «πολύπαθη» είναι ένα επίθετο που ταιριάζει… «γάντι» στην επένδυση των μεταλλείων Κασσάνδρας στην ΒΑ Χαλκιδική. Η επένδυση έχει περάσει από χίλια κύματα και σήμερα, οκτώ χρόνια από την οριστική περιβαλλοντική αδειοδότησή της το 2011, ακόμη δεν μπορεί να αναπτυχθεί πλήρως λόγω των γνωστών προβλημάτων με την έκδοση των αδειών ρουτίνας.

Η υπόθεση των Σκουριών χρησιμοποιήθηκε ώς πολιτικός στίβος για μια σωρεία πολιτικών μεγάλου ή μικρού βεληνεκούς, όπως οι κ.κ. Λαφαζάνης, Σκουρλέτης, Μυλόπουλος, και σήμερα οι κ.κ. Σταθάκης και Φάμελος, η κα Ιγγλέζη, αλλά και wannabe πολιτικών όπως ο δήμαρχος-λαγός Μίχος, ο μη εκλεγμένος δήμαρχος Ζουμπάς, ο νομαρχιακός σύμβουλος Τόσκας, ο καθηγητής των καρκίνων Μπένος, κ.λπ.

Τελευταία έχουμε και το φαινόμενο των σεναρίων. Στο μπλογκ bankingnews δημοσιεύτηκε άρθρο σύμφωνα με το οποίο η Eldorado Gold σκέφτεται να φύγει από την Ελλάδα, και μάλιστα ο αρθρογράφος είχε «πληροφορίες» από δύο μεγάλους ελληνικούς εισηγμένους κατασκευαστικούς ομίλους σχετικά με το ενδιαφέρον τους για τα μεταλλεία.

Από την άλλη, μόλις εχθές, η νυν διοίκηση της Ελληνικός Χρυσός υπό τον κ. Χρ. Μπαλάσκα επιβεβαίωσε το αμείωτο ενδιαφέρον της Eldorado Gold για τη συνέχιση της επένδυσης, αλλά και την επιθυμία των μετόχων της εταιρείας, σε περίπτωση μη έκδοσης των αδειών, να υπερασπιστεί το συμφέρον της με κάθε νόμιμο μέσο. Τέτοιες δηλώσεις κάθε άλλο παρά εκφράζουν την πρόθεση μιας εταιρείας να αποχωρήσει από μια επένδυση.

Τι να ισχύει άραγε;

Κατ’ αρχάς να σημειώσουμε πως η είδηση του banking news δεν προωθήθηκε ή επιβεβαιώθηκε από άλλο μέσο, παρά μόνο από όσα απλώς την αναπαρήγαγαν. Συνήθως τέτοιες ειδήσεις βρίσκονται σε κάθε οικονομική εφημερίδα και θα περίμενε κανείς να την δει στην Ναυτεμπορική, στο οικονομικό τμήμα της Καθημερινής , κ.λπ. Το γεγονός πως δημοσιεύτηκε μόνο στο banking news δείχνει σε όσους γνωρίζουν πως πιθανότατα πρόκειται για ηθελημένη «διαρροή», μια κατευθυνόμενη δηλαδή δημοσίευση που εξυπηρετεί κάποιον σκοπό. Τι σκοπό να εξυπηρετεί μια τέτοια ανακοίνωση όμως;

Ειλικρινά δεν γνωρίζω… Εκτός από το να αποκοιμίσει τους εργαζόμενους με το σκεπτικό «έλα, μωρέ… θα φύγουν αυτοί, θα έρθουν άλλοι…, πάλι εμάς θα πάρουν», δεν βλέπω κάτι βαθύτερο. Σίγουρα θέλει να πλήξει την εταιρεία και την αξιοπιστία της. Όλα θα ξεκαθαρίσουν αν υπάρξει συνέχεια στο σενάριο. Αν δεν ξαναδούμε παρόμοια ανακοίνωση σημαίνει πως όντως ήταν κατευθυνόμενη και αδιευκρίνιστων προθέσεων…

Κατά τα άλλα, ο κος Μπαλάσκας και η διοίκηση της Ελληνικός Χρυσός ήταν σαφέστατοι όσον αφορά τη θέση της Eldorado για το άμεσο μέλλον: Χωρίς άδειες μέχρι τέλος του έτους τα δύο ορυχεία θα αναστείλουν τη λειτουργία τους και η εταιρεία θα διεκδικήσει με κάθε νόμιμο μέσο το συμφέρον της.

Τι δεν καταλάβατε;