Η ΜΗ ΕΚΔΟΣΗ ΑΔΕΙΩΝ «ΠΑΓΩΣΕ» ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ 1,5 ΔΙΣ. ΔΟΛ., ΛΕΕΙ Η ELDORADO

«Φρένο» σε επενδύσεις 1,5 δις. δολ. στα Μεταλλεία Χαλκιδικής βάζει το υπουργείο Ενέργειας, με την άρνησή του να εκδώσει «άδειες ρουτίνας».

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Eldorado Gold, προβλέπονται επενδύσεις 700 εκατ. δολ για την ολοκλήρωση των έργων στις Σκουριές και άλλα τόσα για το εργοστάσιο της μεταλλουργίας. «Θέλουμε να προχωρήσουμε, αλλά αν η πολιτεία δεν ανταποκριθεί, θα προστατέψουμε την επένδυσή μας», τόνισε.

«Πανωμένες»κρατάει η κυβέρνηση, με την άρνησή της να εκδώσει «άδειες ρουτίνας», επενδύσεις 1,5 δισ. δολ. στα Μεταλλεία Χαλκιδικής.

Το επενδυτικό πρόγραμμα της Eldorado Gold, που δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς την έγκριση των απαιτούμενων αδειών από το υπουργείο Ενέργειας, όπως τόνισε σε ενημερωτική εκδήλωση χθες ο αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής Ελλάδος της Eldorado Gold Χρήστης Μπαλάσκας, προβλέπει επενδύσεις 700 εκατ. δολ. για την ολοκλήρωση των έργων στις Σκουριές και περίπου άλλα τόσα για το εργοστάσιο της μεταλλουργίας. Ο κ. Μπαλάσκας κάλεσε την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τη στάση της. «Οι μέτοχοι εμμένουν στην επένδυση και αναμένουν την αδειδότησή της. Εφόσον δεν υπάρξει ανταπόκριση από την ελληνική πολιτεία, θα προστατεύσουν την επένδυσή τους με όποιον τρόπο επιλεγεί», τόνισε ο ίδιος όταν ρωτήθηκε εάν η Eldorado θα προβεί και σε περαιτέρω νομική κίνηση μετά την αποστολή εξωδίκου προς το ελληνικό Δημόσιο. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Eldrorado μέσω του εξωδίκου ζητάει αποζημίωση ύψους 750 εκατ. ευρώ προς αποκατάσταση της ζημίας που, όπως υποστηρίζει, υπέστη λόγω των καθυστερήσεων. Ο κ. Μπαλάσκας μετέφερε την απορία των μετόχων της εταιρείας για το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει συμμορφωθεί μέχρι σήμερα με τις αποφάσεις της διαιτησίας στην οποία προσέφυγε η ίδια τον Σεπτέμβριο του 2017, εξέφρασε ωστόσο την προσδοκία ότι στο τέλος θα βρεθεί λύση μέσα από τον διάλογο που, όπως είπε, είναι σε εξέλιξη. Η βασική εκκρεμότητα αφορά την αδειοδότηση της μονάδας μεταλλουργίας στον Μαντέμ Λάκκο, όπου θα πραγματοποιείται η επεξεργασία των συμπυκνωμάτων της Ολυμπιάδας και των Σκουριών, με την κυβέρνηση να επιζητεί διασφαλίσεις ότι η επένδυση θα γίνει ώστε να αυξηθεί η προστιθέμενη αξία από την παραγωγή μεταλλευμάτων στη χώρα. Η κυβέρνηση, όπως εξήγησε ο κ. Μπαλάσκας, ζητάει από την εταιρεία να προχωρήσει στη συμβολαιοποίηση της τεχνολογίας που θα χρησιμοποιηθεί για τη μονάδα της μεταλλουργίας καθώς και του εξοπλισμού, ως προϋπόθεση για την έκδοση των αδειών. «Είναι σαν να σου λένε θα κατασκευάσεις πρώτα το εργοστάσιο και μετά θα σου δώσουμε την άδεια», τόνισε, δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι κανένας μέτοχος δεν πρόκειται να το δεχθεί αυτό. Ενα νέο σημείο τριβής με το υπουργείο Ενέργειας είναι η άρνησή του να εκδώσει την άδεια του χώρου απόθεσης μεταλλευτικών καταλοίπων στην περιοχή Κοκκινολάκκας. Το υπουργείο, όπως είπε ο κ. Μπαλάσκας, δεν αναγνωρίζει τη μέθοδο θωράκισης της στέγνωσης των καταλοίπων που χρησιμοποίησε η εταιρεία κάνοντας χρήση της βέλτιστης τεχνολογίας, όπως προβλέπει ο μεταλλευτικός κώδικας και όχι αυτή για την οποία είχε αδειοδοτηθεί. Ο χώρος απόθεσης λειτουργεί με προσωρινή άδεια, η οποία λήγει στο τέλος του χρόνου και θα πρέπει είτε να ανανεωθεί είτε να εκδοθεί η άδεια λειτουργίας. Εάν δεν αδειοδοτηθεί, τα μεταλλεία Ολυμπιάδας, όπως τόνισε ο ίδιος, θα πρέπει να κλείσουν.

Ειδικό βάρος κατά τη χθεσινή παρουσίαση της εξέλιξης του επενδυτικού προγράμματος της εταιρείας δόθηκε στις περιβαλλοντικές δράσεις που στοχεύουν στη βελτιστοποίηση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος

Η εταιρεία εφαρμόζει σύστημα περιβαλλοντικής παρακολούθησης με 400 σημεία μέτρησης κάθε είδους όχλησης ενώ εφαρμόζει την τεχνολογία ξηρής απόθεσης που συνδέεται με μικρότερο κατά 40% περιβαλλοντικό αποτύπωμα λόγω μικρότερης απαιτούμενης επιφάνειας για την αποθήκευση των καταλοίπων. Υλοποιεί επίσης πρόγραμμα παράλληλης αποκατάστασης, πραγματοποιώντας εργασίες εξυγίανσης και επαναφοράς της γης στην πρότερη κατάσταση μετά την ολοκλήρωση των εργασιών. Εχει δε απομακρύνει 2,6 εκατ. τόνους μεταλλευτικών καταλοίπων στην περιοκή της Ολυμπιάδας της περιόδου 1976-1995, ενώ ολοκληρώνεται η πλήρης εξυγίανση έκτασης 300 στρεμμάτων. Επίσης, 430.000 τόνοι στείρων υλικών που είχαν αποτεθεί σε έκταση 30 στρεμμάτων απομακρύνονται και θα αξιοποιηθούν για κατασκευαστικές ανάγκες. Παράλληλα η «Ελληνικός Χρυσός» δημιούργησε ένα από τα μεγαλύτερα φυτώρια στην Ευρώπη σε μια περιοχή που ήταν παλιός χώρος απόθεσης όπου καλλιεργούνται 400 και πλέον είδη τοπικών φυτών, υποστηρίζοντας τις ανάγκες της αποκατάστασης των μεταλλείων αλλά και της τοπικής κοινωνίας με 1,5 εκατ. δενδρύλλια ετησίως.

[ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, της Χρύσας Λιάγγου, 15/11/2018]